Fa quatre anys, Ernest Maragall va aconseguir una gesta, guanyar a la capital de Catalunya. Però no ha aconseguit revalidar-la quan s'han tornat a posar les urnes. De primera força a l'Ajuntament de Barcelona a quarta. I la pèrdua de la meitat de la seva representació: de deu a cinc regidors. Ja feia dies, però, que des del seu equip es preparaven per a l’escenari. I des que han sortit els sondejos i ha avançat l'escrutini, al quarter general d'Esquerra Republicana, a l'Estació del Nord, els rostres han començat a canviar d'expectació a cares llargues. S'esperaven reculada, però tampoc aquesta patacada. En aquest context tan advers, l'alcaldable republicà s'ha posat "a disposició" de Xavier Trias i ha fet una crida a "reconstruir el sobiranisme".

📊 Com han canviat els colors electorals entre el 2019 i 2023? Així queda el mapa municipi a municipi 

🗳 El partit amb més regidors en les eleccions municipals 2023 a Catalunya

🔴 Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora del triomf de Xavier Trias


El 2019 van ser la primera força amb 160.000 vots, el 21,3% del total i deu regidors, els mateixos que els comuns. I la patacada ha estat important, passant a 74.000 vots, l'11% del total, i cinc regidors. Una davallada que s'ha observat al conjunt de la ciutat. Ara fa quatre anys, els republicans van guanyar també en 30 dels 73 barris a la ciutat. A les eleccions d'aquest diumenge, no han aconseguit imposar-se a cap barri de la capital.

Amb una cara ben llarga que no han remuntat els aplaudiments, Ernest Maragall ha arrencat la seva intervenció felicitant Xavier Trias per la seva victòria, a qui ha trucat abans de sortir públicament. I l’alcaldable republicà ha assegurat que és a ell a qui “correspon la responsabilitat i la iniciativa per tractar de liderar un govern fort i estable”. Maragall ha assegurat que es posa “a disposició de la ciutat” i posarà les seves propostes damunt la taula, però no ha avançat cap moviment. Els republicans atribueixen a la “polarització” la seva desfeta electoral a la capital.

Però la reflexió no s’ha quedat només en l’àmbit de Barcelona. Ernest Maragall ha volgut alertar sobre una “dretanització” que s'observa més enllà de la ciutat, amb la irrupció de l’extrema dreta i de forces anticatalanistes a tot l'Estat. Per això, el dirigent republicà ha fet una “recompondre el sobiranisme català per tirar endavant aquest país i aquesta ciutat”.

Bona part de la campanya d'Ernest Maragall s'ha centrat a buscar el cos a cos amb el PSC de Jaume Collboni, amb qui des de l'inici va descartar formar-hi part d'un govern de coalició. Una estratègia que no ha funcionat i que no li ha permès tornar a l'ajustada cursa per la capital de Catalunya.