Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es juguen aquest diumenge enfortir o debilitar els seus músculs electorals de cara al duel que tindran a finals d’any en unes eleccions generals. Aquest 28-M se celebren uns comicis autonòmics en els quals no estan convocats a les urnes tots els ciutadans de l’Estat, com és el cas de Catalunya, País Basc, Galícia, Andalusia i Castella i Lleó. Però sí que hi ha unes eleccions, les municipals, en què tots els ciutadans poden anar a dipositar el seu vot. Serà, al cap i a la fi, un termòmetre capaç de fer un primer esbós de quina és la força política que tenen ara mateix el PSOE i el PP.
🔴 Eleccions Municipals 2023 i Autonòmiques, DIRECTE | ÚLTIMA HORA
Si bé a les autonòmiques caldrà veure què passa, sobretot, en dos feus capaços de fer caure la balança a favor de Feijóo o Sánchez (el País Valencià i l’Aragó), a les municipals serà una altra història. Les direccions del PSOE i del PP hauran d’estar atentes en dues coses: els vots totals que s’endú cada formació sumant totes les paperetes dipositades a tot l’Estat, i què passa també a les grans capitals. Concretament, a Barcelona, Madrid, Saragossa i Sevilla.
El CIS pronostica un termòmetre favorable a Pedro Sánchez
Si agafem el CIS com a referència, el PSOE de Pedro Sánchez és un partit més favorit que el PP pels ciutadans de l’estat espanyol. En un baròmetre publicat aquest passat dilluns, el Centre d’Investigacions Sociològiques col·locava els socialistes com els més votats a tot l’Estat en les eleccions municipals 2023 del 28-M. Concretament, l’enquesta realitzada a 4.549 persones d’un total de 1.314 municipis de tot l’Estat pronosticava que el PSOE aconseguirà el 30,2% dels vots. El PP de Núñez Feijóo s’enduria, segons aquesta mateixa enquesta, un 27,9% dels suports.
Fonts de la direcció del PSOE admetien tot just començada la campanya que el vot municipal podria servir com un bon termòmetre per mesurar la salut política de Sánchez i de Feijóo. Ara bé, caldrà veure com afecta els socialistes l’escàndol aparegut en la recta final de la campanya: casos de presumpta compra de vots per correu en alguns municipis que esquitxen, especialment, al partit de Pedro Sánchez.
Aquestes mateixes fonts han mostrat confiança en aquests darrers dies que la polèmica no afectarà en municipis en què no ha aparegut cap nyap i que, per tant, no s’aturarà la mobilització del vot socialista arreu de l’Estat. És a dir, que a Ferraz confien que aquestes trames corruptes, en tot cas, tindran conseqüències només en aquells municipis en què s’han embrutat les mans. És més, per netejar-se-les, el PSOE obre la porta a modificar la llei electoral per tal de fer més transparent el vot per correu, a través d’una doble identificació amb DNI quan es realitza aquest procediment (quan es demana el vot i quan aquest s’entrega).
El PP confia mantenir Madrid i el PSOE acaricia l’alcaldia de Barcelona
Una de les obligacions que té el PP aquest 28-M és mantenir l’alcaldia de Madrid. Tot i que les enquestes no donen a l’actual alcalde, José Luis Martínez-Almeida, una victòria assegurada, sí que és el favorit de tots els baròmetres. Gènova podria respirar tranquil·la, si Almeida i Isabel Díaz Ayuso mantenen intactes els governs populars de la Comunitat de Madrid i de l’ajuntament de la capital espanyola.
Es tracta d’una ciutat on, precisament, el PSOE no hi té res a fer. En cas d’una derrota del PP, l’alcaldia no aniria a parar a mans socialistes. La candidata favorita dels votants d’esquerres en aquesta ciutat és Rita Maestre, candidata de Más Madrid, la rèplica madrilenya d’Ada Colau. Per governar, però, necessita que Podemos i Ciutadans aconsegueixin representació parlamentària, i que els taronges rebutgin fer costat al PP i iniciar un nou full de ruta que pugui fer sobreviure el partit.
A Barcelona passa tot el contrari. El PP és a la capital catalana un partit residual i només aspira, com a màxim, a ser rellevant a l’hora d’escollir un alcalde. Els quatre candidats favorits dels barcelonins (Xavier Trias, Ada Colau, Jaume Collboni i Ernest Maragall) se situen en les enquestes a molta distància de la resta de concurrents a les eleccions. A més, els baròmetres també descarten que el candidat d’ERC tingui possibilitats de fer el sorpasso a cap dels altres tres.
Pel que fa als candidats de Junts, els comuns i el PSC, el frec a frec és molt elevat. Tant, que els socialistes aspiren a poder superar en vots Ada Colau i reivindicar així l’alcaldia de la capital catalana que van perdre ja fa més de deu anys. La prioritat, indiquen fonts del PSOE, és empènyer Collboni a reeditar el pacte que té ara mateix amb Colau, però la porta a negociar vots provinents de la formació de Xavier Trias està ben oberta.
🗓️ Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls
Saragossa i Sevilla
No són tan importants, però sí determinants pel futur polític de l’estat espanyol, ciutats com Saragossa o Sevilla. La ciutat andalusa està governada ara mateix pel PSOE, i per als socialistes és vital conservar aquest municipi. El motiu és el següent: és la capital d’una comunitat autònoma actualment governada pel PP en majoria absoluta. I el més greu de la situació, a ulls de Ferraz, és que Andalusia ha estat històricament un feu socialista. És a dir, que mantenir viva l’alcaldia del PSOE d’Antonio Muñoz a Sevilla és sinònim de mantenir el bastió —la capital— d’un territori actualment conquerit pel PP; una forma de frenar l’expansió dels populars i així tornar a recuperar la comunitat en un futur.
I Saragossa és una ciutat governada actualment pel PP. Les enquestes calculen que es mantindrà tenyida del mateix color. És una ciutat important per la seva mida i també perquè és la capital d’una comunitat autònoma que aquest 28-M pot canviar de color: el baró socialista Javier Lambán no les té totes i podria ser que la formació Aragón Existe —provinent de l’Espanya buidada— fos decisiva en favor del PP. Si els astres s'alineessin per a Ferraz, aconseguir l’alcaldia de Saragossa podria alleujar el terrabastall de perdre la comunitat autònoma de l’Aragó.