Pedro Sánchez ha tornat a sortir d’un debat electoral per la porta del darrere. El president del govern espanyol no s’ha trobat còmode en l’absència d’Alberto Núñez Feijóo i ha acabat encongint-se per segona vegada. Ha passat bona part del debat a tres escudant-se en la seva vicepresidenta, Yolanda Díaz, i ha estat tou en la seva baralla amb Santiago Abascal, per molt que hagi insistit a assenyalar-lo com a ambaixador de qui és realment el seu principal adversari, el candidat del PP, favorit per pispar-li el càrrec l’endemà de les eleccions generals del 23-J.

🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

El debat a tres d’aquest dimecres ha deixat encara més lluny aquells debats parlamentaris al Congrés i al Senat en què Sánchez apallissava dialècticament Feijóo i Abascal. Per més que des de la Moncloa i des de Ferraz s’hagin esforçat aquests darrers dies a assegurar que l’estat d’ànim del president del govern espanyol era òptim, el candidat socialista ha demostrat tot el contrari aquest dimecres. L’acorralament que va patir la setmana passada per part de Feijóo ha tingut conseqüències, i aquest dimecres s’ha encongit fins al punt que el tàndem Sánchez-Díaz no ha aprofitat l’avantatge de 2 a 1 contra el candidat de l’extrema dreta.

Feijóo, que no ha volgut assistir al debat de TVE, ha fet el seu major acte de presència en la política de pactes. El que sí que han fet bé Sánchez i Díaz ha estat situar al mateix nivell el PP i Vox. Han insistit en la idea que els pactes postelectorals del 28-M són una anticipació d'allò que pot passar després de les eleccions generals. Han mencionat la perillositat que representa aquesta aliança per a les dones i per al col·lectiu LGTBI, i el president del govern espanyol ha posat sobre la taula, fins i tot, la persecució del català, el basc i el gallec que pretén fer la virtual coalició que pot entrar a La Moncloa.

Santiago Abascal tampoc no ha tingut la seva millor versió. S’esperava que el líder del partit de l’extrema dreta sortís a retallar distàncies amb el PP, que li està robant escons sense parar a les enquestes, erigint-se en el vot útil de dretes. A més, el màxim dirigent de Vox havia de competir contra la líder de Sumar per la tercera posició, clau en circumscripcions poc poblades que envien pocs diputats al Congrés. Si la tercera posició se l’emportés el millor en un debat, la victòria hauria de ser per a Yolanda Díaz, però això queda en mans dels electors el pròxim diumenge.

Abascal, però, ha recordat en diverses ocasions els estralls que ha suposat en aquesta passada legislatura la llei del només sí és sí, que ha rebaixat les condemnes d'agressors sexuals. Per molt que Yolanda Díaz li hagi assenyalat que "a les dones ens maten pel fet de ser dones", el líder del partit d'extrema dreta li ha recordat per culpa d'aquesta llei, les dones espanyoles viuen avui dia "més insegures". 

 

Catalunya: diàleg vs. 155

Catalunya ha passat pràcticament desapercebuda en aquest debat. No se n'ha fet pràcticament menció. Només el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha lamentat que Vox vulgui aplicar al país "un 155 més dur" que el de 2017. Ha tret pit d'apostar per haver intentat solucionar el conflicte polític a través del "diàleg i el pacte", mentre que l'extrema dreta ho vol fer "a bufetades". Abascal s'ha limitat a criticar que el PSOE s'hagi aliat en la darrera legislatura amb els "colpistes" que volen "trencar" la Constitució.

 

L'absència de Feijóo

Des de Génova afirmen que l'única conclusió indiscutible del debat a tres d'aquest dimecres és que tots els candidats lluiten per evitar un govern espanyol monocolor del PP. Ara bé, després del debat, Sánchez s'ha dirigit directament cap a la seu de Ferraz. I, allà, envoltat dels afiliats del seu partit, ha criticat que Feijóo hagi fet igual que Rajoy: "No donar la cara".