L'Institut Ostrom, think-tank liberal de Catalunya, ha fet una anàlisi dels programes electorals dels principals candidats de Barcelona a les eleccions municipals 2023 i ha conclòs que el de Xavier Trias és el millor. L'institut ha examinat els programes d'acord amb un decàleg de propostes per a Barcelona que va elaborar el passat mes de febrer en relació amb la mobilitat, l’urbanisme, la transició energètica o les polítiques d’habitatge, i els ha valorat seguint el sistema del semàfor, puntuant cada proposta amb el verd, l'ambre o el vermell segons si la inclouen al programa, la contemplen a mitges o no la mencionen. El programa de Trias per Barcelona ha estat el més ben posicionat, amb 6 punts verds i dos ambres. El pitjor posicionat és el Partit Popular, que només obté un punt verd i dos ambres.
🗳️ Candidats a les eleccions municipals a Barcelona: tota la llista
📃 Programes electorals Barcelona 2023: Què proposen els candidats?
L'anàlisi de programes electorals de l'Institut Ostrom
L'Institut Ostrom proposa per Barcelona introduir un "peatge urbà de congestió" per accedir a la ciutat, com una mesura per "reduir el soroll viari, l'efecte illa de calor i la pol·lució aèria". Aquesta proposta tan sols la contempla Barcelona en Comú. La segona proposta té a veure amb la creació d'una Plataforma de Mobilitat com a Servei (MaaS) que integri el transport públic i la micromobilitat, proposta que han inclòs als seus programes tant Xavier Trias com Jaume Collboni (PSC). La tercera proposta, també en matèria de mobilitat, contempla l'augment de la tarifació de la zona verda, mesura que no ha inclòs cap formació al seu programa.
El think-tank també demana "impulsar una visió metropolitana de les infraestructures i del transport interurbà i potenciar la col·laboració público-privada" en aquest aspecte, una mesura que inclouen els programes de Trias per Barcelona, ERC, Ciutadans i Valents. La cinquena proposta implica facilitar els tràmits administratius per a la instal·lació de plaques solars en edificis privats i revisar la presència d’ordenances urbanístiques que frenen l’autoconsum fotovoltaic, idea que només ha inclòs Trias.
En matèria d'habitatge, l'Institut Ostrom demana agilitzar la concessió de llicències urbanístiques, destinar sòl dotacional a noves promocions i permetre construir a més alçada i la reconversió de baixos en habitatges. Aquest punt el comparteixen tots els partits a excepció de Barcelona en Comú i el PSC. Per lluitar contra el sensellarisme, el think-tank aposta pel projecte Housing First (la casa primer), proposta que inclouen Xavier Trias, Ernest Maragall i Ada Colau.
Quant al turisme, l'institut planteja derogar el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT) i regular la llar compartida com a oferta turística, proposta que contemplen Ciutadans i Valents. La novena proposta es refereix a la "internacionalització i la innovació", que compleixen els programes de Trias, Maragall i Collboni. Finalment, l'última proposta és integrar "l'avaluació independent i sistemàtica dins la gestió local", mesura que no compleix cap partit.
🚥 Hem avaluat els programes electorals de les candidatures a l'alcaldia de #Barcelona.
— Institut Ostrom (@InstitutOstrom) May 25, 2023
📃 Pots consultar el nostre #DecàlegBcn de propostes de política pública a:https://t.co/6sgN2t969d pic.twitter.com/oWzl0oCMNh