El frec a frec a les enquestes ha impactat directament al debat electoral entre els candidats de Barcelona que ha convocat aquest dimarts TV3, el darrer abans dels comicis de diumenge i el més tens dels que s'han celebrat. Les enganxades entre el candidat de Junts, Xavier Trias, i l'alcaldessa i candidata dels comuns, Ada Colau, s'han multiplicat al llarg de les dues hores de debat, mentre l'alcaldable del PSC, Jaume Collboni, al qual alguns sondejos situen al capdavant de la cursa ha aconseguit concentrar en alguns trams les crítiques de tots els presents inclosa l'alcaldessa que li ha retret que oblidi en quan li convé la seva presència al consistori. De la seva banda, el republicà, Ernest Maragall, que apareix despenjat dels primers llocs, ha tensat les envestides a la resta de rivals per marcar el propi espai.  

🔴 Debat TV3 de les Eleccions a Barcelona, DIRECTE | Fact-checking a temps real

El debat s'ha produït en un moment clau de la cursa, quan queden només tres dies de campanya electoral, amb un 30% d'indecisos i amb un empat a tres entre Junts, PSC i comuns. Colau s'ha presentat al plató de Mediapró on s'havia celebrat el debat vestida d'un contundent vermell, tota una declaració de principis, mentre les candidates de Cs i Valents han coincidit en escollir una jaqueta blanca. Pel que fa els homes, tots han comparegut amb corbata: vermella, la del socialista Collboni; verda, la del popular Sirera, mentre que Trias i Maragall han optat per corbates, blava amb tons morats i gris brillant, respectivament.

Topada Colau-Trias

Les enganxades entre Colau i Trias s'han anat repetint, tant buscades pel candidat com per l'alcaldessa, convençuda que l'enfrontament amb l'alcaldable de Junts és el que més activa el seu electorat. La contaminació ha provocat un dels primers i més contundents xocs. "Vostè ha de dir les coses que siguin veritat. No pot enredar la gent", ha retret Trias a l'alcaldessa, la qual cosa ha provocat que la candidata morada saltés: "Portem tres debats vostè dient-me mentidera. Respecti'm. Perquè jo dono les meves fonts i dades científiques".

 

Tots els candidats s'han encarregat de recordar a Collboni, al qual algunes enquestes donen com a guanyador, que és corresponsable del dos darrers governs d'Ada Colau. Trias l'ha titllat d'"escolanet de la senyora Colau" en el capítol de mobilitat, mentre que Maragall ha arrencat la seva intervenció assegurant que no permetran que sigui la Moncloa qui decideixi l'alcalde de la ciutat. Tots els presents han exigit a Collboni explicacions sobre Rodalies. "Aquest debat s'està convertint en un tots contra el PSC i contra el senyor Collboni", s'ha lamentat el socialista quan el debat tot just portava 25 minuts rodant.

Fins i tot Colau ha recordat al candidat socialista que el PSC participa al seu govern i li ha retret que, quan li convé, ho oblida. No només això, l'alcaldessa ha contrastat els intents de Collboni de marcar distàncies amb la gestió de l'Ajuntament, reivindicat la feina de la responsable de mobilitat, Laia Bonet, que és del PSC. 

El paper de Collboni

Les envestides entre els socis han estat tan contundents que després de la pausa per la publicitat, Collboni ha fet un gir en aquest punt, i ha assegurat sentir-se orgullós de la feina feta pel PSC a l’Ajuntament; ha argumentat que han aportat responsabilitat, confiança i sentit comú al consistori; i s’ha enganxat amb l’alcaldessa assegurant que ha estat ell qui ha garantit la continuïtat del Mobile a Barcelona o qui va lluitar per l'Agència del medicament. “Però què diu? Això és propi de la dreta”, ha protestat Colau.

"Jo he hagut de fer d'alcalde durant aquest mandat, moltes vegades, assumir les responsabilitats", ha assegurat Collboni, mentre l'alcaldessa li retreia amb to irònic la seva marxa del consistori quatre mesos abans de les eleccions.

 

Maragall també ha rebut per la presència d'ERC al Govern de la Generalitat. En el capítol de seguretat, Collboni li ha tirat en cara incompliments del Govern sobre el reforçament dels Mossos a la ciutat. Per contra, Maragall i Trias, els dos candidats de formacions independentistes no han buscat l'enfrontament entre ells, tret d'un episodi provocat pel turisme.

La resta de candidats han pugnat per fer-se un espai al debat. Sirera, que ha explicat que és fill de guàrdia urbà i que ha preguntat a Collboni al costat de qui està en les ocupacions, ha insistit a convidar Colau a casa seva perquè pugui comprovar les dificultats de mobilitat que han provocat les superilles. "Barcelona fa fàstic", ha sentenciat el candidat popular en el capítol dedicat a neteja. La candidata de Ciutadans, Anna Grau, s'ha mostrat efectiva amb contundents retrets a Collboni i Sirera, amb qui es disputa els vots, però també amb retrets a Colau i Trias, i ha acabat el debat apel·lant al "vot útil i vot de confiança". Finalment, la candidata de Valents, Eva Parera, abanderava el discurs més radical de la nit.

La llengua s'ha convertit també en un dels elements que han utilitzat els candidats de la dreta espanyolista per marcar el seu territori. Parera ha estat la candidata que més ha utilitzat el castellà, seguida de Grau i, en tercer lloc, Sirera. La resta de candidats han fet totes les seves intervencions en català, tret de 4 segons que Colau ha dedicat a una resposta al candidato del PP.