No fa l’efecte que la injecció de dopamina per part del CIS d’aquest dijous pugui revertir el desànim en què s’ha quedat encallat el PSOE en els darrers dies. Pels socialistes, hi ha hagut dos moments clau en aquesta campanya de les eleccions generals del 23-J: l’entrevista a El Hormiguero de Pedro Sánchez i el cara a cara amb Alberto Núñez Feijóo d’aquest dilluns. Són dos moments que s’alineen amb un dels pilars fonamentals de l’estratègia electoral del president del govern espanyol —la substitució dels mítings per les televisions—, però que han acabat amb resultats diferents. El primer va traslladar la sensació de remuntada, però el segon ha tirat per terra els ànims dels socialistes. En l’equador de la campanya, Pedro Sánchez ha tornat a la casella de sortida.
🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats
La victòria aclaparadora del PP a les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M no es va deure tant a un fracàs electoral del PSOE, i sí a la feblesa i fragmentació de l’espai situat a l’esquerra dels socialistes, que ara ha aconseguit enfortir Yolanda Díaz. Això, però, no va evitar que es qüestionés el lideratge de Pedro Sánchez que, al cap i a la fi, va ser derrotat per Alberto Núñez Feijóo. L’endemà d’aquells comicis, el president del govern espanyol va fer l’única jugada que, en cas de tenir bones cartes, li podia garantir estar uns anys més a La Moncloa. Va convocar unes eleccions anticipades, va articular el seu discurs a través de la por per l’arribada al govern espanyol de l’extrema dreta, i va equiparar el matrimoni Feijóo-Abascal amb Donald Trump.
Els vents encara bufaven en contra. El president del govern espanyol va crear un full de ruta que implicava entrevistar-se amb periodistes d’emissores de ràdio i programes de televisió situats als antípodes de Ferraz. La millor batalla la va lliurar, precisament, a un dels programes de més audiència d’Espanya: El Hormiguero. Sánchez va clavar el to, va ser persuasiu, es va mostrar proper i li va guanyar el pols a Pablo Motos, un presentador que forma part —en paraules del mateix president socialista— de la “dreta mediàtica” espanyola.
Tot indicava que l’electorat s’engrescava, i la sensació de remuntada es va consolidar en un altre embat al programa d’Ana Rosa Quintana de Telecinco, el terreny hostil per excel·lència de Sánchez en el mapa televisiu. En altres coordenades mediàtiques, l’oponent donava passes en fals. Alberto Núñez Feijóo va arribar a titllar de “divorci dur” el maltractament psicològic que Carlos Flores, candidat valencià de Vox, va exercir contra la seva exparella; en un intent per justificar els pactes del PP amb l’extrema dreta posteriors al 28-M.
El terrabastall va arribar dilluns. Un cara a cara entre Sánchez i Feijóo amb travesses molt favorables al president del govern espanyol. És cert que el líder popular va boicotejar el debat acorralant el seu adversari a través d’arguments fal·laços. Però Sánchez no va saber-se defensar; no va preparar-se correctament aquest enfrontament dialèctic. I allò que havia de ser un bany del socialista —sempre que hi havia hagut un cara a cara al Senat entre tots dos, Sánchez havia gairebé humiliat Feijóo— va convertir-se en una victòria incontestable del popular.
Les enquestes
El PSOE no ha aixecat el cap des de llavors. En les primeres hores, els socialistes han rondinat i s’han queixat de les “mentides” de Feijóo. A més d’assenyalar, fins i tot, als moderadors del cara a cara queixant-se del format del debat. Les enquestes, a més, no ajuden. Només hi ha un baròmetre que sembla que actua com els sastres en el conte del vestit nou de l’emperador, i fa creure que el PSOE guanyarà les eleccions generals del 23-J: el CIS del socialista José Félix Tezanos.
Res més lluny que la realitat, almenys pel que assenyalen tots els altres baròmetres. La resta d’enquestes situen clarament al PP com a guanyador de les eleccions. Però hi ha un dubte que sempre es manté present: aconseguirà Alberto Núñez Feijóo sumar prou amb Vox per aconseguir la majoria absoluta que l’investeixi com a nou president del govern espanyol?
L’estratègia
El més sorprenent és que després d’un cara a cara que ha escapçat les esperances de remuntada del PSOE, el partit no busqui un nou cop d’efecte per revertir la situació. L’estratègia continua sent exactament la mateixa. Així ho indiquen fonts de la Moncloa en privat i ho reitera el mateix Pedro Sánchez en públic. El full de ruta es manté intacte: Feijóo és Trump, Vox fa por, el PSOE i Sumar són la democràcia, i Sánchez passejant-se pels platós de televisió i els estudis radiofònics.
Es preveu, per exemple, que la setmana que ve passi pels micròfons d’RNE, sigui entrevistat per Júlia Otero a Onda Cero i per Susana Griso a Antena 3. I ja quedaran només hores perquè s’obrin els col·legis electorals i els espanyols hagin d’omplir les urnes amb vots. Caldrà veure si el laboratori de Pedro Sánchez guarda un as a la màniga capaç de fer trontollar el taulell polític del 23-J.