Les eleccions municipals del 2019 van evidenciar la divisió d'opinions dels barcelonins i barcelonines. Ernest Margall va quedar primer en nombre de vots —el 21,37%—, però a molt poca distància de l'actual alcaldessa Ada Colau —el 20,74%. Amb aquests resultats, tant ERC com Barcelona En Comú van obtenir 10 regidors respectivament, i els pactes entre partits van tornar a fer alcaldessa a Colau. Ara, a les portes de les eleccions municipals del 2023, les forces han canviat: Colau arriba als nous comicis després de vuit anys a l'alcaldia, l'exalcalde Xavier Trias torna a presentar-se i les enquestes pronostiquen que el PSC de Jaume Collboni podria tornar a tenir la força d'abans del 2015, quan els socialistes van tenir els seus pitjors resultats de la seva història a Barcelona.
🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
Mentre no arriba el veredicte final del 28M, recuperem els resultats de cada força el 2019 barri per barri a través d'un mapa elaborat per ElNacional.cat. En aquest article, podreu consultar quin va ser el partit més votat al vostre barri i els percentatges dels vostres veïns i veïnes que van votar cada formació.
Eleccions municipals a Barcelona: Qui va guanyar al teu barri el 2019?
En les eleccions municipals del 2019, només quatre forces polítiques van situar-se com la força més votada en algun barri: ERC (en 29 barris), PSC (23 barris), Barcelona En Comú (14 barris) i Barcelona pel Canvi-Ciutadans (en cinc barris). Tot i això, en la majoria dels barris, el segon partit més votat no es va quedar lluny del primer. Això significa que un lleuger canvi en la tendència de vots dels veïns podria alterar completament la distribució política en aquest mapa. En les eleccions del 2019, tot i que els comuns van aconseguir l'alcaldia a través de pactes amb els socialistes i Ciutadans, i no van ser el partit amb més vots en total ni el que va guanyar en més barris, Ada Colau va tenir suport majoritari en els barris marítims i al centre de la ciutat. Per la seva banda, Ernest Maragall (ERC) es va imposar a l'Eixample, per sota de la Diagonal, i al nord de la ciutat. En canvi, en els barris situats al voltant del riu Besòs han estat tradicionalment dominats pel PSC, i el 2019 així es va mantenir, amb una clara avantatge dls socialistes sobre els altres partits.
Finalment, en cinc barris del nord de la ciutat —concretament en el districte de Sarrià Sant-Gervasi i Les Corts— Ciutadans va ser la força més votada. Tot i això, les enquestes sobre les pròximes eleccions municipals a Barcelona indiquen que aquesta situació no es repetirà el 2023. S'estima que el partit experimentarà una davallada en els resultats i no aconseguirà superar el llindar del 5% dels vots necessari per entrar al consistori. Respecte a Junts, amb Quim Forn com a candidat a l'alcaldia, no va ser la força més votada en cap barri de la ciutat. No obstant això, es preveu que aquest any amb Xavier Trias com alcaldable de Trias per Barcelona s'acostin a aquesta posició a Sarrià, Sant Gervasi i les Tres Torres, ja que és probable que Ciutadans no repeteixi com a força més votada i són els barris on van acumular un millor percentatge de vots.
Recta final de la campanya de les eleccions municipals 2023
Les pròximes eleccions municipals de Barcelona se celebraran d'aquí just una setmana, i els diversos candidats encaren la recta final de la campanya en una setmana clau que pot ser determinant per acabar de captar vots, sobretot de l'abstenció que es pronostica alta. Durant aquests últims cinc dies de campanya, continuaran a sobre la taula diversos temes importants per a la ciutat de Barcelona i que són motiu de confrontació entre les diverses propostes polítiques. Com la mobilitat, les propostes per millorar l'espai públic i la contaminació, amb les superilles a l'epicentre de la polèmica i la divisió entre els ciutadans.
El turisme també és un tema destacat en aquesta campanya, amb propostes per gestionar-lo de manera sostenible i mitigar els possibles impactes negatius arran d'algunes situacions com la que viuen els veïns del Turó de la Rovira arran de la massificació a les bateries antiaèries. La seguretat ciutadana, la neteja i el manteniment de la ciutat són altres focus d'atenció, i que també divideixen les propostes dels candidats a l'hora d'abordar-ne la solució, amb enfocaments fins i tot contraris. Només després del 28M sabrem quina proposta de ciutat és la preferida dels habitants de Barcelona.