Les eleccions municipals del 28 de maig se celebren enmig d'un important context de sequera arreu del país, amb les reserves dels embassaments a nivells molt baixos i amb una situació d'excepcionalitat que podria passar d'aquí a uns mesos a la d'emergència. Després que la moció de Junts fos aprovada al Parlament de Catalunya, finalment els ajuntaments no s'enfrontaran a sancions per incomplir les mesures, tal com proposava el Govern de la Generalitat, sinó que aquest règim sancionador entrarà en vigor un mes des de la convocatòria d'ajudes. Així i tot, la problemàtica de la sequera, que és considerada la principal emergència que pateix el país actualment, és present als programes electorals dels candidats a les eleccions municipals, també a les de Barcelona, amb diferents mesures i propostes sobre la gestió de l'aigua. Aquestes són les d'Ernest Maragall (ERC), Xavier Trias (Trias per Barcelona) Ada Colau (Barcelona en Comú) i Jaume Collboni (PSC).
📅 Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
Ernest Maragall: Sistemes de reutilització i equiparar el consum dels turistes al domèstic
El programa electoral d'ERC adverteix que davant l'emergència climàtica i l'episodi actual de sequera, "cal prendre mesures d'eficiència i estalvi i fomentar alternatives". En aquest sentit, una de les seves grans propostes és "implementar sistemes de reutilització d’aigua als allotjaments turístics i hotels, així com als centres esportius" per lluitar contra l'escassetat. ERC es fixa especialment en la relació entre consum d'aigua i turisme, i aposta per "desplegar mesures d'eficiència i estalvi d’aigua als allotjaments turístics", especialment en aquells establiments on més se'n consumeixi. En aquest sentit, recomanen equiparar el consum d’aigua del turista al consum domèstic, baixant el llindar de 238 a 107 litres per turista i dia.
Seguint en la mateixa idea, la candidatura d'Ernest Maragall proposa cofinançar amb la taxa turística la implementació de sistemes de reutilització d'aigües grises i recursos hídrics alternatius als allotjaments turístics. La seva proposta es basa en "posicionar Barcelona com una destinació on el turisme estalvia aigua". A més, preveuen mesures d'eficiència com airejadors, sistemes de reg, aigües pluvials i altres reaprofitaments. En col·laboració amb el Govern de la Generalitat, Maragall posa damunt la taula treballar per incrementar l'autosuficiència hídrica de Barcelona a través de projectes com l'ampliació de la Depuradora del Besòs. També volen un model de gestió pública de l'aigua d'abast metropolità i ampliar la xarxa d'aprofitament freàtic de Barcelona. La seva voluntat, segons recull en el programa, és prioritzar la "vocació pública del sistema de gestió de l'aigua".
Xavier Trias: més capacitat de dessalinització i regeneració per tenir més recursos
En el seu programa electoral, Xavier Trias fa referència als episodis de sequera que pateix Barcelona i el conjunt del país, assegurant que la ciutat pot fer una "gestió més intel·ligent i eficient de l'aigua" per evitar restriccions. Aquesta estaria basada a fer augmentar la capacitat de dessalinització i de regeneració d'aigua per cobrir "una part fonamental de la demanda de la ciutat".
En un context de canvi climàtic, l'equip de Trias per Barcelona proposa un Pla de resiliència urbana, seguint els objectius de desenvolupament sostenible. Entre altres mesures, aquest inclou la gestió del cicle de l'aigua: "amb infraestructures per garantir un abastiment i un sanejament de qualitat i eficient". Trias fa una aposta per desenvolupar estratègies per reutilitzar aigua, tan grises, com les de pluja o freàtiques: "Hem de crear sistemes urbans de drenatge sostenible, així com basses de laminació de recàrrega dels freàtics".
En el seu programa, Xavier Trias aposta per avançar en "l'aigua nova", que es genera a partir de tecnologies com la regeneració i dessalinització i que resulta clau per impulsar la reutilització: "Servirà per disposar d'aigua nova de quilòmetre zero i incrementar la disponibilitat de recursos". En la mateixa línia, veuen necessari desplegar obres d'infraestructura pluvial necessària per augmentar la resiliència hídrica de Barcelona i fer front a les situacions de sequera.
Ada Colau: limitar piscines privades i gestió democràtica de l'aigua
En aquest context de sequera, al qual fa referència explicita en el seu programa electoral, l'alcaldessa i candidata a la reelecció, Ada Colau proposa limitar la construcció de piscines privades a Barcelona. La líder de Barcelona en Comú inclou aquesta idea a l'apartat de mesures per "reduir la possibilitat d'especular a Barcelona.
Els comuns també contemplen ampliar l'ús d'aigües no convencionals a Barcelona, per aconseguir que la xarxa d'aigües freàtiques arribi a tots els parcs de la ciutat. Per això, proposen noves connexions i ampliacions, amb una xarxa que arribi als 140 quilòmetres de llargada, pels 123 actuals, i arribar a una capacitat de 4 hm³ anuals. A més, també aposten per incorporar l'ús de les aigües regenerades en el reg i la neteja de barris concrets i "introduir l’obligatorietat de la reutilització d’aigües grises en nous edificis a partir d’un mínim de superfície". Ada Colau també vol crear dipòsits pluvials complementaris per optimitzar l’aprofitament dels recursos hídrics.
L'altra gran proposta de Colau sobre l'aigua va més enllà de la sequera, ja que aposta per una "gestió democràtica de l'aigua". Aquesta passaria per una gestió pública d'aquest bé, amb la creació d'una empresa metropolitana amb participació dels municipis que "gestioni els serveis d'abastiment que actualment no proporciona l'empresa ABEMCIA". A partir d'aquí, contemplen "estudiar posteriorment la possibilitat que els serveis sota la seva gestió passin de manera gradual a l’empresa pública".
Jaume Collboni: reduir pèrdues d'aigua i campanya de conscienciació
El PSC de Jaume Collboni també fa referència a mesures per estalviar aigua en aquest context actual de sequera. En primer terme, aposten per acordar un pla de millora i prevenció de la xarxa de subministrament d’aigua potable i reg, amb l'objectiu de reduir les pèrdues d’aigua. En total, segons els socialistes, es podrien reduir 100.000 m3 anuals el consum d’aigua de la xarxa per part dels serveis municipals. En la mateixa línia, proposen augmentar diferents instal·lacions, com ara els dipòsits de laminació (aigües a dalt), els de tempesta, els de retenció d’aigües pluvials (aigües avall) i els dipòsits d’aigua i pous. Això serviria per aprofitar les aigües de pluja i freàtiques per a reg, i per prevenir i evitar els efectes de sequeres. L'objectiu d'aquesta mesura és incrementar en 20.000 m² la superfície dels sistemes urbans de drenatge sostenible.
A banda d'aquesta mena d'obres, el PSC també proposa fer campanya de conscienciació sobre nous hàbits per estalviar aigua dirigida a la població i als sectors econòmics. D'aquesta manera, es pot rebaixar el consum d’aigua potable domèstica per habitant. En el seu programa també incorporen un Pla tècnic per a l’aprofitament dels recursos hídrics alternatius 2020, que s'ha d'actualitzar i adaptar-se a un "escenari de major inestabilitat hídrica i sequeres recurrents".