Per primera vegada en unes eleccions municipals, ElNacional.cat farà una cobertura individual per cadascun dels municipis de Catalunya i d’Espanya que aquest diumenge 28 de maig celebren eleccions locals. A partir de les 20:00, el diari digital líder a Catalunya farà un seguiment de cadascun dels 947 municipis catalans en temps real. Això vol dir que cada cop que hi hagi noves dades del recompte oficial de vots, el lector es trobarà amb una actualització immediata de l’escrutini i amb el nombre de regidors que corresponen a cada partit. Això també passarà amb els més de 8.000 municipis d’arreu de l’Estat.
🔴 Resultats Eleccions Municipals 2023 i Autonòmiques, DIRECTE | ÚLTIMA HORA
🔴 Resultats eleccions a Barcelona, DIRECTE | ÚLTIMA HORA
📝 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista
Com saber els resultats del teu municipi en temps real?
La manera de consultar l’actualització en directe de cadascun dels municipis és molt senzilla. Es tracta d’anar a la portada del Nacional.cat i al cercador, que apareixerà de manera visible a la portada del diari, introduir el municipi desitjat. També hi ha una opció igual de simple que és, des de Google, clicar les paraules eleccions, ElNacional i el municipi en qüestió. Sigui per la via que sigui, la cerca portarà directament al municipi escollit i el lector podrà llegir l'última hora sobre el recompte amb una explicació de cada novetat.
Però a més d’això, també tindrà més elements gràfics per millorar la informació. Cada municipi tindrà la representació de com queda —en temps real— el repartiment de regidors per partit a l’ajuntament. També s’oferirà una barra comparativa amb els resultats de cada formació a les eleccions del 2019 i la llista completa de vots obtinguts per cadascuna de les candidatures, hagin o no hagin obtingut representació al consistori. En el cas de les grans ciutats, com Barcelona, els resultats es podran consultar tant en total com desglossat en cadascun dels districtes que la conformen. Tot això ho podràs consultar sense necessitat de registrar-te ni subscriure’t i oferirem totes les dades en obert.
Pactòmetres municipals i per autonomies
Però sens dubte, un dels atractius d’aquesta cobertura informativa específica per cada municipi és la irrupció d’un pactòmetre, és a dir, l’eina que permet simular hipotètics pactes postelectorals segons els resultats obtinguts. Però cal tenir en compte que, a diferència de les eleccions al Parlament o al Congrés dels Diputats, en unes eleccions municipals la candidatura més votada té un avantatge afegit respecte a les altres formacions. Aquest avantatge consisteix en el següent: el dia que s’han de constituir els ajuntaments i elegir els alcaldes (en aquest cas el 17 de juny) només hi poden haver dues opcions: o és alcalde el cap de llista de la candidatura més votada o bé és alcalde qui encapçali una majoria absoluta alternativa. Aquest concepte, el de majoria absoluta, és molt important i és, de fet, el fet diferencial respecte al Parlament i el Congrés.
Un exemple pràctic: situem-nos en el cas d’una ciutat on el seu ajuntament té 25 regidors (sempre serà imparell). Això vol dir que la majoria absoluta està en els 13 regidors. Imaginem que el partit més votat ha obtingut 9 regidors. El segon partit més votat n’ha obtingut 8, el tercer 4 regidors i en quarta i cinquena posició dues formacions que han obtingut 2 escons cadascun. En total, doncs, 25 regidors. Si el segon i el tercer partit pacten entre si (i amb ningú més) sumen 12 regidors. Sumen 3 regidors més que el partit més votat, però no sumen els 13 que fan majoria absoluta. Per tant, aquests dos partits necessitarien pactar amb una tercera formació si volen superar aquest llindar. Si no ho aconseguissin, encara que sumessin més regidors que la formació més votada, l’alcalde seria el dels 9 regidors perquè ha estat la formació més votada. És això el què s’ha de tenir en compte a l’hora de jugar amb el pactòmetre. I més tenint en compte que al Parlament o al Congrés això no és així perquè hi ha una segona votació d’investidura; en cas que a la primera votació ningú obtingui una majoria absoluta, a la segona només és necessari que un candidat obtingui més vots que un altre. Als municipis només hi ha una votació d’investidura i és alcalde o qui té majoria absoluta o qui ha estat més votat.