El pròxim 23 de juliol se celebren les eleccions generals 2023 al Congrés dels Diputats i al Senat. Certament, estem molt acostumats a informar-nos de l'activitat política al Congrés a través dels informatius televisius i els mitjans. En canvi, el Senat no té massa presència mediàtica. De fet, no seria estrany que no sabessis què és exactament el Senat i per a què serveix. Si no ho saps, no pateixis. A continuació, t'ho expliquem.
🔴 Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Última hora dels col·legis electorals i del 23-J
🟡 Llistes electorals a les generals 2023: partits i candidats
🗳️ Candidats a les eleccions generals 2023: tota la llista
Què és el Senat?
El Senat és la Cambra Alta de les Corts Generals i un òrgan constitucional que representa el poble espanyol. Juntament amb el Congrés dels Diputats, exerceix el poder legislatiu. Ara bé, el Senat espanyol té unes funcions més limitades, ja que es tracta d'una Cambra de segona lectura.
El Senat està compost per un nombre variable de senadors. Aquesta legislatura en són 266 i representen les diferents parts d'Espanya. Així, a cada demarcació li pertoca elegir entre tres i quatre senadors i les ciutats autònomes n'escullen dos. I la resta de membres són escollits pels parlaments de cada comunitat autònoma en funció de la seva població.
Per a què serveix el Senat?
El Senat, com el Congrés dels Diputats, serveix per legislar. I legislar, segons la Real Academia Española, vol dir "donar, fer o establir lleis". Ara bé, val a dir que la capacitat legislativa del Senat és limitada. I és que només pot tramitar els projectes i proposicions de llei un cop han passat pel Congrés. Aleshores, quan un projecte de llei arriba al Senat, els senadors poden vetar-la o esmenar-la. Els membres del Senat també s'encarreguen d'aprovar els pressupostos i els fons de compensació interterritorial, així com escollir els membres d'òrgans públics com ara el Tribunal Constitucional o el Defensor del Poble.
Concretament, s'encarrega de tramitar projectes de llei. És a dir, iniciatives que el govern ha impulsat a través dels diputats i que ja han estat aprovades per aquest. També tramita proposicions de llei, iniciatives remeses pel Congrés de Diputats o sorgides del mateix Senat. En ambdós casos, pot introduir esmenes en els respectius textos o vetar-los.
Finalment, el Senat controla l'acció del govern per mitjà d'interpel·lacions i preguntes, que qualsevol dels seus membres pot plantejar i que poden originar una moció que expressi la seva posició. Ara bé, la seva tasca de control polític està subordinada al Congrés dels Diputats. I és que el govern només té l'obligació de respondre respecte a la seva gestió davant el Congrés.