Durant aquesta primera part de la campanya electoral per a les eleccions generals del 2023, una de les crítiques més repetides de Gabriel Rufián ha estat a l'espai de Sumar, liderat per Yolanda Díaz, pel veto que van imposar a Irene Montero a les llistes electorals, reivindicant a pràcticament cada acte la ministra d'Igualtat. També ha insistit a incloure Sumar en el "suposat progressisme espanyol", juntament amb el PSOE. Aquest dimecres, però, en un col·loqui del Nueva Economia Fórum, ha lloat la tasca de Díaz com a ministra de Treball, tot i que criticant de nou la seva reforma laboral, a la qual ERC es va oposar, i lamentant la seva posició respecte a Catalunya i el dret a l'autodeterminació. "L'entenc gairebé sempre, menys quan parla de Catalunya. Suposo que ho fa perquè necessita que la votin a segons quins llocs", ha reflexionat Rufián, convençut que la candidata a la presidència "està a favor del dret a l'autodeterminació" del país, però que no el defensa en públic per no perdre vots. "És dramàtic", ha censurat.
Fa unes setmanes, Díaz va enterrar la possibilitat d'incloure el referèndum en el seu programa electoral, mentre que aquesta consulta sí que apareix en el dels comuns, tot i que diluïda. ERC, de fet, és l'única formació independentista que el porta, ja que Junts parla de la via de l'enfrontament i la CUP de l'autodeterminació. I Rufián ha volgut recordar que tant ell com Díaz van entrar junts el 2015 al Congrés dels Diputats i van mantenir una bona relació, que es va trencar amb la reforma laboral. "Ella defensava que s'havia de derogar i això no ha estat possible perquè com a ministra va considerar amb la patronal", ha explicat davant la plana major del seu partit, reunida en aquest esmorzar. Des de llavors, els retrets creuats han estat constants entre les dues formacions polítiques.
Els comuns s'equivoquen d'enemics, segons Rufián
De fet, durant aquest inici de la campanya, Rufián ha centrat bona part de les seves intervencions a criticar Sumar i va arribar a assegurar que Díaz li fa més por que Santiago Abascal, unes paraules que no van caure gens bé dins l'espai dels comuns. Davant aquestes declaracions del republicà, Ada Colau va comparar-lo també amb el líder de Vox, assegurant que són dos "señoros". Avui, Rufián ha rebutjat respondre l'exalcaldessa, però ha advertit als comuns que s'equivoquen d'enemic en centrar-se en Esquerra i no en el PSOE, posant com a exemple el fet que durant la campanya per les municipals a Santa Coloma de Gramenet només el criticaven a ell i no a Núria Parlon i van acabar desapareixent de l'ajuntament.
Una de les preguntes estrella de la campanya per a les eleccions generals als partits independentistes és quin preu han de posar a la investidura de Pedro Sánchez, si és que aquesta és possible. I Rufián, que ha reclamat que aquest sigui més alt que el del 2019, quan es van abstenir, no ha volgut donar pistes, però sí que ha llançat una advertència a Pedro Sánchez: "Si volen governar el seu país, hauran de respectar el nostre".
Rufián reivindica els indults dos anys després
També durant aquests primers dies de la cursa electoral, Rufián i la resta de diputats d'ERC han volgut reivindicar la feina feta a Madrid durant l'última legislatura, posant especial èmfasi en els indults als presos polítics. En aquest sentit, el candidat ha lamentat que tots els avenços que han aconseguit, segons ell, no han arribat a la ciutadania, que s'ha acabat quedant amb lemes com el polèmic "que te vote Txapote", que indigna les víctimes del terrorisme i que utilitza la dreta, o l'"a canvi de res" d'una part de l'independentisme per criticar els acords als quals ha arribat ERC amb el govern de coalició. Davant l'auge de l'extrema dreta arreu de l'Estat, que podria arribar a la Moncloa, Rufián ho ha volgut atribuir al fet que aquests partits s'han apropiat de "marcs i lluites que eren nostres". "No és normal que hi hagi part de la classe treballadora que escolti Abascal o Feijóo i pensi que són dels seus", ha reflexionat.