José Luis Rodríguez Zapatero i Felipe González han entrat aquest dilluns en campanya interpretant dos papers ben diferents. Per a Pedro Sánchez, un ha actuat com a força antagonista i l’altre com a força aliada. És fàcil d'endevinar qui és qui, tenint en compte la trajectòria de tots dos i els discursos d’un i de l’altre en aparicions públiques. Zapatero s’ha bolcat en els darrers mesos amb l’actual PSOE, i és un dels actius més importants de Pedro Sánchez en la campanya de les eleccions generals del 23-J. Felipe González, en canvi, no fa res més que posar bastons a les rodes de Ferraz, remant en la direcció contrària que l’actual president del govern espanyol i el seu equip.
🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats
Zapatero sortia aquest mateix dilluns a primera hora a tancar files amb Pedro Sánchez. En declaracions a TV3, sortia a fer d’altaveu de l’actual president del govern espanyol i a defensar el seu discurs: veia “impensable” que el PSOE entregui els seus vots al PP perquè, en cas que els populars guanyin les eleccions, però no arribin a la majoria absoluta, Alberto Núñez-Feijóo pugui conformar un govern en solitari, sense necessitat de pactes de govern o de legislatura amb Vox. "No veig aquest escenari de cap manera”, ha manifestat; a més de recordar que els socialistes ja ho van fer el 2016 amb Mariano Rajoy per no haver d’anar a unes terceres eleccions, cosa que va provocar una crisi interna al partit.
És més, en aquell moment Pedro Sánchez va defensar la posició contrària a facilitar la investidura de Rajoy fins al punt que, per tal de no contradir-se, va acabar dimitint i abandonant les responsabilitats directives del PSOE. Zapatero ha dit també el mateix que diu l’actual secretari general dels socialistes: que el PP no ha reconegut mai ni ha correspost el gest dels socialistes.
Felipe González, l’antagonista de Sánchez
A l’altra cara de la moneda la representa Felipe González, que aquest dilluns li ha fet un favor al PP. Ha defensat que si després de les eleccions generals del 23-J es produeix un escenari de bloqueig —cosa que és força plausible—, es deixi governar la llista més votada, que gairebé totes les enquestes pronostiquen que serà la dels populars. Aquest és, senzillament, el gran reclam d’Alberto Núñez-Feijóo en aquesta cursa electoral.
És més, el líder dels populars ha arribat a fer xantatge a Sánchez, instant-lo a abstenir-se perquè, si Feijóo hagués d’acabar col·locant Santiago Abascal com a vicepresident del seu govern, seria culpa de Pedro Sánchez per no haver-se abstingut a una investidura del líder popular. Tot i la pressió discursiva del PP cap al PSOE en la qüestió de l’abstenció d’una investidura de Feijóo, l’expresident socialista ha decidit abonar el discurs del PP i remar en el mateix sentit que Génova.
En un article titulat Pónganse de acuerdo i publicat a Nueva Revista, editada a la Universitat Internacional de La Rioja (UNIR), l’expresident del govern espanyol demana buscar “pactes de centralitat”. Ja que, segons ell, cada cop que es fa el contrari, “el país es debilita, perd força i credibilitat, tant internament com internacionalment”. Felipe González ha defensat que "els ciutadans senten un enorme alleujament quan veuen que, en lloc d'estar-se barallant per qüestions personals, per destruir l'altre, els polítics es posen d'acord". En un missatge indirectament enviat a Pedro Sánchez, l’expresident del govern espanyol ha assenyalat que “val la pena cuidar” la “importància sistèmica que té el PSOE en democràcia”.