El 28 de maig proper se celebraran les eleccions municipals 2023, les dotzenes de l’actual etapa democràtica. Tot i que encara queden mesos, les diferents opcions polítiques ja s’afanyen a articular les seves llistes electorals i sobretot a definir els seus caps de llista, perquè així tinguin prou temps de donar-se a conèixer en els votants, sobretot en els casos de candidats que no formen part dels equips municipals actuals.
🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques
🔴 Resultats Eleccions Tarragona 2023, DIRECTE | Última hora del escrutinio del 28-M
En el cas de Tarragona, l’atenció se centra en si ERC serà capaç de retenir l’alcaldia que va aconseguir el 2019 malgrat que el PSC va ser la força més votada o si, per contra, els socialistes aconsegueixen repetir la victòria i, alhora, governar. En aquest context posem cara als candidats a les eleccions municipals 2023 a Tarragona que ja estan definits.
A continuació trobaràs la llista actualitzada dels candidats a l'alcaldia i els noms que més sonen per alguns partits que encara no han fet públic el seu cap de llista. Aquesta informació s'anirà actualitzant a mesura que es donin a conèixer més candidats i més detalls per liderar l'Ajuntament de Tarragona.
Rubén Viñuales, ex de Ciutadans, és candidat del PSC
El nom del candidat pel PSC, Partit dels Socialistes de Catalunya, a les eleccions municipals 2023 ja és tot un símptoma de la peculiar situació tarragonina. Josep Fèlix Ballesteros, alcalde entre 2017 i 2019 i suspès de militància arran del cas de presumpta corrupció a l'Institut Municipal de Serveis Socials ha cedit el pas a Rubén Viñuales, el qual en les eleccions de 2015 i 2019 també era candidat a l’alcaldia, però com a cap de llista de Ciutadans. Aquest canvi de partit denota l’estat de liquidació de Cs, però també la situació d’un PSC on Viñuales va ser l’únic candidat a les primàries.
Pau Ricomà repeteix com a candidat per ERC
L’actual alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, repetirà com a cap de llista d'ERC després de ser escollit al març i per unanimitat com a candidat per l’assemblea d’ERC a Tarragona. L’objectiu de Ricomà aquest cop no serà només retenir l’alcaldia, sinó també erigir-se en guanyador de les eleccions municipals 2023 i superar així el PSC, que el 2019 va sumar 462 vots més que els republicans. En la proclamació com a candidat, el mateix Ricomà va declarar que en les eleccions s’enfrontaran dos models, “el de ciutat desmesurada o el de la sostenibilitat i la cohesió”, i va defensar un model de ciutat “cohesionada i equitativa”.
Lorena de la Fuente, el recurs de Ciutadans
Malgrat les desercions que ha patit Ciutadans al llarg del passat mandat -inclosa la del seu cap de files, que serà l’alcaldable del PSC- i les magres perspectives electorals, Ciutadans no llença la tovallola i ha dipositat les seves esperances d’almenys sobreviure a les eleccions municipals en Lorena de la Fuente, que va ser proclamada candidata a principis de juliol. De la Fuente és actualment regidora, tot i que va anar com a número set a les llistes i Cs només va treure quatre edils. De fet, va entrar-hi el gener del 2021 com a substituta de Viñuales. Cal recordar que el grup municipal de Cs només compta amb dos regidors, perquè els altres dos van passar a ser no adscrits per discrepàncies amb la formació.
Jordi Sendra, candidat de Junts a Tarragona
A diferència d’altres capitals catalanes, on l’elecció del candidat de Junts per Catalunya a les eleccions municipals no ha estat fàcil, a Tarragona hi ha candidat des del juliol, l’exregidor Jordi Sendra, que es va imposar en unes primàries telemàtiques amb un 58,14% dels vots davant Josep Maria Llort, que va assolir el 41,86% dels vots. Tot i que Sendra no forma part de l’actual plenari, acumula l’experiència de regidor al govern entre 202 i 2011, sota el mandat de l’alcalde convergent Joan Miquel Nadal. Actualment Junts és la quarta força del consistori i Sendra té com a repte millorar resultats i cohesionar el partit.
Falta d’acord pel candidat a En Comú Podem
Els comuns a Tarragona han de pagar la factura que va suposar deixar el govern municipal a mig mandat i que es va saldar amb la decisió del regidor Hermán Pinedo de deixar la formació i mantenir-se al govern municipal i l’expulsió de la cap de llista del 2019, Carla Aguilar-Cunill, per reiterats incompliments del codi ètic. Per tot plegat, no només no tenen candidat, sino que a més, han de resoldre primer quina de les formacions que formen la coalició, Catalunya en Comú i Podem, té la potestat de nomenar el número 1, ja que els de Podem consideren que si fa quatre anys van acceptar nomenar el número 2, aquest cop s’han d’invertir els papers.
CUP, sense candidata de moment
Pel que fa a la CUP, Candidatura d’Unitat Popular, de Tarragona, l’assemblea local encara ha de decidir el nom que substituirà la cap de llista del 2019 i actual diputada Laia Estrada. Sobre la taula hi ha els possibles noms d’Eva Miguel i Inés Solé, les dues regidores actuals, tot i que de moment no hi ha res en clar. En tot cas, aquesta formació aspira a millorar els resultats després de l’experiència de govern acumulada en els darrers dos anys, on Eva Miguel és cinquena tinenta d’alcaldia i consellera de Medi Ambient i Habitatge. En tot cas, la CUP espera tenir definit el nom abans d’acabar l’any.
El PP sembla no tenir pressa
Al Partit Popular semblen no tenir pressa en triar els seus candidats a les eleccions municipals de maig del 2023, i com passa en altres ciutats, com Barcelona, on no troben alcaldable, tampoc no han designat encara el seu cap de llista a Tarragona, tot i que la intenció és anunciar-ho aquesta mateixa tardor. De fet, és probable que donin a conèixer els quatre alcaldables provincials a la vegada. En tot cas, a Tarragona qui té més números de ser el candidat és José Luis Martín, que també va ser el número 1 a la llista el 2019 i que el 2023 es pot beneficiar de l’eventual desaparició de Ciutadans del mapa polític.
El consistori de Tarragona sorgit el 2019
Cal recordar que a les eleccions del 2019, la primera força va ser el PSC, que va aconseguir la victòria amb un 23,43% dels vots i 7 regidors, menys d’un punt per sobre que la segona força, ERC, que va treure un 22,62 % dels vots i també 7 regidors. A continuació, Ciutadans va quedar en tercera posició amb un 14,70 % dels vots i 4 regidors, i en quarta, Junts per Catalunya, amb un 11,09% i 3 regidors. En un ple municipal fortament atomitzat, encara va haver-hi espai per tres grups més, En Comú Podem Tarragona, amb un 8,05 % i 2 regidors; Cup-Amunt, amb 6,35% i 2 regidors, i el Partit Popular, amb 6,26% i 2 regidors. El ple municipal està format per 27 regidors -consellers, en el llenguatge polític tarragoní- i durant tot el mandat ha estat alcalde Pau Ricomà (ERC), que tot i no guanyar les eleccions -ho va fer Josep Fèlix Ballesteros (PSC)- va superar la investidura gràcies al suport dels regidors de Junts, Cup i els comuns. Els dos primers anys de mandat, Ricomà va governar amb els comuns, però a mig mandat els comuns van sortir del govern municipal i van entrar-hi Cup i Junts.
Les eleccions del 28 de maig, a municipis i algunes comunitats autònomes
En les eleccions del 28 de maig es votarà a tots els municipis catalans, però també als espanyols i a un grapat de comunitats autònomes de l'Estat. Una data, doncs, que servirà per mesurar la temperatura i la solidesa dels diversos partits a nivell estatal, especialment de cara a les eleccions legislatives 2023, que tindran lloc a finals d'any. En aquestes s'augura un gran cara a cara entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo.