Yolanda Díaz no defensarà després de les eleccions generals del 23-J la celebració d’un referèndum d’independència a Catalunya. Ja ho ha deixat ben clar aquest dijous en una entrevista i ho ha deixat també negre sobre blanc en el seu programa electoral. No només el referèndum d’autodeterminació “no està sobre la taula”, sinó que, a més, la seva proposta implica rebobinar i tornar a parlar sobre l’Estatut retallat pel Tribunal Constitucional. “Catalunya és l’única comunitat que es regeix per un Estatut que no ha estat votat per la ciutadania i no és fruit d’un pacte entre governs”, remarca el seu programa electoral.
Així, concretament, Sumar aposta per un “nou pacte polític entre Catalunya i l’Estat” que “passi per les urnes”. Ara bé, allò que passi per les urnes en cap cas ha de preguntar si els catalans volen marxar d’Espanya. Aquest nou pacte polític ha de sorgir, segons Yolanda Díaz, d’un acord entre la Generalitat i La Moncloa en una taula de diàleg. El programa, presentat aquest dijous, parla també sobre la configuració territorial de tot l’estat espanyol, més enllà de Catalunya, i assenyala: “L'Estat de les autonomies ha estat una fórmula oberta per articular les diferents realitats polítiques i socials sota un mateix paraigua institucional; tot i que el model actual es va dissenyar des d'una perspectiva centralista, s'han consolidat les administracions autonòmiques, s'han generat subsistemes polítics diferenciats i, potser de manera incompleta, s'han obert esferes públiques amb identitats regionals o nacionals; després d'aquesta evolució, avui plena de tensions, cal una transformació del model territorial on inscriure políticament la gestió, les polítiques públiques i les institucions que sustenten la nostra democràcia”.
Paral·lelament, més enllà de la qüestió territorial, Sumar proposa en el seu programa electoral crear una vicepresidència de Feminismes i Economia de les Cures per coordinar i dirigir reformes de l’estat, així com l'enfortiment del Ministeri per continuar la labor empresa durant aquesta legislatura. Així mateix, implementarà accions dirigides a homes per a la promoció de la igualtat i la prevenció de violències masclistes, com la posada en marxa d'un nou servei d'atenció telefònica per a homes "en crisi".
La seva finalitat és donar atenció orientada a buscar "alternatives no violentes", derivant a serveis que treballin "altres formes de masculinitats, fomentin la cura i l'empatia, perquè puguin rebre el suport professional necessari". També recull avaluar l'impacte de la Constitució en els drets de les dones, juntament amb mesures per erradicar i prevenir la violència intragènere i anar més enllà de la Llei Trans LGTBI.
En la presentació del programa electoral també hi ha intervingut el portaveu de campanya de Sumar, Ernest Urtasun, que ha desgranat el seu objectiu programàtic de crear 500.000 llocs de treball verds a la pròxima legislatura gràcies a un procés de reindustrialització que ofereix la transició energètica per generar "prosperitat, cohesió social i competitivitat de l'economia espanyola". En matèria econòmica, Sumar proposa arribar, en menys de deu anys, a un parc residencial de dos milions d'habitatges socials per llogar, a raó de 200.000 immobles l'any.