Al Partit Popular li ha faltat temps per corregir les paraules d’Alberto Núñez Feijóo, que ha dit en una entrevista a El Periódico que mantindria la taula de diàleg amb el Govern si arriba a La Moncloa. Fonts de la formació conservadora han rectificat Feijóo a cuitacorrents i han conclòs que la taula “quedarà desactivada” en cas que aconsegueixin fer fora Pedro Sánchez del govern central després del 23 de juliol. “Qualsevol diàleg bilateral no pot referir-se a qüestions que afecten el conjunt dels espanyols”, expliquen les mateixes fonts. Fa gairebé un any que la bilateral entre els governs català i espanyol no es reuneixen: l’últim cop va ser el 27 de juliol del 2022.
🗳️ Com votar a les eleccions generals 2023 des de l'estranger
❗ Consulta si t'ha tocat mesa electoral a les eleccions generals 2023
📬 Què passa si soc de vacances i em toca ser membre d'una mesa electoral a les eleccions generals 2023?
La citada entrevista és prou eloqüent. Preguntat directament per la possibilitat de mantenir la taula de diàleg amb la Generalitat, Feijóo respon: “No tinc cap interès a anar contra una taula si està constituïda i té com a objectiu fonamental tractar assumptes que no afectin els altres”. És a dir, que no s’hi oposa si s’hi aborden qüestions que lliguin la relació entre l’administració central i l’autonòmica. A la conversa, el presidenciable del PP també demana mantenir un “diàleg fluid” amb la Generalitat de Catalunya, a qui demana que es reincorpori a la Conferència de Presidents.
Doncs bé, el Partit Popular, que sempre ha mantingut una posició bel·ligerant contra la taula de diàleg, ha posat Feijóo a lloc de seguida. En un comunicat enviat aquest divendres al matí, els populars avancen que desconnectaran aquest espai de relació institucional si aconsegueixen el govern. “La taula bilateral que Sánchez va constituir amb l’independentisme, en la qual es tracta d’igual a igual el govern d’Espanya i el català, quedarà desactivada si Feijóo aconsegueix la confiança majoritària dels espanyols”, afirmen les fonts, que recorden que, amb Catalunya, “hi haurà diàleg, però no submissió”. El predecessor Pablo Casado havia demonitzat fins a l'avorriment aquestes trobades entre tots dos executius. L’anomenava “la taula de la humiliació” perquè, segons defensava, l’objectiu de Pedro Sánchez era “humiliar Espanya per seguir al poder amb vots separatistes”.
Un any sense taula de diàleg
La tempestuosa taula de diàleg entre els governs català i espanyol fa gairebé un any que no es reuneix. L’última trobada es remunta també a l’època estival. El 27 de juliol del 2022 tots dos executius, sense Pedro Sánchez ni Pere Aragonès, es van trobar a La Moncloa i van signar els primers acords dos anys i cinc mesos després que es posés en funcionament. Era la tercera. Llavors van pactar un text que abordava la protecció i impuls del català i un segon que feia passos per avançar cap a la desjudicalització. Tot i això, l’amnistia i l’autodeterminació, les dues grans peticions catalanes, van quedar fora de qualsevol acord.