La campanya per a les eleccions municipals 2023 ja està en marxa i comencen els primers debats entre els candidats a la televisió. Aquest dilluns hi ha una cita amb el debat electoral de Barcelona a betevé, amb els candidats a l'alcaldia de Barcelona. Es tracta d'un debat per Barcelona que reuneix 7 candidats a alcalde. Des d'El Nacional.cat, amb col·laboració amb Verificat, la primera plataforma de fact-checking (verificació de fets) de Catalunya, seguirem en directe totes i cadascuna de les afirmacions dels alcaldables per comprovar-ne el grau de veracitat i el resultat de l'anàlisi i els anirem publicant en aquest directe especial sobre el debat de betevé. El debat electoral de Barcelona arrenca a les 21.45 hores i hi participen els 7 candidats a l'alcaldia de Barcelona de les forces polítiques que van obtenir representació a les eleccions municipals del 2019. En concret, el guanyador d'aquells comicis, Ernest Maragall (ERC), l'actual alcaldessa, Ada Colau (BComú), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (TriasxBCN, la llista de Junts per Catalunya), Anna Grau (Ciutadans), Daniel Sirera (PP) i Eva Parera (Valents).
🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
- Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
- Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
- Enquestes per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: qui guanyarà?
- Com votar a les eleccions municipals 2023 des de l'estranger
- Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions municipals 2023?
Fins aquí el directe amb l'última hora sobre el debat electoral de Betevé amb els candidats a l'alcaldia de Barcelona, que ha durat gairebé dues hores i mitja!
Xavier Trias colla Ada Colau per la seguretat i la neteja: "És un desastre, no ha liderat" | ✍️ Per Pedro Ruiz
Jaume Collboni intenta escenificar el trencament amb Colau per la mobilitat, neteja i economia | ✍️ Per Nura Portella
Ernest Maragall promet un govern de Barcelona "on no hi sigui el PSC" | ✍️ Per Nicolas Tomás
Fins aquí el debat de Betevé amb els candidats a l'alcaldia de Barcelona. El debat ha abordat sis blocs diferents sobre la ciutat i els alcaldables han debatut durant gairebé dues hores i mitja.
Parla Ernest Maragall, candidat d'Esquerra Republicana. "El que està en joc és Barcelona, no un candidat o l'altre". "Es tracta de la nostra ciutat, del seu present exigent i el seu futur immediat i jo conec Barcelona. Estic preparat i disposat a ser l'alcalde que la ciutat clama, un alcalde per Barcelona, que la impulsi i la transformi". "Un alcalde que treballi pels barcelonins i barcelonines, i per això et demano el vot a Esquerra Republicana i a Ernest Maragall".
Anna Grau (Cs) aprofita el seu minut d'or per fer una crida a votar a un partit "català i castellà sense complexos". "Si vols atrevir-te a l'aparentment impossible, vota Ciutadans".
Ara és el torn de la candidata de BComú, Ada Colau. "Per mi és un honor haver estat l'alcaldessa de la millor ciutat del món. Avui Barcelona és referent en polítiques progressistes i d'igualtat, de lluita contra l'emergència climàtica". "El 28 de maig ens juguem el model que volem a Barcelona i jo confio en Barcelona i la seva gent. Una Barcelona que no té por i és la que invoco el 28 de maig", afirma Ada Colau.
És el torn de Xavier Trias: "La majoria dels barcelonins voleu un canvi. Jo vinc a fer aquest canvi per fer que Barcelona torni a funcionar. Una ciutat neta endreçada, on la mobilitat faci un servei". "És un canvi per transformar el model econòmic: indústria, comerç, turisme de qualitat". "És un canvi per voler tornar a viure a la millor ciutat del món", defensa Trias.
Minut d'or per al candidat del PSC, Jaume Collboni. "Jo crec que tindrem alcalde socialista a Barcelona i podrem obrir una nova etapa, i vull una majoria per liderar-la. M'adreço als votants progressistes i moderats, als joves i als que volen que torni la millor Barcelona. El meu compromís és que torni una Barcelona neta i amb sous dignes, estic convençut que torni la millor Barcelona. Només ens cal un nou alcalde, un alcalde socialista", diu Collboni.
Arriba l'hora del minut d'or. La primera persona a intervenir és Daniel Sirera (PP), que ara té un minut per acabar. "Barcelona és una ciutat que ja ha deixat de brillar. S'ha convertit en un paradís dels okupes per culpa de Colau i Collboni", afirma. Sirera aposta per una Barcelona que passi "del no a les infraestructures, del no a l'ampliació de l'aeroport i de no als turistes" a la Barcelona "del sí al progrés".
La candidata de BComú, Ada Colau, afirma que no pactarà amb Trias, perquè no pactarà "amb l'antiga Convergència". "Si guanyo buscaré que ERC i PSC mirin a l'Esquerra", afirma.
Jaume Collboni (PSC): "Totes les enquestes indiquen que el PSC guanyarà aquestes eleccions".
FALS. Collboni ha repetit dues vegades que “totes les enquestes” donen per guanyador al PSC. Hi ha enquestes que preveuen una victòria socialista, com la més recent de La Vanguardia, però n’hi ha d’altres que donen la victòria a Ada Colau, com les del CIS, 20 Minutos i Ara. En tot cas, tots els sondejos pronostiquen un resultat molt igualat entre PSC, Barcelona en Comú i Trias per Barcelona.

Maragall es presenta com la garantia que el PP no entri a formar part del govern municipal per primera vegada, mentre que assenyala que Trias sí que els voldria sumar. Maragall treu pit d'haver guanyat a Colau, a diferència de Collboni i Trias.
Xavier Trias afirma que ell creu que guanyarà les eleccions i que pactarà per les diferents coses. "Qui estigui d'acord en això serà benvingut", afirma Trias, que li pregunta a Maragall si li donarà suport.
Collboni posa tres condicions per pactar: defensar el creixement econòmic, defensar les polítiques públiques i ser lleial a les institucions de l'Estat espanyol.
Agafa la paraula Ernest Maragall. "L'espectacle està servit, Trias i Colau volen seduir Collboni", afirma. "Senyor Collboni, vostè al·ludeix a un PSC que ja no existeix, ha evolucionat cap a tot el contrari del que era, vostè parla del PSC del qual jo vaig marxar. Ara és un PSC que respon a Madrid. Jo faré un govern on no hi sigui el PSC", afirma Maragall contundent.
Colau descarta pactar amb Trias un govern, mentre que assenyala a Collboni per no respondre aquesta pregunta sobre amb qui pactaria.
Ada Colau (BComú) defensa que tothom "és lliure de fer el que consideri oportú" a l'hora de pactar. Colau assenyala que les enquestes estan molt igualades i amb molts indecisos. "S'hauran de fer pactes per poder governar. Jo no defujo i és que vull fer el mateix que aquests últims quatre anys".
Jaume Collboni (PSC) afirma que ell té "moltes possibilitats" de ser el nou alcalde de Barcelona. "Per mi no només es tracta de guanyar, es tracta de tenir una àmplia majoria per fer un govern que iniciï una nova etapa i el dia 28 es tracta de triar un alcalde. No amago les sigles, sóc candidat del PSC", afirma Collboni.
Daniel Sirera (PP) replica Anna Grau i assegura que farà tot el possible perquè els votants de Ciutadans no tirin el seu vot.
Agafa la paraula Anna Grau (Cs), que li retreu a Trias que s'"amagui" de Junts. "Jo a l'Ajuntament vaig amb línies vermelles: bilingüisme, stop superilles, stop okupas", afirma la candidata de Ciutadans. També li retreu a Sirera (PP) que hagi dit que farà "el que sigui" per treure vots a Ciutadans. "Vostè busca els fràgils i això es política corrupta com la del seu partit corrupte", afirma.
Trias reitera que si no pot ser alcalde, marxarà i que confia en la seva llista.
Xavier Trias (Trias per Barcelona) diu no sentir-se al·ludit per Sirera i assegura que mai va a la contra d'algú. "Jo aposto pel canvi, vull que en aquesta ciutat es produeixi un canvi perquè crec que anem molt malament. És veritat que no faré alcaldessa a Colau". Segons l'alcaldable, l'única garantia de canvi és la seva candidatura.
Daniel Sirera també afirma que si Colau és la llista més votada, farà "el que sigui" perquè no segueixi a l'alcaldia.
Arrenca el sisè i darrer bloc, els pactes electorals. És el bloc que més interès genera ja que les enquestes diuen que s'haurà de pactar. S'inicia el bloc amb una pregunta per Daniel Sirera (PP), que ha de respondre a qui s'aproparia més si guanyés Trias o Collboni. "Entre ensurt i mort no sé on anar", afirma el candidat del PP.
Ada Colau (BComú) assenyala a la Generalitat per haver estat "desapareguda" en qüestions d'habitatge i cultura.
Xavier Trias afirma que hi ha un problema de lideratge perquè "no hi ha interlocutors vàlids" a l'hora de parlar amb l'Ajuntament.
Collboni es compromet a mantenir les inversions culturals, si és alcalde. Així mateix, assegura que la llengua castellana forma part de la cultura, i també aposta per defensar el català com a llengua cohesionadora.
Torn de paraula d'Ernest Maragall, qui afirma que posarà la cultura "al centre de la política de la ciutat". "El sector em diu que hi ha una gran capacitat cultural a Barcelona, però que no s'aprofita", diu el candidat d'Esquerra Republicana.
Xavier Trias destaca que "cal tenir una excel·lent relació amb el Museu del Prado". "Quan jo governava la relació amb el Prado era molt bona, és una cosa important", afirma l'alcaldable.
Eva Parera (Valents): "L'ocupació no baixa. El 43% de l’ocupació de tota Espanya està concentrada a Barcelona".
Eva Parera ha dit que “l’ocupació no baixa” i que “el 43% de l’ocupació [de l’estat] està concentrada a Barcelona". És FALS. El nombre d’ocupacions va baixar en un 16% entre 2019 i 2022, i Barcelona va registrar el 9% de l’ocupació d’Espanya. La xifra del 42% a la que correspon a Catalunya.

Agafa el torn Xavier Trias, qui afirma que "Collboni diu tot això, però no ho ha fet". "S'ha d'estar convençut de què es vol. Barcelona és la capital de Catalunya i de la catalanitat i ha d'ajudar a tot Catalunya. La cultura és creativitat, però també és activitat econòmica i això s'ha de creure qui mana, hem de canviar aquest plantejament", afirma el candidat de Trias per Barcelona (Junts).
És el torn de Jaume Collboni (PSC) per parlar sobre cultura. "Durant aquest període hem apujat el pressupost de cultura", afirma Collboni, que també destaca la descentralització de l'activitat cultural i el suport a la creació. "Em comprometo que les Rambles del futur seran les de la cultura", afegeix l'alcaldable del PSC que també es compromet a impulsar la cultura al Paral·lel i a Montjuïc.
Agafa la paraula el candidat del PP, Daniel Sirera, qui critica el Teatre Arnau i afirma que "no s'hi ha fet res". "Colau i Collboni han imposat el seu model i la bona cultura ha marxat de Barcelona. Madrid i Màlaga, on la cultura brilla, són ciutats governades pel Partit Popular", afirma Sirera.
L'actual alcaldessa afirma que s'ha promogut la cultura a Barcelona, amb accions com portar la Mercè a diferents barris i crear iniciatives als districtes.
Agafa la paraula Ada Colau (BComú) per parlar sobre cultura. "El català necessita un pla ambiciós perquè està en retrocés", assegura i reivindica que l'Ajuntament ha fet accions perquè les persones nouvingudes poguessin fer un curs del català en caps de setmana. Colau assenyala que són l'administració més compromesa amb la cultura, en comparació amb els percentatges que inverteixen la Generalitat i el govern espanyol.
Ernest Maragall (ERC), pel que fa al català, afirma que hi ha un "abandonament" per part de l'Ajuntament actual. "Cal definir una responsabilitat política institucional i en cultura cal ampliar el públic real a la cultura, cal crear un instrument com la T-Cultura, cal ser conscients de la diversitat de la ciutat i crearem un gran centren cultural obert", explica Maragall.
El nou bloc parla sobre la cultura a Barcelona. La primera a intervenir és Anna Grau (Cs) que agraeix parlar d'aquest tema. "A Barcelona no es gasten suficients diners en cultura", afirma, criticant que s'hagi rebutjat el projecte de l'Hermitage i que no hi hagi cabuda per un homenatge al Quixot. Grau defensa una cultura bilingüe.
Trias defensa que cal "prevenció" i això en seguretat "és presència, tenir la GU al carrer".
Segons Daniel Sirera (PP), el model de neteja actual "només convenç a les rates i paneroles". També critica que hagin desaparegut 600 papereres, així com implementar el sistema de porta a porta.
Maragall, pel que fa a neteja, afirma que crearà "una nova brigada de 100 persones" i que buscarà també "conscienciar la població i potenciar els parcs i jardins de Barcelona".
És el torn d'Ada Colau (BComú): "L'okupació a Barcelona ha baixat un 18%". "La majoria dels delictes a Barcelona són els robatoris". Colau coincideix amb Maragall i apunta que és necessari augmentar la policia.
Xavier Trias, que agafa el torn de paraula en aquest bloc, afirma que "ni Colau ni Collboni han sabut gestionar aquests dos temes". "Jo em vaig trobar la mateixa situació el 2011, i vam acabar el mandat amb seguretat i sense brutícia, posaré els mecanisme per posar fi a això i el principal és que el que és alcalde s'ho ha de creure", afirma Trias.
Ernest Maragall (ERC) afirma que "estem en una nova etapa" amb la Generalitat complint els seus compromisos. Maragall defensa l'actuació dels Mossos a la Bonanova.
Collboni torna a reivindicar l'augment de Guàrdia Urbana i retreu a la Generalitat que "no hagi complert amb l'ampliació dels Mossos" a Barcelona.
Jaume Collboni (PSC): "Una plantilla que ha augmentat en 1.000, 250 cada any, el nombre d’efectius de la guàrdia urbana".
És ENGANYÓS que Barcelona hagi augmentat la plantilla de la Guàrdia Urbana en 1.000 agents a l'últim mandat, com ha dit Jaume Collboni. S’han convocat 1.075 places des de 2019, però la plantilla ha augmentat en 231 agents fins al 2022, segons les dades obtingudes per Verificat a través d’una petició de transparència. Es preveu que el 2023 la plantilla arribi als 3.533 agents, segons les previsions de l’Ajuntament. Tanmateix, aquest increment suposaria un total de 416 policies més respecte a finals del 2018 i no de “1.000” com diu Collboni. Informació contrastada per Verificat.

Intervé Anna Grau (Cs), que passa llista dels membres socialistes que formen part del govern municipal amb Ada Colau. En aquesta línia, assenyala Collboni a qui responsabilitza de la seguretat de Barcelona.
Collboni (PSC) assegura que està "del costat de la llei" i treu pit de l'augment d'agents de Guàrdia Urbana, en resposta a Sirera.
Anna Grau (Ciutadans): "Els 8.000 habitatges que no han sortit per enlloc".
Daniel Sirera (PP): "La senyora Colau va prometre 8000 habitatges en 8 anys, en va fer 1400 en 4 anys. Ens deu 6.600 habitatges".
És ENGANYÓS que Ada Colau només hagi fet 1.400 pisos malgrat que en va prometre 8.000. El 2015 Ada Colau va prometre "8.000 nous pisos de lloguer social", però no únicament a través de la construcció, sinó també sumant la recuperació de pisos buits. L’Ajuntament de Barcelona ha construït més de 1.400 habitatges des del 2016, però el parc d'habitatge públic ha augmentat en uns 3.800 domicilis entre els construïts, els adquirits al mercat privat i els captats per al lloguer social i assequible. A més hi ha altres 3.889 habitatges en diferents fases d'implementació. Informació contrastada per Verificat.

Daniel Sirera (PP), afirma que Colau i Collboni van voitar en contra de "desallotjar els okupes en 24 hores". "Collboni es posa la medalla de crear 1.000 places de GU, però se'n van jubilar 500, falseja les dades. La Guàrdia Urbana té por d'actuar en moltes zones de Barcelona", afirma Sirera.
Anna Grau (Cs) és crítica amb la brutícia i amb la seguretat de Barcelona. L'alcaldable demana pistoles Taser per a la Guàrdia Urbana.
Torn de Maragall en aquest bloc de neteja i seguretat. Li retreu a Collboni que "es desentén de la seva obra de govern". També afirma que l'any passat "més de 600 delictes van ser comesos per només 200 persones, és el problema de la reincidència, s'ha d'afegir la justícia per combatre la inseguretat a Barcelona, això vol dir un jutjat a cada districte, vol dir recuperar l'equilibri perdut", afirma el candidat d'ERC.
És el torn de Jaume Collboni (PSC), que reconeix la feina de la Guàrdia Urbana i assegura que ha augmentat el nombre d'efectius. "Hem de fer una nova ordenança del civisme", apunta Collboni, amb la mirada posada als patinets. Sobre la neteja, planteja "cridar a les concessionàries" per preguntar sobre els episodis de brutícia.
Pel que fa a la seguretat, Colau diu que ha "augmentat la Guàrdia Urbana" i s'ha "coordinat amb la Generalitat". "Ara hi ha més col·laboració i respecte al 2019 hi ha un rebaixa del 20% en els delictes, hi ha una millora i les dades ho demostren", afirma l'alcaldessa i candidata de BComú.
Ada Colau, pel que fa a neteja, explica que durant el seu govern s'ha renovat el contracte de neteja i reconeix que l'estiu passat i va haver-hi "moments de desajustos en alguns barris i s'ha fet un esforç". Colau explica que ara el que volen fer es conscienciar a la població que "no s'ha d'embrutar".
Segons Trias, el govern municipal amb Collboni i Colau ha fracassat a l'hora d'abordar la gestió de seguretat i neteja. En aquest sentit, apunta que això ha embrutat la marca de Barcelona.
Es reprèn el debat a Betevé i ara s'aborda el bloc sobre seguretat i neteja. Xavier Trias (Trias per Barcelona) serà el primer a intervenir i afirma que ampliarà la plantilla de la Guàrdia Urbana i la neteja.
Jaume Collboni (PSC): "Colau estava en contra del MWC abans de ser alcaldessa".
Collboni ha afirmat que Colau “estava en contra del MWC abans de ser alcaldessa”. És ENGANYÓS. Segons l’hemeroteca, el febrer de 2015, Colau afirmava en una entrevista a RAC1 que “la política dels grans esdeveniments […] no és un model sostenible” i obria la porta a establir unes “regles del joc” d’aquests congressos. Però el mateix mes en una entrevista a l’Ara va afirmar que “en absolut” estava en contra del MWC, un veredicte que repetia el maig de 2015 a La Vanguardia. Informació contrastada per Verificat.

La veritat a mitges d'Ada Colau sobre la contaminació al debat electoral de Barcelona de Betevé | ✍️ Per Malena Ramajo
S'acaba aquí el bloc sobre l'habitatge. Petita pausa al debat de Betevé abans d'introduir el següent tòpic.
Xavier Trias (Junts): "Quan jo era alcalde, el preu del lloguer va baixar un 8%. En els 8 anys que vostè és alcaldessa ha pujat un 49%".
Xavier Trias ha afirmat que quan ell era alcalde “el preu del lloguer va baixar un 8%”, mentre que durant el mandat de Colau “ha pujat un 49%”. Les dades s’apropen a les que publica Incasòl, però és ENGANYÓS atribuir els preus de l’habitatge només als governs municipals. Si bé els governs municipals poden emprendre diferents mesures per pal·liar l’augment de preus, hi ha dinàmiques que no depenen únicament de l’alcalde o alcaldessa de cada moment, com la recessió de la crisi de 2008, la recuperació econòmica o la crisi de la covid. De fet, els preus del lloguer de Barcelona segueixen tendències similars que a altres àmbits. Informació contrastada per Verificat.

Collboni afirma que "l'única administració" que ha posat 70 milions d'euros per fer habitatge "ha estat Pedro Sánchez". "Generalitat 0 Pedro Sánchez 70 milions", tanca Collboni la seva intervenció.
Sirera (PP) coincideix que es poden construir més habitatges a Barcelona i retreu a Colau que deu habitatges a Barcelona.
Xavier Trias (Junts), diu que Barcelona ha tingut "una transformació urbanística brutal, però no s'ha fet habitatge de lloguer social". "Senyor Maragall, vostè que és un gat vell, hauria de saber que abans, fa 8 anys, no podies fer res amb el superàvit, t'obligaven a disminuir el deute", explica Trias quan li retreuen perquè no va invertir en habitatge quan tenia superàvit en el seu govern.
Ernest Maragall (ERC) apunta que l'habitatge "és la gran qüestió". Segons l'alcaldable d'ERC el 22@ està acollint moltes oficines, però cap habitatge. "Les polítiques d'habitatge demanen habitatges nous i habitatges rehabilitats amb un fons econòmic important", defensa.
Ada Colau també explica el seu plantejament pel que fa a l'habitatge. "Hem impulsat l'habitatge públic al 22@, a Marina i a la Sagrera, i molts altres casos. Fa molts anys que lluitem pel dret a l'habitatge i sabem el que passa, s'ha de regular els fons voltors, per exemple", explica Colau.
Agafa la paraula Jaume Collboni (PSC), que assegura que es pot fer habitatge a Barcelona i que així ho han fet en aquest mandat quan se n'han creat milers tant de públics com de privats.
Intervé ara la candidata de Ciutadans, Anna Grau. "Després dels 8.000 habitatges que no han aparegut, tothom se suma a les mesures ara. La llei d'habitatge de Pedro Sánchez fa por, no hi haurà construcció i no hi haurà habitatge", explica Grau. Grau també afirma que els veïns de la Bonanova "també mereixen ajudes com tots els altres barris de Barcelona".
Eva Parera (Valents) i Daniel Sirera (PP) han parlat de les 7.000 o 8.000 empreses que van “fugir de Catalunya” després de la DUI del 2017. És ENGANYÓS. Tot i que 7.007 empreses van moure les seves seus socials a altres CCAA entre 1017 i 2021, 2.509 més van aterrar a Catalunya des d’altres territoris d’Espanya durant aquest període. Informació contrastada per Verificat.

És el torn de Daniel Sirera (PP) que critica Collboni per no haver fet les coses que proposa quan formava part del govern municipal. Segons Sirera, "no es pot topar el preu del lloguer". "Amb les seves propostes en matèria d'habitatge han fet que ningú vulgui construir a Barcelona". L'alcaldable carrega contra els okupes.
Collboni també reivindica la rehabilitació. "Tenim un parc d'habitatge molt envellit i molts habitatge sense ascensor, jo proposo rehabilitar més d'un miler d'habitatges i instal·lar més d'un centenar d'ascensors", afirma el candidat del PSC.
Jaume Collboni, afirma que el tema de l'habitatge és "la seva prioritat" si ell és alcalde. "És un problema sobretot per la gent més jove, que ha de marxar de la ciutat de Barcelona i el meu compromís és que qui marxi es pugui quedar a la ciutat. Serem un exemple en això aplicant la llei impulsada pel govern de Sánchez", explica Collboni explicant les mesures que proposa per l'habitatge.
Trias carrega contra Colau, a qui acusa de dir coses "que no són veritat". L'alcaldable de Trias per Barcelona assegura que el preu del lloguer va baixar un 8% quan era alcalde i, en canvi, amb Colau ha pujat. "Nosaltres farem les coses ben fetes", assegura Trias.
Ada Colau, pel que fa al tema de l'habitatge, diu que és "un escàndol" a Catalunya i Espanya perquè "no s'ha fet habitatge públic com s'ha fet a altres llocs d'Europa". "Barcelona ara lidera les polítiques d'habitatge de l'estat i tenim el parc de lloguer públic més gran de l'estat i hem aconseguit la llei per regular els lloguers, que és el mal de les grans ciutats de l'estat", ha explicat Colau en referència a l'habitatge.
Anna Grau (Ciutadans): "Mai no hi havia hagut tanta desigualtat com ara".
És FALS que “mai hi hagi hagut tanta desigualtat com ara”, com ha dit Anna Grau. A Barcelona hi havia més desigualtat el 2011 que el 2020, segons les darreres dades publicades de l’índex Gini i la ràtio S80/20. Informació contrastada per Verificat.

Ernest Maragall (ERC) afirma que en 8 anys només s'ha fet un terç dels habitatges que s'havien promès i que el preu del lloguer ha pujat. A banda, Maragall defensa que hi ha un pla per no fer desnonaments i afirma que "el millor desnonament és el que no arriba a la justícia".
Ada Colau afirma que Jaume Collboni (PSC) "no té cap credibilitat" i li retreu que es desmarqui tant de la feina que han fet junts des de l'Ajuntament durant el darrer mandat.
El debat ara obre un nou bloc sobre habitatge. La presentadora presenta el tema i introdueix a Maragall, que serà el primer a respondre.
Maragall: "Barcelona és una joia mal entesa, mal governada. No convertir-la en un cavall desbocat com tenim ara".
S'obre un nou tema, també sobre l'àmbit econòmic. El primer a parlar és Collboni (PSC) que assenyala Colau, a qui retreu que abans estava en contra del Mobile World Congress i ara no. Collboni afirma que un alcalde independentista no pot donar la confiança perquè Barcelona sigui una ciutat d'oportunitats.
Trias retreu que s'inventen coses sobre ell i clarifica que està disposat a col·laborar amb Collboni o Maragall en temes econòmics. Així mateix, critica Colau per no participar en certs actes econòmics.
Finalment, per tancar aquest bloc econòmic, Ada Colau fa una llista del que ha aconseguit des de l'alcaldia. "El negacionisme climàtic, com l'ampliació de l'aeroport, no és bo per l'economia", afirma Colau, qui també diu que Trias i Collboni volen governar junts perquè "coincideixen en temes econòmics".
Anna Grau (Ciutadans): "Aquesta ciutat creix, però amb dolor". "Mai hi havia hagut tanta desigualtat com ara, tanta por a perdre-ho tot". L'alcaldable assegura que ells donaran suport als autònoms i que vol fer fora a Colau.
Ada Colau (Barcelona en Comú): "La pacificació, digui el que digui el senyor Sirera, que s’inventa les dades constantment, ha reduït segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona un 30% la contaminació".
És una VERITAT A MITGES que la contaminació s'hagi reduït “un 30%” a Barcelona, com ha dit Ada Colau. Les emissions de NO2 han baixat un 30% des del 2015, però altres partícules contaminants com el PM10 han pujat un 2% en estacions de trànsit i han caigut un 18% en les de fons. Informació contrastada per Verificat.

Collboni afirma que ell pot ser el candidat de "més economia, més ajuts, una economia basada en el talent i l'economia. Tinc una gran responsabilitat de la consolidació del Mobile World Congress. La ciutat pot créixer econòmicament, però també han de créixer les infraestructures", afirma Collboni.
Trias: "Sense activitat econòmica no hi ha progressos". El candidat de Trias per Barcelona diu que s'ha de fer una aposta per buscar l'excel·lència i la innovació. En aquesta línia, assegura que Barcelona ha de fer un lideratge i assenyala que durant els últims 8 anys els governs s'han perdut.
Daniel Sirera afirma que el turisme és "fonamental" a Barcelona. "Senyora Colau tinc la sensació que vostè no surt del despatx. Jo amb la moto trigo uns 15 minuts més que abans, i això contamina més també. La gent n'està farta de les seves polítiques i de passar-se hores al cotxe. Ja n'hi ha prou!", diu el candidat popular.
Ernest Maragall (ERC) afirma que l'únic que s'ha fet amb la contaminació és canviar-la de barri. "El que ha de créixer és el valor, no la desigualtat", assegura en resposta a Collboni. "Tenim un programa de rehabilitació per crear economia, com ho hem de fer amb l'economia de coneixement". Sobre turisme, Maragall diu que ha de ser per regenerar barris.
Torn d'Ada Colau per parlar d'aspectes econòmics. "Nosaltres hem pacificat com mai i això ha reduït la contaminació, i és que això també ha ajudat a la situació econòmica de la ciutat. Hem aconseguit la reducció de l'atur, i sumat a les polítiques de la magnífica Yolanda Díaz s'està reduint la precarietat. I efectivament, s'han de reduir els creuers i tancar apartaments turístics", afirma Colau.
Agafa la paraula Xavier Trias (Trias per Barcelona) per parlar sobre l'economia i el turisme. "Jo vull creuers de punt de sortida i punt d'arribada". Petita picabaralla entre Trias i Sirera. Trias assegura que "és impossible" que ell voti Colau, després de les acusacions de Sirera.

Daniel Sirera (PP), afirma que "hi ha serveis de tercera i impostos de primera". També afirma que Barcelona "o serà turística o no serà". "Quan arriba una crisi Barcelona aguanta pel turisme, i Colau i Collboni estan expulsant el turisme de qualitat de Barcelona, no volen hotels, no volen creuers, no volen ampliar l'aeroport, què volen?", diu Sirera.
Anna Grau (Cs): "Quan es pacta una inversió es fa. Sí, creuers sí, però ben gestionats". La candidata treu el seu rebut de l'aigua i carrega contra l'Ajuntament de Barcelona pels impostos.
Pel que fa als creuers, Collboni afirma que ell no vol limitar els creuers, però sí que vol "més qualitat i menys quantitat" i afirma que ell vol que hi hagi menys escales i que Barcelona sigui una base de creuers.
Jaume Collboni (PSC) afirma que cal un "clima favorable" per l'economia. "No només per la petita economia, sinó també per les grans empreses com l'ampliació de Cisco o d'Intel, aquest és el model que jo defenso", afirma Collboni, qui afirma que ell s'allunya del model econòmic de Colau.
Eva Parera (Valents): "No és veritat que superem nivells permesos de contaminació".
ENGANYÓS, l’últim any vam incomplir. El criteri europeu estableix que els Estats membres han de respectar els límits dels contaminants “en totes les seves zones i aglomeracions”. El 2022 una de les estacions que mesura els contaminants de l’aire de Barcelona (Eixample) va assolir els 42 µg/m³ NO2, quan el límit és 40 µg/m³. Informació contrastada per Verificat.

Ara toca parla d'economia, la presentadora introdueix el tema i dona la paraula a Jaume Collboni amb una pregunta: "limitaria vostè l'entrada de creuers?"
Maragall (ERC) assegura que és l'únic candidat que no té "cap promesa incomplerta".
Intervé Daniel Sirera (PP). L'alcaldable popular carrega contra Colau pels radars a les escoles: "Només volen recaptar, treure cotxes i matar el sector de l'automòbil".
Xavier Trias afirma que cal "recuperar l'urbanisme transformador i oblidar l'urbanisme tàctic de pintar el terra de coloraines". També defensa propostes com cobrir la Ronda de Dalt o la gran evolució de la Sagrera, i afirma que això "exigeix lideratge i si no fem això ens equivoquem".
"És un tots contra Collboni", assenyala el candidat socialista després de ser preguntat sobre Rodalies.

Anna Grau afirma que a Barcelona no hi ha taxis. També diu que "res no contamina més que els embussos" i defensa la seva proposta de cobrir la Ronda de Dalt perquè "els barris de muntanya ho necessiten".
Collboni respon a les al·lusions de Sirera sobre la ronda de Dalt. "L'únic tram que s'ha cobert és per un pacte amb el PSC de pressupostos que uneix dos barris. Aquest és el model que pretenc continuar fent si soc alcaldable".
És el torn de Sirera (PP), que demana a Colau que escolti als taxistes. L'alcaldable convida a l'alcaldessa a dormir a casa seva perquè comprovi el soroll que genera la creació d'una superilla propera.
Agafa la paraula Ada Colau, que li retreu a Collboni que no sap si està parlant "com a membre del govern de l'Ajuntament o no", tenint en compte que Collboni va abandonar l'Ajuntament pocs mesos abans de les eleccions. Colau també reivindica les mesures que durant el seu mandant s'han aprovat.
Torna a demanar la paraula Collboni (PSC), que destaca que ell ha fet propostes concretes com cobrir la ronda de Dalt i fer la rambla verda de Vallcarca. Uns projectes que, segons Collboni, no van en contra dels vehicles privats.
Trias afirma que "ja n'hi ha prou de col·lapse programat", i retreu a Colau que només fa inversions quan s'apropen eleccions. Ara s'escridassen els candidats, mentre Trias intenta acabar la seva intervenció.
Daniel Sirera (PP): "Barcelona no compleix amb els paràmetres de contaminació atmosfèrica que marca la UE, Madrid sí".
És ENGANYÓS. Tot i que el 2022 Madrid va igualar el límit de NO2 permès per la UE i Barcelona el va superar en 2 micrograms, les dues ciutats tenen una trajectòria d’emissions molt similar. Entre 2010 i 2018 ambdues han incomplert els nivells màxims anuals de diòxid de nitrogen (NO2), segons ha sentenciat una condemna del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) el desembre de 2022. El 2019, 2020 i 2021 Madrid va seguir incomplint el límit d’exposició anual de 40 micrograms de nitrogen per metre cúbic (µg/m³ NO2) establert com al màxim permès el 2008 per la Unió Europea, segons els informes anuals del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). En canvi, Barcelona va sobrepassar el límit el 2019, però no el 2020 ni el 2021. Informació contrastada per Verificat.

Torn de Xavier Trias, que afirma que "tothom està d'acord" en el fet que s'ha de lluitar contra l'emergència climàtica, "El problema és "que no ho fem bé". No s'estan fent superilles, Colau no fa superilles, vostè fa eixos de vianants, no sé què s'inventa", diu Trias.
Agafa la paraula Anna Grau (Ciutadans). L'alcaldable carrega contra les superilles i assenyala "46 hores perdudes en autobusos". Grau assegura a Collboni que "compra un pacte per fer la ronda de Dalt".
Petita picabaralla entre candidats pel torn de paraula. Ara respon Eva Parera (Valents) a Ada Colau.
Ara és el torn de Jaume Collboni, qui afirma que el farà una "ciutat d'oportunitats i una ciutat per sentir-se orgullós". "Jo defenso una transició ecològica que no vagi en contra de ningú. He proposat la rambla verda de Vallcarca, he proposat que s'ampliïn les línies 1, 3 i 5 i com a nou alcalde connectaré el tramvia", reivindica Collboni en mesures de mobilitat.
És el torn de Daniel Sirera (PP): "Ni Barcelona és un laboratori científic, ni nosaltres som els seus conillets d'índies", afirma en resposta a Colau. El candidat del PP critica que converteixi Barcelona "en un caos circulatori" i reivindica la figura de Cerdà.

Maragall fa una llista de mesures que s'haurien de prendre en aquest aspecte. "Busos elèctrics, mobilitat interna, reduir l'entrada de cotxes a Barcelona", són algunes de les mesures que reivindica Maragall de cara a la mobilitat interna de Barcelona.
Contesta a Ada Colau el candidat d'ERC, Ernest Maragall. Primer agraeix la presència al debat. Pel que fa a la mobilitat afirma que la complicació en la mobilitat ve de mobilitat entre "Barcelona endins i Barcelona enfora". També afirma que "estem fent poc i estem fent tard" i diu que ell actuarà en tota la ciutat de Barcelona.
Colau assenyala que els científics parlen bé de les superilles i assenyala que, després de les obres, tothom les agraeix.
Comença a parlar la candidata de BComú, Ada Colau, que felicita els equips del Barça per haver guanyat la Lliga. L'alcaldable ha estat preguntada per les superilles i la mobilitat. Colau defensa que hi ha dos models. El del BComú, que vol potenciar eixos verds, i l'altre que, segons l'alcaldessa, busca tot el contrari.

La presentadora explica el funcionament del debat: cada candidat tindrà 2 o 3 minuts en funció del bloc. Es parlarà de sis qüestions diferents.
🔴 Comença el debat de candidats a l'alcaldia de Barcelona a Betevé, que comptarà amb una avaluació de Verificat, la primera plataforma de fact-checking (verificació de fets) de Catalunya, per poder comprovar el grau de veracitat de les afirmacions dels alcaldables.
Ara mateix els set candidats són al plató de Betevé, a poc més de quinze minuts per l'inici del debat. Se saluden i es comencen a familiaritzar amb l'espai que acollirà el debat i reben instruccions de com s'hauran de situar un cop comenci el debat. També es fan una fotografia de tots els candidats acompanyats pel director de Betevé i la directora dels serveis informatius de la cadena.

Més enllà de seguir el debat en directe a Betevé, també es pot interactuar mitjançant l'hastag #BarcelonaDebat. Molts usuaris de Twitter ja han començat a dir la seva a les xarxes, i també han començat a fer les seves demandes als candidats.
#debatbarcelona, qui i què farà per recuperar l'ús del català a barcelona? Sento la ciutat menys meva perque no es parla la meva llengua
— nosesi (@nosesi2009) May 15, 2023
En aquest directe d'ElNacional.cat tot el que comentin els alcaldables serà avaluat per Verificat, la primera plataforma de fact-checking (verificació de fets) de Catalunya. El que es pretén aconseguir amb aquesta tecnologia és que Verificat vagi comprovant el grau de veracitat dels arguments que defensen els candidats, així doncs, el resultat de l'anàlisi s'anirà publicant en aquest directe.
Ara els set candidats s'estan preparant dins les instal·lacions per un debat que començarà en 35 minuts. El debat estarà dividit en diferents blocs temàtics, i cada candidat tindrà una estona limitada en cada bloc.
"Espero sentir-me a casa, que és com em sento a Betevé i també espero gaudir del debat, de l'explicació dels projectes i que els ciutadans en treguin les conclusions que corresponen", diu Maragall abans d'entrar a les instal·lacions per preparar-se pel debat.
Arriba ja el darrer candidat als estudis de Betevé. El candidat d'Esquerra Republicana, Ernest Maragall, ja ha arribat per participar en el debat de la televisió pública de Barcelona.
"Espero que sigui un debat propositiu, la gent està cansada de la política de partits. També espero claredat sobre els possibles pactes que es poden fer. També serà important que es parli de diferents temes i espero que la gent es pugui fer una idea clara de la posició de cada candidat", ha afirmat Colau en la seva arribada.
Arribada ara l'actual alcaldessa de Barcelona i candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau. L'alcaldessa buscarà revalidar alcaldia i aconseguir una victòria que el 2019 es va endur el candidat d'ERC, Ernest Maragall.
També arriba Daniel Sirera, candidat del PP, a Betevé. Tot i que no s'està complint del tot l'ordre que s'havia establert per l'arribada, ja han arribat gairebé tots.
"Tinc ganes d'explicar el meu model, un debat electoral és una gran conversa i intentaré convèncer a la gent que la millor opció per votar és l'opció socialista", ha afirmat Collboni en la seva arribada.
Arriba ara Jaume Collboni, candidat del PSC per tercer cop, a les instal·lacions de Betevé. Collboni ha afirmat en repetides ocasions que es veu "amb un peu" a l'alcaldia de Barcelona.
Arriba ara Anna Grau, alcaldable de Ciutadans a Barcelona. Grau haurà d'afrontar uns comicis complicats, ja que la formació està en una situació complicada i la candidata haurà de capgirar la tendència negativa. "Agraeixo l'oportunitat que brinda Betevé de fer aquest debat, és l'única manera de fer que eks ciutadans votin informats i amb coneixement de causa", ha afirmat la candidata de Cs.
Arriba Xavier Trias, candidat de Trias per Barcelona (Junts) a les instal·lacions de la televisió pública de Barcelona. Trias afirma que encara el debat "amb moltes ganes" i diu que serà "un debat entretingut".
Els candidats arribaran en pocs minuts a les instal·lacions de Betevé, a poc més d'una hora perquè comenci el debat. L'ordre d'arribada serà de menys a més representació obtinguda el 2019.
Betevé ha preparat una programació especial de cara aquest debat. A les 20:00 hores començarà una prèvia on es presentaran les claus del debat. A les 21:45 serà el debat electoral entre els set candidats, i un cop s'hagi acabat, a les 23:50 hi haurà una anàlisi posterior amb una sèrie d'experts.
A les 20:30 hores començaran a arribar els 7 candidats que participaran en el debat de betevé. Hi participaran Ernest Maragall (ERC), l'actual alcaldessa, Ada Colau (BComú), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (TriasxBCN, la llista de Junts per Catalunya), Anna Grau (Ciutadans), Daniel Sirera (PP) i Eva Parera (Valents). Cada candidat tindrà un temps limitat en cada bloc del debat i després un minut d'or per tancar la seva intervenció.
El debat es dividirà en 6 blocs principals. Els temes s'han triat segons les preocupacions principals que han expressat els ciutadans al baròmetre municipal de Barcelona. En cada bloc, cadascun dels candidats tindrà un temps determinat per la seva intervenció i la resta de candidats també podran intervenir per debatre. El debat es tancarà amb un minut d'or per a cada alcaldable per poder justificar la seva candidatura.
En el debat hi participaran els 7 candidats a l'alcaldia de Barcelona de les forces polítiques que van obtenir representació a les eleccions municipals del 2019. En concret, Ernest Maragall (ERC), l'actual alcaldessa, Ada Colau (BComú), Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (TriasxBCN, la llista de Junts per Catalunya), Anna Grau (Ciutadans), Daniel Sirera (PP) i Eva Parera (Valents).
El que es pretén aconseguir amb aquesta tecnologia és que Verificat vagi comprovant el grau de veracitat dels arguments que defensen els candidats, així doncs, el resultat de l'anàlisi s'anirà publicant paral·lelament al directe especial sobre el debat que oferirà ElNacional.cat.
Aquest dilluns a les 21:45 hores tindrà lloc el debat de candidats a l'alcaldia de Barcelona per a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig que emetrà Betevé i es podrà seguir a través de ElNacional.cat. La gran novetat del debat rau en el fet que tot el que comentin els alcaldables serà avaluat per Verificat, la primera plataforma de fact-checking (verificació de fets) de Catalunya.