La temprança traspua de les portades d’aquest dia de reflexió previ a les eleccions generals 2023. Els diaris proven que no se’ls hi noti la preferència amb títols-cremallera PSOE-PP. El resultat són portades insípides i tòpiques, un catàleg de repeticions sobre la mateixa música monòtona: arriben empatats, és l’últim esforç, acaben per tirar-se fang, apel·len a l’esperança, demanen el vot útil, etcètera. Son intercanviables per qualsevol altra portada de qualsevol dia de reflexió. Què vols? Amb una Junta Electoral imprevisible i malcarada com un autòcrata rus, que vigila fins i tot les samarretes que poden dur els votants… és molt difícil fer altra cosa. La JEC ha avisat que la indumentària del ciutadà no pot demanar ni induir el vot per i de ningú, un reny que sembla fet expressament per amonestar als cupaires cuquis. Si no, no s’entén. Perdona la pedanteria, però fa dotze anys, el Tribunal Europeu dels Drets Humans va establir que un crucifix penjat en una aula és un símbol passiu al que no se li pot atribuir una influència sobre els alumnes comparable al discurs didàctic o a les activitats religioses. La percepció subjectiva de molèstia pel santcristo, afegeix el TEDH, no és prou raó com per considerar-ho un atemptat als drets fonamentals. No es pot dir el mateix de la samarreta del votant de la Sentiu de Sió o del barri del Carmel? Estaria bé que, aquest diumenge, els interventors zelosos de Vox presentessin dos milions de denúncies a la JEC per aquest motiu i així fer-los pagar el preu de les seves bertranades.
Tornem a les portades, però. Fins i tot El Mundo fa aquest dissabte un esforç més remarcable que els seus companys del Trio de la Benzina, tot repartint el títol principal entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. L’ABC obre amb un neutre i castís España se retrata. La Razón opta per donar el títol principal a Feijóo sense fer cap concessió a l’equilibri dels títols cremallera, que els deu semblar cosa de gent incoherent i poc viril. El dimoni és el detalls, però, i en les peces menors és on fan la feina d’encabronar-te per a què votis com els agrada. L’ABC denuncia que el govern espanyol “aprofita l’últim dia per nomenar alts càrrecs”, com volent dir que són malvats fins al final. D’entrada, no són “alts càrrecs” —això ho diu el diari per donar importància a la notícia— i s’indignen amb hipocresia farisaica, perquè aquest és un mal costum dels governs de tots colors a gairebé tots els països del món. La Razón, en un raconet, diu que el sanchismo “deixa Espanya dopada i endeutada”. Dopada. Què deu voler dir? Fa de mal pensar. La idea de fons és que aquest govern espanyol ha cremat l’economia, etcètera, malgrat que les dades macro diuen tot el contrari.
El millor de tots aquests jocs de mans és el d’El Mundo. A la columna al costat del títol principal, apunta que els “assenyalats pel separatisme denuncien la ‘pau catalana’ de Sánchez”. Els “assenyalats” són, segons el tabloide ultra, “professors, sanitaris, jutges o guàrdies [civils, s’entén]” —funcionaris, vaja— que es queixen que “aquí [a Catalunya] no vivim com a Conca”. Com a Conca, diu. Sembla el gag d’un monòleg d’aquests del Soterrani o una picardia del Leo Harlem sobre mirar a Cuenca. Però no. És una peça de portada d’El Mundo. Si volen viure com a Conca, per què no demanen el trasllat allí? Tan fàcil com ha de ser per a un funcionari marxar a Conca, una destinació poc competida. A més, per què Conca? Què els ha fet, Conca? O volen dir que al Masnou, Vielha, Valls o La Bisbal hauríem de viure com a Conca i no com al Masnou, Vielha, Valls o La Bisbal? Els hi sembla una discriminació? No s’adonen que són viles diferents, amb històries diverses? En qualsevol cas, és injust que Conca —remarcable ciutat de 55.000 ànimes amb tramvia i tot— i no Candás, per esmentar un altre poble espanyol random, pagui els plats trencats d’uns funcionaris disgustats i de l’enèsima fabricació catalanòfoba de la delegació del diari a Barcelona que, amiga, date cuenta, deu estar esgotada per l’esforç de cobrir la campanya electoral. En fi. No passa res. Tothom té un mal dia.







