“Aquest agost de 2023 serà inoblidable”. Amb aquesta afirmació, sota un somriure, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha acabat les vacances i s’ha posat la granota de negociador del PSOE per tirar endavant el primer os de la legislatura: la mesa del Congrés dels Diputats. Bolaños s’ha acompanyat d’un altre gat vell de les files socialistes, bregat en mil negociacions parlamentàries, Rafael Simancas. Tots dos han recollit les credencials aquest dijous al matí i, després de dies de contactes telefònics, aprofitaran la jornada per posar fil a l’agulla a reunions —una d’elles amb ERC— per assegurar-se que l’anomenada “majoria plurinacional” s’imposi d’aquí a una setmana a la primera votació decisiva, a la vegada que es garanteixin la presidència de la cambra baixa.
El PSOE ha compartimentat les negociacions de la mesa i la investidura. Per fer-ho s’encomana a la “fórmula d’èxit” que han utilitzat durant la legislatura anterior. “És essencial que siguem discrets, responsables i prudents”, ha afirmat el ministre Bolaños abans de fer la paperassa per convertir-se en diputats de ple dret. Els socialistes s’instal·len en el silenci absolut per no torpedinar res, encara que han quedat enterrades les paraules de fa tot just una setmana, en les quals Bolaños reclamava a ERC i Junts que abandonessin les “posicions de màxims” que, al seu entendre, impliquen les reclamacions dels independentistes catalans. Bolaños tampoc ha volgut entrar a fer “travesses” del substitut o substituta de Meritxell Batet al capdavant de la tercera institució més important de l’Estat. Alguns mitjans editats a Madrid el situen a ell en el càrrec.
Rufián cedeix el protagonisme a Jordà; Junts s’esmuny
L’anhelada “majoria plurinacional” té dues potes essencials en la part catalana. Una de més de bon sabor per al PSOE (ERC) i una altra més agra (Junts per Catalunya). La majoria dels diputats independentistes també han anat a fer els tràmits previs al Congrés. Entre la comitiva d’Esquerra formada per quatre representants, hi ha hagut una gran absència. Gabriel Rufián no s’hi ha presentat perquè el cap de llista per Barcelona encara està “de vacances”, han argumentat fonts dels republicans. Per això, el focus se l’ha endut la número 2 i negociadora, Teresa Jordà, que ha donat per fet que ERC tindrà grup parlamentari propi, ha assumit que el PSOE ostentarà la presidència de la cambra i ha apostat per una majoria “suposadament progressista” a l’òrgan de govern del ple. El que està en discussió és que, tal com ha passat en altres legislatures, un sobiranista català o basc pugui tenir-hi un lloc. Tot i això, fonts dels republicans han aclarit que no és prioritari disposar d’una vicepresidència o secretaria.
La votació del 17 pot anar d’un pèl i qualsevol imprevist pot provocar que la presidència de la cambra baixa recaigui a mans del PP. En aquest puzle, els set vots de Junts poden fer decantar la balança. A diferència de l’anterior legislatura en la qual tenien poca transcendència parlamentària, ara tenen la clau que obre moltes portes. I la porta de la Mesa és essencial per fer rodar la legislatura. Pot ser un primer símptoma del que pugui venir més endavant. En la tramitació de les credencials, els juntaires han optat aquest dijous per callar, mutis i a la gàbia, i han esquivat constantment les mirades dels periodistes després de recollir les credencials. Amnistia i referèndum són dues peticions fonamentals, però caldrà veure si pel camí hi ha espai per altres matisos.