Decepció i cares llargues a la Nau Bostik. Una altra vegada, ensopegada de la CUP a les eleccions municipals a Barcelona. Aquest 28-M, el partit anticapitalista no ha aconseguit el 5% necessari per entrar a l'Ajuntament, i ha quedat fora del consistori de la capital catalana. La candidatura liderada per l'activista i diputada al Parlament Basha Changue, amb un total de 25.341 vots (el 3,8%), no ha aconseguit millorar els resultats de les fatídiques eleccions del 2019, quan van perdre tots els seus regidors i, una legislatura més, a Barcelona hauran de fer política fora de les institucions. Changue ha fet autocrítica i ha admès que "no era fàcil" i que no han "sabut revertir el context de desmobilització i `dretanitat´ dels darrers quatre anys". "Els propers dies generarem els espais per fer les reflexions pertinents", ha conclòs la candidata anticapitalista.
La candidata de la CUP a Barcelona ha afirmat que "s'ha consolidat electoralment el gir a la dreta que ja vam podem anticipar fa quatre anys", i ha cridat a l'esquerra política i els moviments socials a "rearmar-se" per "fer front aquest viratge a la dreta". Changue ha posat l'accent especialment sobre Vox, que ha entrat per primera vegada a l'ajuntament de Barcelona, amb dos regidors, sobre el qual ha dit que "és molt greu la consolidació d'un espai d'extrema dreta al plenari municipal". Així i tot, la candidata anticapitalista ha afirmat que "avui definitivament s'ha acabat un cicle a la ciutat", el que es va obrir "amb les mobilitzacions massives del 15M i de l'1-O", i ha assenyalat que "toca obrir-ne un altre".
Per la seva part, la secretària nacional de la CUP i diputada al Parlament Maria Sirvent ha alertat que "als Països Catalans puja la dreta, l'extrema dreta i l'espanyolisme" i ha afirmat que "no és un bon panorama ni per les esquerres ni per l'independentisme". "És moment de fer una lectura profunda", ha afirmat Sirvent, que ha lamentat la "mala notícia" que és que "moltes persones que havien escollit paperetes independentistes i d'esquerres avui han decidit no revalidar el compromís o no votar". Sirvent, tot i que ha assegurat que no s'han aconseguit els objectius marcats, ha agraït els militants el treball fet.
"No era fàcil, i no hem sabut revertir el context de desmobilització i dretanització dels darrers quatre anys. Els propers dies generarem els espais per fer les reflexions pertinents."
— CUP Barcelona ♀ (@CUPBarcelona) May 28, 2023
Basha Changue @bashachanguerra pic.twitter.com/cYqR4kNonb
Mateix resultat que el 2019
En els anteriors comicis municipals, els del 2019, la candidatura de la CUP a Barcelona estava encapçalada per la sociòloga i activista Anna Saliente (Barcelona, 1991), membre del grup activista catalanista Endavant OSAN, militant de la CUP des del 2013 i provinent del barri d'Horta-Guinardó. Saliente liderava una proposta sota el lema "Amb pas ferm" i comptava amb un pressupost de campanya de 200.000 euros. Sabent-se exclosa d’arribar a l’alcaldia, l’expectativa era condicionar el govern municipal amb els seus vots i fiscalitzar l’Executiu de l’Ajuntament, com havia fet des del 2015. Amb una suma de 20.318 vots, el 3,9% del sufragi total, el partit no va arribar al 5% necessari per entrar-hi i va quedar-se fora del consistori municipal.
El partit d’esquerra independentista es va veure afectat pel gran avenç d’ERC, que va guanyar les eleccions i va aconseguir 10 regidors, tot i que finalment no va poder formar govern i la batllia va recaure sobre Colau. La candidata, tot i el seu bon paper als debats electorals, tampoc no era una figura referencial coneguda, com si ho havia estat David Fernández. A la capital catalana, la CUP va caure un 3,5% amb respecte a les eleccions del 2015. En general, la panoràmica de resultats dels comicis municipals del 2019 van ser una ensopegada, ja que va perdre vots a tot Catalunya amb comparació amb el 2015, tot i que va poder mantenir el seu principal enclavament: Berga.
Programa anticapitalista
La candidatura de la CUP s’ha mostrat en el seu programa com a “l’única alternativa radicalment feminista, antiracista, ecologista i anticapitalista”. Sota la direcció de l’activista i diputada al Parlament Basha Changue (Barcelona, 1984) i el lema “Som la Barcelona que lluita!”, el partit anticapitalista ha estructurat la seva proposta en set eixos: ciutat i país, drets socials i vida comunitària, habitatge, llengua i cultura, model econòmic i treball, serveis públics i transformació urbana ecosocial. La CUP ha estat l’únic partit que ha parlat en campanya directament d’independència, en uns comicis més centrats en la gestió de la ciutat, la seguretat, els eixos verds i la neteja dels carrers: el partit de Changue ha instat a convertir Barcelona en el “motor de l’alliberament nacional i la construcció dels Països Catalans”. També han proposat abolir la Diputació provincial de Barcelona i l’AMB i substituir-los per processos participatius vinculats, i denegar permisos a partits feixistes per fer actes públics.
La CUP ha proposat “remunicipalitzar” els serveis socials i les residències, impedir les externalitzacions, crear una renda bàsica municipal i exigir la regularització de les persones estrangeres en situació irregular. També eliminar l’escola concertada i incrementar escoles bressol públiques, beques menjador i serveis extraescolars gratuïts. En matèria de seguretat, la CUP és procliu a reduir el nombre d’agents de policia i substituir-los per agents cívics i educadors de carrer. I, quant a habitatge, la proposta de la CUP és prohibir la participació de la Guàrdia Urbana en desnonaments, expropiar immobles de fons voltor, prohibir l’ús turístic d’habitatge residencial, augmentar el parc d’habitatge públic i fer que l’Església pagui IBI. També destaca la proposta d’eliminar l’estàtua de Colom i “resignificar l’espai”, així com aturar les ampliacions del Prat i el Port i prohibir l’arribada de creuers.
Entre algunes accions de la campanya electoral de la CUP a Barcelona, destaquen els retrets a ERC per no pactar el traspàs de Rodalies en les negociacions amb el PSOE (“no han tingut nassos”), les carregades contra la nova llei d’habitatge espanyola per “insuficient”, l’oposició al Quart Cinturó, el Hard Rock i l’ampliació del Prat i per la pancarta que van penjar contra els creuers al Port de Barcelona atacant els Comuns, acció per la qual van ser identificats per la policia alguns diputats del partit al Parlament. Algunes de les declaracions de la candidata, Changue, han estat centrades en reivindicar la seva raça i va retreure la ministra Irene Montero pel seu projecte de llei antirracista acusant-la de les mesures del govern espanyol a Melilla i els morts que ha hagut a la tanca. “Ni CIU, ni PSC, vota CUP, el que més mal els fa”, van clamar en la pancarta a l’estació de Sants com a clausura de campanya, en la qual han tractat d’evitar que s’imposi la lògica del “vot útil” que penalitza els partits petits com la CUP.