Un grup d'activistes pel canvi climàtic han assaltat l'escenari del candidat de Trias per Barcelona, Xavier Trias, durant l'acte final de campanya que s'ha celebrat als Jardinets de Gràcia. Els activistes han irromput en l'acte mentre Trias estava pronunciant el seu discurs. Tot i que alguns dels activistes han estat interceptats i ja no han pogut pujar a l'escenari, un d'ells sí que ha aconseguit arribar fins al centre de l'escenari, creuar-lo i desplegar una pancarta just darrere de Trias. Els activistes han pronunciat crits apel·lant a la "justícia climàtica". En l'acte central del PSOE a Barcelona amb Pedro Sánchez també hi ha hagut activistes amb crits semblants, però no han arribat a pujar a l'escenari.
Trias s'ha pres l'incident amb ironia: "Ja us ho deia que a la vida les coses no són fàcils i espereu-vos quan guanyem, perquè tot de gent que té les seves raons per protestar durant aquests anys han estat callats i silenciats, però ja veruàs que quan guanyem cridaran i ens voldran fer la vida impossible". "Però no hem de picar -ha continuat Trias- amb aquestes coses, nosaltres som una ciutat que ha estat sempre un referent, però ara està deprimida i ha perdut l'autoestima".
🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
🗳️ Programes electorals a Barcelona 2023: Què proposa cada partit?
Xavier Trias, les propostes del darrer dia de campanya
Aquest incident s'ha produït en el darrer dia de campanya, que Trias ha començat al matí des de l'Ideal Centre d'Arts Digitals de Barcelona, presentant la seva 'agenda' cultural si és elegit alcalde. El candidat de Trias per Barcelona ha lamentat que, amb l'actual govern municipal, la cultura "s'ha convertit en una maria", fet que ha titllat de "vergonyós". "La cultura neix a les escoles, hem de ser una capital cultural de debò", ha afegit. Per a Trias, una de les millors cartes de presentació de Barcelona per anar pel món és "parlar de la nostra cultura".
En aquesta línia, davant la "degradació" que el seu equip sosté que hi ha hagut en aquest vessant en els darrers vuit anys, Trias ha presentat algunes iniciatives, com ara l'impuls de l'avinguda Paral·lel per convertir-la en un espai de les "Arts Escèniques i la Cultura", al nivell de "West End de Londres i Broadway de Nova York". D'altra banda, l'alcaldable vol impulsar el projecte de la "Muntanya dels Museus" a Montjuïc, transformant els pavellons de Victòria Eugènia i Alfons XIII per a usos museístics, l'ampliació del MNAC o promoure el castell de Montjuïc com a "complex museístic i patrimonial de Barcelona".
L'exalcalde de Barcelona també posa al damunt de la taula la "creació" del Museu de la Rumba, la promoció d'una Cimera del Llibre a la ciutat o "tornar a dignificar" el pessebre de Nadal de la plaça Sant Jaume i incentivar més les fires d'aquesta època nadalenca. En matèria lingüística, Xavier Trias es compromet al fet que els discursos dels regidors del govern siguin en català i que també es prioritzi la llengua en els viatges a l'estranger. Paral·lelament, la seva candidatura reclama fer un comissionat de la llengua i impulsar l'Oficina de la Llengua Catalana.
En la seva intervenció, Xavier Trias ha reivindicat que "la cultura de la ciutat i del país no la fa l'Ajuntament, sinó els seus artistes i promotors". En més d'una ocasió, l'alcaldable ha apuntat que aposta per fer convenis de col·laboració amb les entitats i que no depenguin tant de les subvencions. Justament en aquesta matèria s'ha mostrat molt crític amb el criteri amb què aquestes s'adjudiquen, qualificant-ho d'"arbitrari": "És un autèntic escàndol". Trias ha assenyalat l'actual govern municipal per aquest fet i ha parlat d'"amiguisme".