Aquest divendres ha començat el recompte del vot CERA, corresponent als espanyols residents a l'estranger, que pot ser clau perquè hi ha 11 escons que poden canviar de partit en funció d'aquest. Fins a 2.328.261 electors espanyols que viuen a l'estranger podien exercir el seu dret a vot, dels quals ho ha acabat fent una mica més del 10% (233.688). Es tracta d'una dada alta de participació, ja que normalment es mou en el 6%. A Catalunya, la pugna pels escons es concentrava a les demarcacions de Girona i Tarragona. Ambdós tenien com a protagonista Junts per Catalunya, que és qui estava en possessió d'aquestes actes a l'espera del vot exterior. En el cas gironí, qui podia disputar-li als juntaires l'escó és el Partit Popular, que es va quedar a només 363 vots d'aconseguir-lo. Pel que fa a Tarragona, estava en disputa amb el PSC, que estava a una distància de 1.298 sufragis per treure l'acta a Josep Maria Cruset (Junts). Efectuat l'escrutini del vot exterior de les dues demarcacions, Junts conserva ambdós diputats i, per tant, es manté amb els set escons que l'escrutini del diumenge els va atorgar.
A Girona, Junts ha aconseguit el vot de 326 gironins que resideixen a l'estranger, en tant que el PP n'ha obtingut 275. També en el vot exterior la primera posició ha estat per als socialistes, que han aplegat 726 vots, en tant que Esquerra Republicana n'ha obtingut 300. Amb aquest resultat, els populars han aconseguit escurçar la distància per quedar-se amb l'escó fins als 253 sufragis. En el cas de Tarragona, els socialistes n'ha sumat 658, mentre que els juntaires han sumat 200 paperetes, fet que no ha trencat l'equilibri de forces que hi havia. Encara sobre el vot exterior de tarragonins que resideixen a altres països, el PP ha quedat segon amb 314 paperetes; seguits d'ERC (263) i Sumar (231).
Amb el vot a les urnes del diumenge i el vot per correu, la victòria a Girona va ser per al PSC (28,9%), els segons van ser Junts (19,6%), seguits d'Esquerra Republicana (14,74%), Sumar (10,96%) i el Partit Popular (9,68%). D'aquesta manera, els socialistes i els juntaires van obtenir dos escons cadascun, en tant que els dos restants van ser per a ERC i la coalició de Yolanda Díaz. A Tarragona, els socialistes també es van imposar amb un 32,9% dels sufragis, però en aquest cas la segona posició va ser per a Esquerra (15,07%). Després dels republicans, hi ha el Partit Popular (13,87%), Sumar-En Comú Podem (11,33%), Junts per Catalunya (11,08%) i Vox (10,35%). Amb aquests resultats, el partit de Salvador Illa va aconseguir dues actes, mentre que les altres quatre que s'adjudiquen a la demarcació tarragonina van ser per a ERC, el PP, els comuns i Junts.
Els altres escons que podrien ballar: la majoria simple de Pedro Sánchez, en perill?
Més enllà del recompte a Girona i Tarragona, també avança l'escrutini del vot CERA a les altres províncies. A la majoria d'elles no hi ha res en joc perquè el partit que pot aspirar a l'últim escó que s'adjudica de la demarcació corresponent està a una distància massa llunyana perquè canviï la composició. Val a destacar que ja s'ha completat el recompte a llocs com les Illes Balears (amb victòria per al PSOE), Ourense (s'ha imposat el PP), Còrdova (primer lloc per als socialistes), Almeria, Navarra i València (a totes elles ha guanyat el PSOE, sent significatiu el fet que a València ha quedat segon Sumar). En tot cas, aquests resultats no han implicat cap canvi en el repartiment dels escons. Ara bé, totes les mirades se situen a punts com Madrid, on el Partit Popular podria aconseguir l'últim escó (que ara té el PSOE), ja que la distància és de només 1.749 sufragis. A més de la demarcació madrilenya, és important el que pugui passar a Albacete (Vox pot guanyar un diputat que ara tenen els socialistes ja que està a una distància de 1.287 vots), Cantàbria (també Vox podria aconseguir un diputat que ara mateix té el PP), Salamanca (el Partit Socialista és a 1.896 paperetes de l'escó del PP) o Santa Cruz de Tenerife (Sumar podria treure l'escó als socialistes si retallen els 1.517 vots que els separen).
Si el Partit Popular aconseguís, per exemple, un escó més per Madrid (que seria en detriment del PSOE), això podria tenir un impacte notable en els comptes de Pedro Sánchez per tornar a ser elegit president del govern espanyol. Ara com ara, el PSOE, Sumar, ERC, Bildu, el PNB i el BNG sumen 172 escons; mentre que el PP, Vox, UPN i Coalició Canària arriben a 171. D'aquesta manera, a Sánchez li podria servir una segona votació per revalidar la presidència sempre que Junts s'abstingués. Si el vot estranger fa que el bloc de la dreta sumi algun escó i l'altre en perd, Sánchez encara dependria més de Junts perquè aleshores no li serviria una abstenció dels de Laura Borràs i Jordi Turull, sinó que necessitaria el seu vot afirmatiu.