Uns 350 ciutadans d'origen llatinoamericà formen part de les llistes electorals dels partits que es presenten a Catalunya a les municipals del 28-M, segons han transmès les formacions a EFE aquest dijous. El partit que més candidats llatinoamericans presenta és ERC, amb 110, seguit d'En Comú Podem, amb 155, i el PSC, amb prop de 70. Els partits destaquen l'alt grau "d'integració i arrelament" dels candidats, que "majoritàriament tenen la nacionalitat espanyola", i expliquen que en gran manera provenen de l'Equador, el Perú, la República Dominicana i Colòmbia. Altres formacions, però, asseguren que no recopilen aquestes dades, perquè no els agrada "classificar els candidats pel seu origen". 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Candidats a tots els partits i a tot Catalunya

L'alcaldable d'ERC a Sabadell, Gabriel Fernández, va arribar a Catalunya per fer un postgrau en integració i mediació social a la Universitat Autònoma de Barcelona, després de llicenciar-se com a arquitecte i enginyer tècnic a la Universitat del Treball d'Uruguai. També per dirigir un projecte de formació de voluntaris per a projectes de desenvolupament a Amèrica Llatina. "En aquell moment al meu país hi havia la crisi del corralito i quan va sortir l'oportunitat, amb la meva família vam decidir que valia la pena jugar-nos-la i explorar si hi havia una possibilitat real de venir com una família a Catalunya", afirma Fernández, que és regidor i opta a l'alcaldia de la cocapital vallesana. 

Oriol Junqueras Gabriel Fernandez Carme Forcadell ERC Sabadell / Miquel Muñoz
Gabriel Fernández amb Oriol Junqueras i Carme Forcadell a Sabadell / Foto: Miquel Muñoz

La candidata del PSC a Barcelona com a número 24 de la llista, Jackqueline Baca, explica que va venir fa més de vint anys des de l'Equador per millorar les seves expectatives de vida arran d'una crisi econòmica que va afectar el país llatinoamericà al voltant de l'any 2000: "em vaig veure obligada a emigrar", explica Baca. Sobre la integració a la terra d'acollida, la socialista destaca que és "complexa al principi per la barrera de l'idioma", especialment pels qui arriben d'adults, que els "costa parlar català" però afirma que "l'entenem, l'hem estudiat i la segona generació ja s'ha criat aquí i el parla". 

A la llista d'ERC per Badalona, la candidata número 13 és Betsy Zambrano, originària també de l'Equador. Zambrano explica que va venir sola per treballar i formar-se i que la majoria dels anys que ha estat aquí ha viscut a la ciutat, per la qual cosa es considera "una badalonina més". Per la seva part, Dimitri Defranc, cap de la llista de PACMA a Sant Cugat del Vallès, va deixar Equador quan era estudiant, per la "repressió contra els joves", explica, i va arribar a Catalunya: "d'una manera natural, vaig començar a relacionar-me amb altres immigrants, que potser tenien necessitats al voltant de regularitzar les seves situacions, i sense adonar-te'n, t'anaves implicant", afirma el polític del partit animalista. 

Aportar a la terra d'acollida

La membre de Barcelona en Comú i diputada al Parlament Jéssica González, d'origen colombià, assegura que els ciutadans llatinoamericans tenen "dret a prendre la política per les mans" i reivindica que "no ens la facin, sinó fer-la nosaltres". Per la seva part, Defranc (PACMA) afirma que quan arrelen al territori, "comences a pensar com puc aportar jo amb els meus coneixements a la societat, no d'acollida, sinó a la meva societat". Així i tot, els candidats expliquen que en arribar es troben obstacles burocràtics i socials, i un camí que "no és senzill", a més del duel personal d'haver de deixar el seu país d'origen. 

Jessica González Herrera comú PODEM, Debat i votació decret del català Parlament faristol / Foto: Sergi Alcàzar
Jessica González En Comú Podem  / Foto: Sergi Alcàzar

Reclamen facilitar l'accés a la política

La candidata d'En Comú Jéssica González considera que les polítiques de migració poden soscavar la participació política de les persones no nascudes a l'Estat, d'igual forma que Defranc, que denuncia "traves als immigrants" des dels ajuntaments, i pensa que és "injust" i "hem de millorar molt" en aquest sentit. Per ser candidat s'ha de tenir la nacionalitat espanyola i la qualitat d'elector i, en cas de no tenir la nacionalitat, cal tenir la condició de ciutadà de la UE o fa falta provenir de països que tinguin conveni a dret a sufragi passiu a les municipals amb Espanya.