Seguim en les reaccions i els possibles pactes que es poden donar després de les eleccions generals 2023. Els resultats dels comicis, que han deixat al Partit Popular com a guanyador, seguit del PSOE, Vox i Sumar, deixen la porta oberta a una gran varietat de pactes que determinaran qui serà investit president, o si s'haurà de tornar a les urnes en cas que no s'arribi a cap pacte. Els resultats de les eleccions generals d'aquest diumenge van ser els següents: PP 136 escons, PSOE 122 escons, Vox 33 escons, Sumar 31 escons, ERC i Junts 7 escons, EH Bildu 6 escons, PNB 5 escons, BNG, Coalició Canària i UPN 1 escó. A Catalunya, el PSC s'ha endut 19 diputats, seguit de Sumar, ERC i Junts amb 7 diputats, el PP amb 6 i Vox amb 2.
- 🔍 CERCADOR | Resultats Eleccions Generals 2023 per comunitats
- 🔍 CERCADOR | Resultats Eleccions Generals 2023 per municipis
- 🤝 Pactòmetre Eleccions Generals 2023: quins partits poden formar govern?
- 🧐 Els resultats de les eleccions generals 2023 carrer a carrer: què han votat els teus veïns? | MAPA
Fins aquí el seguiment de la jornada posterior a les eleccions generals. Demà continuarem amb el seguiment dels possibles pactes postelectorals. Bona nit.
Coalición Canaria, un dels altres potencials socis de Feijóo, manté que no donarà suport a cap govern que inclogui a Vox o a Sumar. Una de les diputades de la formació, Ana Oramas, ha retret al popular que "no hi ha cap possibilitat" que sigui president i ha assegurat que no donaran suport a "una investidura fantasma".
🔴 El PNB comunica a Feijóo que no li donarà suport en la investidura. Sense aquest suport, el líder del PP no té els números suficients per poder ser investit.
L'abstencionisme puja a Catalunya i castiga l'independentisme en les eleccions generals 23-J | MAPA Consulta el mapa d'ElNacional.cat per veure en quins punts ha caigut més l'abstencionisme, i ha perjudicat l'independentisme
L'executiva de Junts per Catalunya s'ha reunit durant més de dues hores aquest dilluns a la tarda per valorar els resultats de les eleccions generals 2023. El portaveu, Josep Rius, ha explicat que amb aquests resultats el partit creu que és el moment de "refer la unitat independentista" i ha apel·lat tant Esquerra com la CUP i les entitats independentistes per fer-ho a Catalunya i a Madrid. Aquesta unitat es tradueix, per als juntaires, en "espai comú d'unitat estratègica, front comú a Madrid i que l'acció a dur a terme a l'Estat versi sobre l'autodeterminació i l'amnistia".
L'alcalde socialista de Sant Jaume de Frontanyà, Manel Anselmo, ha lamentat que Vox hagi estat el guanyador en el municipi que governa i ha explicat quines són, en la seva opinió, les raons d'aquest triomf. En declaracions a Regió 7, el batlle ha relatat que el passat mes de juny, un home de nacionalitat marroquina va disparar amb una escopeta el seu fill i regidor a l'Ajuntament, Nil Anselmo, arran d'un conflicte relacionat amb la propietat d'una masia que l'home ocupava. Creu que si no s'hagués produït aquest episodi, Vox no hauria obtingut el 54,5% dels vots al municipi.
Fins aquí la compareixença del vicepresident i portaveu de Junts, Josep Rius.
Junts nega que s'hagi produït una trucada entre Jaume Asens i Carles Puigdemont i també rebutja que el president de la Generalitat a l'exili accepti un indult com a part de la negociació.
"Volem liderar la nova estratègia de l'independentisme i fer una proposta comuna, la que ens va fer arribar més lluny, que és la de l'octubre del 17", reivindica Junts.
Els eixos que posem avui davant de la taula són els mateixos que venim demanant: "Que hi hagi un front comú a Madrid, i que qualsevol procés negociador versi sobre l'essència del conflicte entre Catalunya i Espanya".
"Malgrat l'autocrítica que fem hem tingut una capacitat de resiliència que també poso en valor", apunta el vicepresident de Junts.
"Han estat unes eleccions molt espanyolitzades, però s'ha acabat veient que fent una aposta decidida perquè hi hagués un eix Catalunya-Espanya ens ha atorgat una posició decisiva", afirma Rius.
"Què està disposat a negociar Pedro Sánchez per convèncer-nos perquè li donem suport?", planteja Junts.
"Contra Catalunya no es pot governar i tots els que fa temps que pregonen que el conflicte estava resolt s'han trobat portades a tots els diaris posant en primera línia aquest conflicte polític i la figura del president espanyol", assegura el vicepresident de Junts.
Rius rebutja que s'hagi produït cap contacte entre el PSOE i Junts.
"No anem a bloquejar res, anem a desbloquejar el conflicte entre Catalunya i Espanya que fa tant de temps que existeix i persisteix", diu Rius, que reivindica el paper de Catalunya per "frenar l'extrema dreta".
Junts rebutja que hi hagi a hores d'ara cap contacte amb Sumar.
"Junts no investirà Pedro Sánchez a canvi de res i el que farà és negociar en base als dos eixos de l'autodeterminació i l'amnistia", afirma Rius.
"És el moment de refer la unitat independentista i en aquest sentit allarguem la mà a ERC, a la CUP i al conjunt d'entitat per refer aquesta voluntat a Catalunya i a Madrid", afirma Rius.
🔴 Compareix el vicepresident i portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, després de l'executiva nacional del partit
L'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha fet una crida a negociar amb Junts per Catalunya per fer possible la investidura de Pedro Sánchez. "Penso que és bo recuperar el diàleg amb Junts", ha afirmat, tot i que ha admès que la situació de partida és "més difícil" que amb altres forces polítiques. "Cal fer-ho, això és la política", ha reblat l'expresident socialista.
Per esquivar el grup mixt, ERC i Junts podrien intentar crear un grup junts amb el Bloc Nacionalista Galego (BNG) o demanar ajuda a EH Bildu, el PSOE o Sumar, perquè alguna d'aquestes formacions els presti temporalment el diputat que els falta per arribar a 15.
Ni ERC i Junts han aconseguit el percentatge de vot necessari per tenir grup propi al Congrés dels Diputats, amb la qual cosa hauran de buscar fórmules per no acabar en el Mixt. Per tenir grup propi és necessari tenir 15 escons o superar els cinc diputats i obtenir el 5% dels vots a tot el país, o bé el 15% en totes les circumscripcions en les quals un es presenta.
Els barons del PP han tancat files amb Feijóo. El president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha defensat que el PP "s'ha guanyat el dret de dialogar i generar una alternativa de govern" i ha garantit el seu suport al president del PP en cas de repetició electoral.
Un dels objectius més difícils per al PP és aconseguir el suport de PNB, que tot i que no ha rebutjat donar-los suport, durant la campanya va expressar reticències a acceptar un govern que inclogui Vox. Per això, aquest dilluns el PP ja ha començat el 'pressing' als nacionalistes bascos i els ha instat a fer "una reflexió pels mals resultats". "Això és el que comporta aliar-se amb Sánchez", ha assenyalat el president del PP al País Basc, Carlos Iturgaiz.
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, "no creu" que el lideratge de Feijóo estigui en dubte després dels resultats de les eleccions generals i ha aconsellat a Feijóo intentar formar un govern per "no llençar la tovallola i comprar el relat dels perdedors".
Un dels objectius més difícils per al PP és aconseguir el suport del PNB, que tot i que no ha rebutjat donar-los suport, durant la campanya va mostrar les seves reticències a donar suport a un govern que inclogui la ultradreta. Per això, aquest dilluns el PP ha començat el 'pressing' als nacionalistes bascos instant-los a fer "una reflexió" davant els seus mals resultats. "Això és el que els ha produït aliar-se amb Sánchez", ha afirmat el president del PP basc Carlos Iturgaiz.
Alberto Núñez Feijóo ha valorat els resultats de les eleccions generals i ha assegurat aquesta tarda que UPN ja li ha confirmat el seu suport i que ha obert el diàleg amb Coalició Canària, el PNB i Vox, que espera que continuï en els dies vinents.
La pèrdua d'escons de Vox en les eleccions generals celebrades aquest diumenge, en les quals ha passat de 52 a 33 diputats en el Congrés, deixa el partit sense la possibilitat de presentar mocions de censura en solitari i tampoc de recórrer davant del Tribunal Constitucional, dues de les quals han estat les seves principals cartes d'oposició durant l'última legislatura.
Els resultats de les eleccions generals 2023 carrer a carrer | MAPA. Consulta què han votat els teus veïns a les eleccions generals 2023 a Catalunya i Espanya
Podemos interpreta els 31 escons aconseguits per Sumar com un fracàs estrepitós de Yolanda Díaz. I és aquí on els morats han trobat un bon argument per trencar l’alto el foc amb la vicepresidenta espanyola i tornar a atacar-la. "Invisibilitzar Podemos no ha funcionat electoralment”, li ha retret Ione Belarra.
España nos ha dado tiempo, pero ahora tenemos que usar ese tiempo para revalidar la coalición, cuidar la mayoría plurinacional y defender el feminismo. pic.twitter.com/9ii70wNZBX
— Ione Belarra (@ionebelarra) July 24, 2023
L'objectiu és esquivar una nova convocatòria electoral, però, quan es produirien les noves eleccions si s'han de repetir?
Aquests són els 48 diputats catalans que formaran part del Congrés aquesta legislatura 21 ja formaven part de la cambra baixa en l'anterior legislatura, de manera que un 44% dels diputats nomenats segueixen al Congrés dels Diputats.
L'últim missatge de Puigdemont a Twitter ha estat amb un to humorístic. 2'Fer Pasqua abans de Rams', ho dieu"?, ha preguntat en una piulada. Es tracta d'una expressió que vol dir "anticipar-se a fer una cosa abans que arribi el moment oportú", un missatge indirecte amb el qual podria donar a entendre que no considera que el moment sigui adient per negociar res.
“Fer Pasqua abans de Rams”, ho dieu? (És per un amic)
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) July 24, 2023
L'equip de Carles Puigdemont ha evitat fer cap comentari sobre les possibles converses i ha assenyalat que el president de la Generalitat a l'exili farà comentaris sobre els seus contactes quan ho cregui oportú.
Foment del Treball ha reclamat aquest dilluns als partits polítics que els “pactes necessaris” que sorgeixin després d’aquest 23-J se centrin en “l’estabilitat institucional”. En una piulada per valorar els resultats de les eleccions, la patronal catalana ha dit que les prioritats dels partits haurien de ser “els reptes econòmics i socials que té Espanya”, així com “l’agenda europea”.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, inicia aquest dilluns una ronda de contactes amb els representants de la resta de partits amb presència al plenari municipal a excepció de Vox, amb la intenció d’explorar “acords de tota mena”. Amb tot, ha assegurat que Barcelona "no serà mai moneda de canvi, ni ho ha estat ni ho serà en el futur".
L'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero ha recordat que el referèndum d'autodeterminació "no cap a la Constitució" i, per tant, considera que "caldrà dialogar". Amb tot, s'ha mostrat "convençut" que la investidura de Sánchez serà una realitat i que Junts no provocarà una repetició electoral.
El portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, ha rebutjat la possibilitat que hi hagi repetició electoral i ha situat el PSOE a treballar per construir en un programa de govern i una estructura ministerial.
���� "Només hi ha una investidura possible: repetir un govern de coalició.
— Sumar (@sumar) July 24, 2023
I en això estem treballant ja.
Citem el PSOE a treballar des de ja en un programa i estructura de Govern".
���� Roda de premsa de @ernesturtasun#Sumar23J #23J pic.twitter.com/jZSF7boLLv
El PP està pendent de si el recompte del vot de l'estranger pot permetre'ls sumar tres escons més als seus 136 diputats: un a Madrid que li arrabassarien al PSOE --està a 1.700 vots--, un altre a Girona que li guanyarien a Junts --a 363 vots-- i un últim escó a Cantàbria provinent de Vox --a 428 vots--.
La suma actual per blocs dona 172 diputats a les esquerres i 171 a les dretes, mentre que Junts tindria la clau per investir Pedro Sánchez amb la seva abstenció. Ara bé, comptant aquesta hipotètica suma que té en compte el vot de l'estranger, les dretes pujarien fins als 173 escons enfront dels 171 de les esquerres. En aquest escenari, el PSOE necessitaria el 'sí' de Junts i no solament la seva abstenció, cosa que complica encara més la investidura de Sánchez.
D'altra banda, Salvador Illa, també ha aprofitat la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva del PSC aquest matí per reiterar la seva pressió contra Junts, de qui depèn la investidura de Pedro Sánchez. El líder socialista a Catalunya ha explicat que no ha tingut cap contacte amb els juntaires, però ha recordat els pactes que han forjat amb ells a escala municipal després de les eleccions del 28-M i ha demanat ara "no barrejar llibretes". "Anem pas a pas i a veure com van les coses", ha dit. Tot i això, ha tornat a rebutjar l'amnistia o l'autodeterminació, que reclama Junts: "No creiem en les polítiques orientades a la divisió"
El líder del PSC, Salvador Illa, ha celebrat els resultats de les eleccions generals, que han suposat un revés per al PP i Vox, i els ha valorat com a "històrics" i un "punt d'inflexió". Ara bé, tot i la victòria absoluta del PSC a Catalunya, que ha aconseguit 19 diputats, Illa ha fugit del triomfalisme i ha demanat "tocar de peus a terra i interpretar bé aquest resultat". El líder socialista ha afirmat que aquests resultats són "un sí a la convivència, al diàleg". A més, tot i la debilitat del govern d'ERC a la Generalitat --que es recolza en només 33 diputats del Parlament--, els socialistes no variaran la seva "línia política" a Catalunya i continuaran amb "mà estesa".
La cap de llista al Congrés de Sumar per Barcelona, Aina Vidal, s'ha sumat a la pressió contra Junts i li ha exigit que deixi de fer "jocs de paraules". "Tothom a Catalunya entén què significa no avalar una investidura de Pedro Sánchez amb Yolanda Díaz", ha advertit. "Implicaria donar una segona oportunitat a la dreta i unes segones eleccions". Vidal ha assegurat que "Catalunya no entendria que cap partit donés una segona oportunitat a l'extrema dreta" i ha demanat a la líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, que sigui "responsable i conscient del que ha votat Catalunya, que ha votat no a l'extrema dreta i al feixisme".
Sumar inicia els contactes amb Junts per facilitar la investidura de Pedro Sánchez. L'exdiputat d'En Comú Podem Jaume Asens està negociant ja amb l'expresident català Carles Puigdemont en nom de Sumar i de la vicepresidenta Yolanda Díaz. La voluntat és aconseguir els suports de Junts per fer possible la reedició del govern de coalició, segons ha avançat El País.
El líder del PSOE i president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut davant l'executiva del partit reunida aquest dilluns que a l'Estat espanyol "la democràcia trobarà la fórmula de la governabilitat". Fonts del PSOE expliquen que en el seu discurs a porta tancada, Sánchez ha traslladat que no contempla un escenari de bloqueig i de repetició electoral malgrat que la seva investidura depengui de Junts, que de moment s'ha mostrat reticent a facilitar-la. El secretari general del PSOE ha destacat que 11 milions de persones han votat "avenç" i han dit que 'no' a la "involució i el retrocés".
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat que la victòria del PSC a Catalunya és "rotunda i històrica". El socialista ha defensat que els resultats del 23-J han estat "la resposta d'una majoria social que ha dit no a la regressió de drets i llibertats" i ha afirmat que els 19 escons obtinguts pel partit de Salvador Illa són una demostració que la gent "vol polítiques útils". "Ho interpretem com un missatge d'acord, d'entesa, per fer governables totes les institucions", ha subratllat. Sobre el paper que pot jugar Junts en una investidura de Pedro Sánchez, Collboni ha afirmat que els resultats donen "motius suficients perquè totes les forces catalanes valorin el que ha estat el mandat popular".
Sobre la baixada en vots i escons de l'independentisme, el cap de llista de la CUP a les eleccions espanyoles per Barcelona, Albert Botran, ha admès que no hi ha objectius ni a curt ni a mig termini i això porta "desorientació i desànim". Per això, creu que calen "nous objectius, ambicions i estratègies". D'altra banda, i en relació als mals resultats de la CUP --que ha perdut els dos diputats que tenia i s'ha quedat sense representació al Congrés--, Botran ha dit que caldrà fer autocrítica i "repensar moltes coses" però ha recordat que la formació "ve d'una trajectòria històrica molt antiga" i per tant "no acaba res".
El cap de llista de la CUP a les eleccions espanyoles per Barcelona, Albert Botran, ha demanat als dos partits independentistes que han obtingut representació al Congrés dels Diputats, ERC i Junts, que "facin valdre la força de l'independentisme". "Va ser un error no fer-ho com calia en el seu moment", ha lamentat Botran en declaracions a TV3. El cupaire també ha remarcat que l'independentisme "no es pot apartar" de la reivindicació de l'autodeterminació només "perquè hi hagi l'amenaça de Vox i el PP".
Després que Junts hagi demanat aprofitar la "finestra d'oportunitat" que atorga la investidura de Pedro Sánchez per "reprendre la unitat estratègica" de l'independentisme, Marta Vilalta ha dit que ERC estén la mà "a la resta de demòcrates i formacions de l'independentisme per avançar en aquesta construcció en defensa de Catalunya, des de l'entesa i la defensa dels interessos de la ciutadania del nostre país". Fins i tot ha estat més clara, advertint que els independentistes no han de "bloquejar" un govern que sigui alternativa a PP i Vox. "Justament això és el que és útil per la ciutadania i el país".
En roda de premsa, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha remarcat que, tot i la davallada de suports, "l'independentisme té la clau per fer decantar la balança i fer possible un govern progressista a l'Estat espanyol que atengui les demandes que fem des de Catalunya". Tot plegat, després que des de les files de Junts el secretari general, Jordi Turull, hagi advertit que no veu la investidura de Pedro Sánchez "per enlloc". Per la seva banda, Vilalta ha evidenciat que els republicans no demanaran un preu tan alt pels seus vots. "Hi serem amb voluntat d'acord, de construir aquesta alternativa que serveixi per aturar l'onada reaccionària i per fer que passin coses en clau de defensa de Catalunya i dels interessos de la ciutadania".
El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la decisió de la Fiscalia de demanar al jutge Pablo Llarena que tramiti una nova euroordre contra ell mateix i Toni Comín. "Un dia ets decisiu per formar un govern espanyol, l'endemà Espanya demana la teva detenció", ha dit en una piulada en anglès i carregada d'ironia. El resultat de les eleccions generals indica que Junts serà clau per investir Pedro Sánchez com a president del govern.
One day you are decisive in order to form a Spanish government, the next day Spain orders your arrest. https://t.co/7e33rCzd6S
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) July 24, 2023
El PSOE ha cancel·lat la seva roda de premsa d'aquest dilluns, després de la reunió de l'executiva l'endemà de les eleccions generals. La decisió s'ha pres al darrer moment, quan els periodistes ja eren a la sala de premsa esperant els portaveus socialistes.
L'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, ha recomanat aquest dilluns al president Pedro Sánchez que "enviï" al secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, "a Waterloo" perquè negociï la seva investidura amb el president a l'exili Carles Puigdemont. Després d'una jornada electoral de nervis, en què ni el bloc d'esquerres liderat pel PSOE ni el bloc de dretes liderat pel PP ha aconseguit superar la barrera de la majoria absoluta, tot sembla indicar que Junts tindrà la clau de la governabilitat a Espanya. Iglesias considera que cal intentar explorar la "finestra d'oportunitat" de la qual ha parlat anteriorment el secretari general de Junts, Jordi Turull, per investir Sánchez, tot i admetre que la negociació entre les dues forces "no serà senzilla".
L'ANC ha demanat aquest dilluns als partits independentistes "confrontar amb l'Estat, debilitar-lo a través del bloqueig i mantenir-se ferm fins a aconseguir la independència" de Catalunya, després de les eleccions generals d'aquest diumenge, en les quals ERC i Junts van aconseguir set escons cada un. "Si els partits independentistes no estan disposats, que facin un pas al costat perquè la societat civil, que s'obrirà camí als carrers i institucions, faci la independència", ha afegit en un comunicat l'entitat presidida per Dolors Feliu.
Un 15,6% dels vots al PSOE a les eleccions generals d'aquest diumenge han vingut de Catalunya. Es tracta de la xifra més alta des del 1996, quan un 16,2% dels sufragis als socialistes van provenir del PSC. En els comicis de novembre del 2019, la xifra va ser de l'11,7% dels vots. A més, el socialisme català tindrà 19 dels 122 del grup parlamentari al Congrés, la proporció més alta de la història (15,6%), per davant dels 25 dels 169 diputats que la formació va aconseguir el 2008 de la mà de Carme Chacón. De fet, el PSC ha registrat el millor resultat en nombre de vots en unes eleccions generals des del 2008. Les circumscripcions catalanes han sumat més d'1,2 milions de vots dels 7,76 aconseguits pel PSOE arreu de l'Estat.
La líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, s'ha dirigit a Junts per demanar que "ningú tingui la temptació de regalar una segona oportunitat a PP i Vox". D'aquesta manera, en una entrevista a TV3, s'ha referit a la possibilitat que Junts no faciliti una investidura de Pedro Sánchez i es vagi a una repetició de les eleccions. La líder dels comuns ha demanat a Junts que "estigui a l'altura" tot remarcant que "Catalunya ha demostrat un compromís antifeixista impressionant" amb els resultats del 23-J. I ha afegit que una aliança PP-Vox voldria "acabar amb Catalunya i arrasar amb tot allò que sigui català".
El PSOE resisteix l'embranzida del PP a les Illes Balears a les eleccions generals 2023. El partit liderat per José Vicente Marí, que ha empatat amb 3 escons amb el PSIB-PSOE, ha aconseguit un total de 176.160 vots, pels 148.787 que ha acumulat el partit socialista. Traduït a percentatges, el PP ha tenyit de blau el 35,67% dels vots, deixant el 30,12% per a la candidatura que encapçala Francina Armengol.
La candidata del PSC al Congrés per Barcelona, Meritxell Batet, ha erigit aquest dilluns el diàleg com a "principal eina" per formar un executiu liderat per l'actual president i candidat socialista, Pedro Sánchez. "El que hem de fer és construir en positiu, treballar pels ciutadans i ciutadanes i fer que la política sigui útil", ha subratllat en una entrevista en TV3. Ha afirmat que Catalunya "s'ha pronunciat amb moltíssima claredat i amb moltíssima contundència" a favor de la línia de Sánchez de l'última legislatura, i ha celebrat que la dreta no estigui en condicions de formar govern, en les seves paraules.
Finalitza l'entrevista a Laura Borràs, presidenta de Junts per Catalunya.
"No investirem cap president de l'Estat espanyol que no abordi el conflicte de Catalunya i això passa per l'amnistia i l'autodeterminació", subratlla Borràs que afirma que ho pot dir "més alt, però no més clar".
"No ens tremolarà el pols, com el 2019 on vaig votar dos cops que no a la investidura", recorda Borràs. La presidenta de Junts nega que s'hagi tornat a cap normalitat a Catalunya i recorda la persecució judicial que es manté.
"L'amnistia sola no soluciona el conflicte a Catalunya", adverteix Borràs, i afegeix: "Es parlava que el senyor Puigdemont era una anècdota, veurem si fan de l'anècdota una categoria"
Borràs remarca que el conflicte polític a Catalunya no està resolt com sosté el PSOE. "Veurem com Sánchez soluciona la situació a Catalunya", ha afirmat.
Laura Borràs, president de Junts per Catalunya, és entrevistada a Telecinco. "La nostra posició es ferma, és la mateixa de 2019. Qui vulgui ser president ha d'abordar com fer-ho, nosaltres estem on estàvem".
Míriam Nogueras, entrevistada a TV3: "Els partits espanyols han preferit repetir eleccions que negociar amb Catalunya". A més, la candidata de Junts confirma que fins ara no han rebut cap contacte del PSOE.
El candidat del PP al Congrés per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha posat en valor que els populars s'han fet amb la primera posició a les eleccions generals d'aquest diumenge al conjunt d'Espanya i ha expressat dubtes que el PSOE estigui "a l'alçada" del que segons ell demana Espanya.
El PP s'ha imposat en les eleccions generals 2023 al País Valencià, guanyant amb contundència tant en vots com en escons als seus rivals polítics. D'aquesta forma s'ha confirmat la tendència a l'alça dels populars, que ja havien aconseguit guanyar en la doble cita electoral del passat 28 de maig, quan van decidir els representants dels ajuntaments i els diputats a les Corts Valencianes. Els populars s'han imposat clarament a les demarcacions de València i Alacant, mentre que a Castelló el PSOE ha pogut aconseguir el mateix nombre de diputats.
Finalitza l'entrevista a Jordi Turull, qui ha remarcat que, per ara, no veu la investidura per enlloc.
"No negociarem solucions personals. Hi ha molts represaliats en aquest país"
"El que s'ha de moure és el que vol obtenir la presidència del govern"
"Nosaltres no ens sentim obligats a triar entre un i altre"
"Alguns s'han presentat per salvar o fer president Pedro Sánchez. Nosaltres ens vam presentar per servir Catalunya"
"Pedro Sánchez va fer que es repetissin ja unes eleccions. No apostem ni per repetició ni no repetició, sinó aprofitar una finestra d'oportunitat"
"Les urnes ens han donat un paper clau que el podem tenir? Doncs aprofitem-lo per millorar"
"En comptes de recrear-nos amb el problema, hem de centrar-nos en la solució", destaca sobre els resultats de l'independentisme de les eleccions d'aquest 23-J
"Hem de posar-nos d'acord i hem de demanar a l'Estat que hi ha dos temes que són fonamentals: amnistia i autodeterminació. Ells saben que nosaltres volem això"
"Quan hem avançat més? Quan hem tingut la gent més mobilitzada?"
"Sense autocrítica no pots millorar, però sense autoestima no pots avançar"
"No hem enganyat a ningú. Les urnes ens han donat aquest paper. Són ells els que diuen que ens necessiten a nosaltres"
"L'Estat espanyol no ha complert amb Catalunya. Jo no he negociat cap indult"
"Hi ha un problema de fiabilitat de la interlocució. Un dels compromisos que van agafar amb els electors és que a partir d'ara es paga per avançat. Durant aquests quatre anys han passat moltes coses"
"El referèndum genera consens, l'amnistia genera consens. La pressió no la tenim nosaltres, la pressió ha d'anar cap allà. L'Estat espanyol no ha fet cap proposta. Ara se'ns diu què farem per investir-lo a ell. Ells han estat capaços d'acordar qui no pot ser capaç d'estar a l'alcaldia de Barcelona (per ser independentista)"
"Europa ha de veure que l'independentisme té força i que segueix determinat"
"Hem de generar unes dinàmiques per avançar, no per fer-nos fotografies"
"No podem perdre aquesta oportunitat. El que no pot passar és que qüestionem la mobilització al carrer. La gran força de l'independentisme ha estat la mobilització. L'any passat no ens vam agradar perquè una part va fer una crida a no anar a la mobilització"
"La repressió va tenir uns efectes. La repressió va generar dubtes. Sempre ho has de poder intentar una altra vegada. Sabem el que volem per tornar a refer el carril central de l'independentisme"
"Tots nosaltres teníem un compromís en les eleccions, havíem de fer un camí cap a la independència. I tot això nosaltres ho hem de refer. Cada partit té les seves estratègies i propostes. Quan hem estat més forts? El 2017"
"Volem parlar amb tot el món independentista per aprofitar la palanca"
"Nosaltres fa un any vam sortir del govern perquè hi havia tres coses que no es complien. La unitat estratègica de l'independentisme i fer front comú a Madrid i la taula de negociació"
"El menyspreu de l'Estat cap a l'independentisme ara es troben que l'independentisme és clau per governar"
"Conec molts independentistes que van votar partits independentistes, i també en conec molts que no han votat PP i Vox"
"L'independentisme no pot desaprofitar de cap de les maneres una situació com aquesta. Nosaltres serem lleials als nostres compromisos. Ho vam dir a tothom. Nosaltres anem a servir Catalunya, no anem a salvar Pedro Sánchez. Hem de veure com aprofitem aquesta palanca per veure si trobem una altra vegada aquell punt d'anar a l'una. Per avançar en allò que no hem estat capaços d'avançar".
"Nosaltres tenim una finestra d'oportunitat. Hem de tornar l'independentisme al carril del mig"
"Serem lleials als compromisos dels ciutadans de Catalunya", destaca sobre fer president a Pedro Sánchez.
Comença l'entrevista a RAC1 a Jordi Turull, secretari general de Junts
Finalitza l'entrevista a RAC1 a Salvador Illa, qui conclou descartant la negociació d'un referèndum.
"Catalunya s'ha d'implicar en la governabilitat d'Espanya. Hi ha una Espanya plural i diversa que hem d'articular, Treballaré perquè Catalunya tingui un paper clau en la construcció d'aquesta Espanya plural", afirma Illa.
Preguntat sobre el paper clau de Junts per Catalunya, Illa assegura que "tots hem d'estar a l'alçada" i afirma que veu com la "ciutadania aposta per la convivència". "No crec que la gent demani repetir eleccions", ha subratllat.
Illa confirma que ha parlat amb Pedro Sánchez, a qui ha felicitat: "És un resultat molt rellevant, Vam tenir una conversa curta i ens hem emplaçat a tornar a parlar".
Salvador Illa, líder del PSC, és entrevistat a RAC1: "Crec que tots hem d'estar a l'altura de la situació. Correspon articular majories i govern a través del veredicte dels ciutadans".
🟡 L'abstencionisme puja a Catalunya i castiga l'independentisme en les eleccions generals 23-J | MAPA
Malgrat el fort impacte que ha tingut l'abstenció a Catalunya en el si de l'independentisme (passa de 23 diputats a 14 al Congrés), Junts per Catalunya ha aconseguit salvar els mobles. Tot i que han estat cinquens en vots, quedant per darrere del PSC, Sumar, el PP i Esquerra, els seus set diputats —un menys que el 2019— seran els qui tindran la clau d'una eventual investidura de Pedro Sánchez. Per tant, els gairebé 400.000 vots que ha aconseguit la candidatura encapçalada per Míriam Nogueras determinaran la governabilitat de l'Estat espanyol. En concret, aquests sufragis s'han traduït en un 11,1% dels vots al conjunt del territori català.
El Partit Demòcrata Català Europeu (PDeCAT) no obté cap diputat i desapareix de Madrid després d'aquestes eleccions. Així doncs, el PDeCAT tenia quatre diputats al Congrés després de l'escissió amb Junts, just a la meitat de la legislatura, l'any 2020, que no han sabut conservar tot i haver guanyat el 100% dels drets electorals per aquesta campanya.
"La dreta no pot governar. Catalunya ha dit sí al diàleg i a la convivència", insisteix Batet abans de finalitzar l'entrevista a Catalunya Ràdio.
"Hem aconseguit el primer objectiu: que la dreta no sumés", subratlla Batet, qui remarca els bons resultats dels socialistes, que s'enfrontaven a molts mals auguris a les enquestes.
Preguntada sobre el paper clau de Junts per la governabilitat de l'Estat espanyol, Batet ha insistit a dir que és moment de dialogar. "Catalunya i Espanya no es poden permetre una repetició electoral. Els ciutadans han parlat clar", remarca.
Meritxell Batet, candidat del PSC, és entrevistada a Catalunya Ràdio després de les eleccions del 23-J: "El marc de convivència ha guanyat a Catalunya".
Passar de 13 diputats i de ser el partit més votat a Catalunya el 2019 a quedar-se en 7 i perdre la meitat dels vots en tan sols quatre anys. Aquest és el resum de la segona patacada electoral d'Esquerra Republicana de Catalunya en menys de dos mesos, la primera a les eleccions municipals i ara en les eleccions generals que Pedro Sánchez va avançar al mes de maig. Amb tot, el cap de llista en aquestes eleccions, Gabriel Rufián, ha deixat l'autocrítica de banda en la seva primera intervenció, assegurant que el partit pot tenir el cap ben alt davant uns resultats, que ha reconegut, no eren els que esperaven.
El líder del PP i candidat a la presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, reuneix aquest dilluns a la Junta Directiva Nacional del PP per analitzar els resultats electorals, on reivindicarà el seu dret a formar govern en haver guanyat les eleccions generals. La Junta Directiva Nacional del PP és el màxim òrgan del partit entre congressos i format pels membres del comitè de direcció, els barons territorials, i els diputats i senadors. La reunió està prevista per a les 17.00 hores.
La CUP es queda sense representació al Congrés dels Diputats després de les eleccions generals del 23 de juliol. La formació anticapitalista va obtenir 2 diputats el novembre de 2019 i 246.971 vots. El partit encapçalat per Albert Botran es va presentar per primer cop a unes eleccions generals i va aconseguir incrustar-se al parlament espanyol amb Mireia Vehí i el mateix Botran. La promesa d'ingovernabilitat amb la intenció de bloquejar el Congrés s'ha allargat tres anys i mig. L'avançament electoral de Pedro Sánchez ha arrabassat la presència dels cupaires al Congrés.
Sant Jaume de Frontanyà és l'únic municipi català on Vox s'ha imposat en les eleccions generals d'aquest diumenge. Amb 6 vots, el partit d'extrema dreta ha aconseguit la majoria dels 11 vots vàlids que s'han emès, per davant del PSC, amb dos, i ERC, Junts i el PP, amb un cadascun. Esquerra s'havia imposat en les dues últimes generals al municipi berguedà, mentre que els comuns havien estat primera força el 2015 i el 2016.
El PSC ha arrasat a Catalunya i ha aconseguit una victòria clau per Pedro Sánchez, amb 19 diputats, set més que el 2019, mentre que l'independentisme s'ha desplomat. Després de guanyar les passades generals amb 13 escons, ERC s'ha hagut de conformar aquesta nit amb 7 diputats. El mateix resultat que ha obtingut Junts, que ha perdut un escó, mentre que la CUP ha quedat fora de l'hemicicle. Això no obstant, els independentistes seran decisius si Pedro Sánchez pretén fer govern tot i haver quedat per darrere del PP i aprofitant que Alberto Núñez Feijoo no ha aconseguit sumar una majoria suficient amb Vox.
🔴 Les portades de l'endemà de les eleccions generals: Carles Puigdemont, ‘coroná’ a les eleccions generals 2023
✍️ Antoni Maria Piqué
Si algú tenia algun dubte sobre què farà Junts un cop les urnes li han atorgat un paper decisiu al nou Congrés, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha sortit a deixar clara la seva posició. "Els nostres votants, el nostre programa, els nostres compromisos, han estat i són les referències de la nostra acció política. Ens devem a ells", ha assegurat el polític independentista després d'advertir que "Junts no deu res a ningú més que als seus votants".
El Partit Popular ha aconseguit l'objectiu al Senat i ha sumat els representants necessaris per apoderar-se de la majoria absoluta a la Cambra Alta. Amb el 96% escrutat, els populars han millorat els resultats dels anteriors comicis i han sumat un total de 120 senadors que, juntament amb els 23 parlamentaris que ostenten per designació autonòmica, els permeten imposar-se al Senat amb comoditat. En canvi, el PSOE ha retrocedit i només ha mantingut 72 representants a la Cambra Alta en aquestes eleccions generals, perdent-ne 19 respecte al 2019.
Patacada de Yolanda Díaz al Congrés: no aconsegueix reagrupar el vot de l'esquerra i Sumar serà quarta força: Yolanda Díaz no ha pogut superar l'extrema dreta de Vox en les eleccions generals del 23-J i Sumar s'haurà de conformar de ser la quarta força política al Congrés dels Diputats amb 31 escons. El Moviment Sumar, compost per 15 formacions, pretenia reagrupar el vot de l'esquerra per consolidar-se com a tercera força a l'hemicicle i ser clau per revalidar el govern de coalició amb Pedro Sánchez.
Govern Frankenstein: Què és? Així és el possible pacte per governar sense majoria absoluta: Els resultats de les eleccions generals a Espanya del 23 de juliol han obert la porta una reedició de les aliances del PSOE que li han permès ocupar la Moncloa la darrera legislatura, un pacte al qual els seus detractors es refereixen com a “govern Frankenstein”. Aquesta concepte fa referència a un gran pacte per revalidar una presidència socialista.
Pedro Sánchez suma el 23-J al seu manual de resistència: “El bloc involucionista ha fracassat”: El president del govern espanyol rep un bany de masses a Ferraz després del fracàs del bloc de dretes, però haurà de buscar grans pactes per repetir a la Moncloa.
Ho explica Abel Degà a ElNacional.cat
Feijóo guanya però no tomba un Sánchez que pot continuar a la Moncloa: El PP aconsegueix una victòria insuficient i el PSOE s’aferra a una bateria de pactes per continuar al govern. A l’altra cara de la moneda, Pedro Sánchez sí que té possibilitat de mantenir-se a la Moncloa. Ara bé, no ho tindrà gens fàcil, i podria produir-se un escenari de bloqueig que conduís a unes noves eleccions generals.
Benvinguts al directe d'ElNacional.cat on seguirem totes les reaccions posteriors als resultats de les eleccions generals que han deixat al PP (136) de guanyador, seguit del PSOE (122), Vox (33) i Sumar (31).