La recta final de la campanya de les eleccions municipals 2023 serà decisiva com mai. Quan falta només una setmana per a la celebració dels comicis, el candidat de Trias x Barcelona, l’exalcalde Xavier Trias, encapçala per la mínima un triple empat de vertigen amb el socialista Jaume Collboni i l’actual alcaldessa i líder de BComú, Ada Colau, que es disputen igualment la capçalera de la cursa frec a frec i a molt poca distància del primer. Aquest és el resultat del sondeig per a ElNacional.cat elaborat per l’institut Feedback, que dirigeix Jordi Sauret. La mostra, de 600 entrevistes, s’ha recollit entre els passats dies 15 i 18 de maig, ja a l'equador de la campanya que es tancarà el proper divendres a la mitjanit. L'estudi preveu una participació del 62,32%, gairebé 4 punts menys que als comicis locals del 2019 a Barcelona, en els quals va assolir el 66,17%. 

Més sobre l'enquesta d'El Nacional.cat:

CAT Hemicicle enquesta Feedback 18 maig Laura Cercos BO
Hemicicle de l'Ajuntament de Barcelona segons l'enquesta de Feedback per a ElNacional.cat / Gràfic: Laura Cercós

Trias, el candidat que té el suport de tot l’espai postconvergent, seria el guanyador de les eleccions amb 10 regidors, el doble dels obtinguts per la candidatura de Junts per Catalunya amb Elsa Artadi el 2019, i un 21,38% dels vots.  En segona posició se situaria el candidat del PSC, Jaume Collboni, amb 9-10, és a dir, un o dos més dels regidors obtinguts als anteriors comicis, i un 20,58% dels vots, tan sols 0,80 punts per sota de Trias. L’actual alcaldessa, Ada Colau, quedaria en tercer lloc però també amb 9-10 regidors —en perdria 1 o aguantaria els 10 que té ara— i un 20,52% dels vots, és a dir, a només 0,06 punts d’igualar l’alcaldable socialista i a 0,86 de Trias. En suma, un grapat de vots poden decidir el desempat final i l’alcaldia, que quedaria abocada a una complexa geometria d’aliances postelectorals.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

 

En canvi, els resultats del sondeig releguen a la quarta posició el candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ernest Maragall. El guanyador de les anteriors eleccions baixaria de 10 a 6-7 diputats, és a dir, en perdria 3 o 4, i un 13,8%, això és 7,49 punts menys que el 2019, quan va assolir el 21,37%. La cinquena força seria el PP, amb Daniel Sirera com a cap de llista, que obtindria 3 regidors, 1 més que el 2019 i un 6,29% dels vots. Finalment, i per primera vegada, podria entrar al consistori l’extrema dreta de Vox, a qui el sondeig atorga una forquilla de 0-2 regidors i un 5,01% dels vots.

La CUP, liderada per Basha Changue, continuaria fora de l’ajuntament de la capital catalana, amb un 4,08% dels vots. Tampoc hi entraria Ciutadans, que el 2019 formava part de la candidatura espanyolista de l’ex primer ministre francès Manuel Valls i que ara té com a cap de llista Anna Grau: recolliria un 2,96% dels vots i cap regidor, la qual cosa certificaria la desaparició dels taronges de l’escenari municipal barceloní. A més, Valents, formació també hereva de l’espai de Valls amb Eva Parera com a candidata, obtindria un exigu 2,00% dels sufragis, a la cua del rànquing electoral.
 

Transferències de vot entre candidatures

En el capítol de les transferències de vot entre candidatures, l’exalcalde Trias fa gala de la seva mítica transversalitat: el votaria un 61,1% dels electors que van optar per Junts el 2019 —la xifra d’electorat propi més fidel, segons el sondeig— però també un 24,6% dels que ho van fer pel PP i un 19,7% dels que van votar ERC; a més, atrau un 11,8% de vots de Cs i un 5,7% del PSC. BComú, la formació d’Ada Colau, retindria un 51,7% de vot propi i captaria un 42,9% d’electors de la CUP el 2019.

El PSC és la tercera candidatura amb un electorat més fidel: el 51,0% dels que van votar Collboni ho tornarien a fer; també votarien ara els socialistes un 12,2% d’antics electors de Colau, un 2,7% de Junts i un 2,5% d’ERC. Per la seva banda, Ernest Maragall només conservaria el 40,7% dels vots que va recollir el 2019. Les fugues d’electorat d’ERC van cap a Trias x Barcelona (19,7) i en grau més baix al PSC, amb un 3,7%, i BComú, un 2,5%. Pel que fa a l’herència electoral del xenòfob Valls, que el 2019 va unir 3 dels seus vots als del PSC per donar l’alcaldia a Colau, se la repartirien el PP, amb un 24,8%; Cs, amb un 12,8%, Trias x Barcelona, amb un 11,8% i Valents, amb un 10,7%.

Pactes postelectorals

El sondeig de Feedback dibuixa un panorama bastant imprevisible quant a la configuració de majories per investir el proper alcalde. Trias necessitaria el suport d’altres dues forces per ser investit en primera votació —la majoria absoluta és de 21 regidors dels 41 que integren el ple barceloní—. El mateix succeiria en el cas de Collboni o Colau si el 28 de maig es confirmessin els resultats que preveu l'enquesta. 

A més, l'estudi detecta una forta divisió i indefinició quan es pregunta als enquestats per la preferència d’acord de govern si cap alcaldable obté la majoria absoluta. La fórmula concreta preferida és un govern municipal independentista format per Junts i ERC, amb un 24,2%. Els que es decanten per un tripartit d’esquerres (comuns, PSC i ERC) són un 23,4%. Els que aposten per un govern de Trias amb el PSC són un 13,7%; mentre que l’altra combinació sociovergent, un govern del PSC amb Junts, només recull un 4,6% de suports. Això no obstant, un 24,5% no opta per cap d’aquestes aliances per al govern municipals, un 3,6% s'hi mostra indiferent i un 6,1% no ho sap o no contesta. Tot obert doncs, també, per a l’endemà del 28-M.  

Fitxa tècnica. Àmbit de l'estudi: Barcelona. Univers: Població més gran de 18 anys empadronada a Barcelona i amb dret a vot en unes eleccions a l'ajuntament de Barcelona. Mètode: enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixos (70%) i mòbils (30%). Mostra: 600 entrevistes. Quotes: proporcionades a tres variables: estructura per grups d'edat, sexe i control per districtes de la ciutat. Marge d'error total possible: +-4,08% amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2 i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50). Treball de camp: enquestes realitzades entre el dilluns 15 i el dijous 18 de maig de 2023.