La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha anunciat aquest divendres que encara no tornarà de l'exili a Suïssa, per la causa judicial sobre les manifestacions de Tsunami Democràtic el 2019 contra la sentència de l'1-O. "Encara trigaré una mica més a tornar. Em sembla que la meva estada a Ginebra s'allarga”, ha indicat en un míting electoral d'ERC a Vic, on ha intervingut per via telemàtica. "No em precipitaré. Abans vull saber de què se m'acusa", ha afegit davant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, i la candidata Maria Balasch.
La Guàrdia Civil ha situat Rovira a la cúpula de Tsunami Democràtic en un informe incorporat a la causa que instrueix l'Audiència Nacional per les mobilitzacions de la plataforma independentista després de la sentència de l'1-O. La secretària general d'ERC ha lamentat que la causa ha estat tres anys sota secret, i ha apuntat que no coneix el contingut d'aquests informes, ni de la investigació ni de les "diligències abusives".
També ha lamentat que les protestes independentistes contra la sentència de l'1-O s'investiguin com a presumpte terrorisme i ha defensat el dret a la manifestació: "Què havia de fer el moviment independentista?", s'ha preguntat. Rovira ha emmarcat la causa sobre el Tsunami Democràtic en un "patró sistemàtic" contra el moviment independentista, com al seu entendre va constatar el dictamen de les Nacions Unides que va detectar presumptes elements de persecució contra dirigents d'ERC. En aquest sentit, ha mantingut que aquest patró es basa a filtrar informacions sobre la investigació per "construir un relat" que criminalitza l'independentisme.
"Ens defensarem davant aquesta causa perquè defensar el dret de protesta i manifestació pacífica també és defensar els drets humans al món", ha afegit. Visiblement emocionada, Rovira ha demanat als assistents de l'acte -uns 200- un aplaudiment per als seus pares, que estaven a primera fila: "Gràcies, pares, per ser-hi sempre. I gràcies a tota la gent de Vic", ha indicat.
Precisament Suïssa s’ha negat a col·laborar amb l’Audiència Nacional per aclarir qui hi ha darrere de Tsunami Democràtic perquè, a parer seu, la seva acció s'emmarca en "un delicte polític", el qual no permet la cooperació internacional, segons la seva legislació. A més, hi afegeix que en els fets descrits per les autoritats espanyoles "no hi ha la violència criminal" per encaixar-los en els delictes de terrorisme i organització criminal, segons el Codi Penal suís. Així consta en el sumari de l’Audiència Nacional, el secret del qual es va aixecar la setmana passada, tres anys i cinc mesos després d’una investigació prospectiva, dirigida pel titular del jutjat Central d’Instrucció 6 de l’Audiència Nacional.