Jaume Collboni ha donat el tret de sortida aquest dijous des del barri del Carmel a la seva tercera cursa per l’alcaldia de Barcelona. A les seves primeres eleccions municipals, el 2015, va quedar en cinquena posició. A les segones, el 2019, va millorar resultats i va arribar a la tercera. A aquestes s’hi presenta convençut que, amb un moment polític molt diferent que en els dos darrers comicis, les guanyarà i que es convertirà després del 28 de maig en el nou alcalde de la capital catalana, després de 12 anys sense un batlle socialista.
🗓️ Calendari de les eleccions municipals 2023 a Catalunya, tota la llista
📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
En aquesta “festa” d’inici de campanya a un dels barris obrers de la ciutat i feu socialista barceloní, Collboni ha estat acompanyat pel primer secretari del PSC i líder de l’oposició de Catalunya, Salvador Illa, i per la ministra d’Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero. L’andalusa ha estat la primera de deu ministres que acompanyaran al candidat socialista, una de les grans apostes de Pedro Sánchez en aquestes eleccions municipals. Els ha presentat la regidora del districte, Rosa Alarcón, que ha demanat un “alcalde socialista que treballi per tots els barris de Barcelona”, més enllà de l’Eixample, en el que és un retret a l’alcaldessa Ada Colau.
Collboni aposta per una ciutat ordenada, orgullosa, i d'oportunitats
Recuperant l’”hola” olímpic amb que Barcelona va saludar el món el 1992, Collboni ha donat la benvinguda a tots els districtes de la ciutat en aquest acte de començament de campanya, que ha descrit com l’inici d’una nova etapa davant les demandes de canvi: “La ciutat sap que qui pot garantir que tornin els millors anys som els socialistes. Ho diu tothom”. El candidat del PSC, que ha fet una aposta per recuperar l’orgull de ser barceloní durant el seu parlament, reivindicant el seu partit: “El socialisme de Barcelona ha tornat i és per guanyar les eleccions i està preparat per governar”.
Amb la seguretat i la neteja com a principals preocupacions dels barcelonins, juntament amb l’accés a l’habitatge, Collboni ha assegurat que basarà la seva feina si esdevé alcalde en recuperar una ciutat “ordenada amb barris nets i segurs. Una ciutat d’oportunitats amb sostres i sous dignes”, apel·lant als seus successors socialistes: “Quan es parla de la Barcelona que anava bé, es fa referència a la Barcelona socialista”. A més, ha volgut enviar un missatge de suport als veïns del barri de la Bonanova des del Carmel, en uns “moments complicats” per la tensió amb el moviment okupa.
Dirigint-se directament als seus rivals directes per aconseguir l’alcaldia en aquestes eleccions, Ada Colau i Xavier Trias, els ha advertit que el seu moment ja ha passat i que ara és el seu torn després de “dotze anys en què Barcelona ha perdut el rumb”. Per això, ha deixat clar que el seu compromís és “passar pàgina del procés i la decepció”, que encarnen segons Collboni el candidat de Junts i l’actual alcaldessa, respectivament.
Montero i el seu amor per Barcelona: "Una ciutat d'acollida i on els andalusos hem trobat oportunitats"
Maria Jesús Montero, que ha celebrat que comenci d’una vegada per totes la campanya electoral i ja es pugui demanar el vot després d’una llarga precampanya, ha recordat la seva etapa formativa a Barcelona: “És una ciutat que m’estimo profundament. Jo que vinc del sud, allà sempre hem admirat Catalunya i Barcelona en particular. Una Barcelona oberta al món, a la cultura, a la resta de diversitats, de convivència, una ciutat d’acollida on els andalusos sempre ens hem sentit ben tractats i on hem trobat oportunitats de futur”.
La ministra ha fet referència a la seva llarga relació amb Jaume Collboni, de qui considera que representa “el millor de Barcelona”. Amb tot, també ha aprofitat l’ocasió per treure pit d’algunes de les grans mesures del govern espanyol que ella mateixa integra, com la pujada del salari mínim però també les mesures per la sequera, aprovades aquest dijous. Per això, també ha fet referència al paper de Salvador Illa en el gabinet de Pedro Sánchez, com a ministre de Sanitat, després que s’hagi donat per acabada la pandèmia i als avenços en els drets de les dones durant els governs progressistes, apel·lant al vot femení.
Tot plegat ho ha contraposat als partits de l’oposició: “Com és possible que en els pitjors moments de la societat espanyola hàgim tingut un partit que pensi que com pitjor li vagi al país i als ciutadans millor els hi aniria als seus interessos”, s’ha preguntat en referència al PP. A banda de criticar a la dreta espanyola, Montero també s'ha fixat en els partits independentistes, de qui ha criticat que són els que "van fugir del país portant frustració i mentides", en referència als dirigents a l'exili.
Salvador Illa veu l'alcaldia de Barcelona com el pas previ a la presidència de la Generalitat
Després de Maria Jesús Montero també ha intervingut Salvador Illa, que ha volgut donar suport al “futur alcalde de Barcelona”: “Hola a la Barcelona inconformista, que vols ser moderna, orgullosa, il·lusionada, que no es posa cap límit, que acull, que lidera i que empeny Catalunya”. Illa ha defensat que aquesta campanya que obrirà una nova etapa, liderada per un alcalde socialista. Per aconseguir-ho, però, ha fet una crida a la mobilització “a tots els que volen un Barcelona que tria el camí del diàleg, de l’esforç i que deixa el camí de mirar-se permanentment el melic”.
Així, ha demanat el vot tant a aquelles persones que en el passat van optar per candidats socialistes com aquells que no ho han fet mai. “El vot a la candidatura a Jaume Collboni és el primer pas per posar en marxa Catalunya com a president de la Generalitat que aspiro a ser”. I des de l’escenari del Carmel, no ha dubtat a fer referència a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs o a la problemàtica de la sequera. Illa farà campanya durant aquestes dues setmanes arreu de Catalunya per convertir el PSC en el partit més votat en aquestes municipals, com ho va ser en les darreres eleccions al Parlament.