Només cal passar-se cinc minuts per l’Instagram de Rita Maestre per adonar-se que és la mimesi madrilenya d’Ada Colau: selfies al metro per vantar-se d’agafar el transport públic, apropiació dels col·lectius LGTBI, maternitat com a valor polític i ciutat verda com a eix principal de l’ideari urbanístic. La candidata de Más Madrid a l’alcaldia de la capital espanyola està, també, apadrinada per Yolanda Díaz i revestida de l’estètica ensucrada que envolta la presidenta del govern espanyol. És l’hereva de l’espai polític de Manuela Carmena i l’única que pot prendre-li a José Luis Martínez-Almeida el govern de Madrid.
🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats
Si hi ha una cosa que la diferencia notablement de Colau és que, en cas que aquest 28-M aconseguís guanyar les eleccions de Madrid i obtenir els suficients suports per convertir-se en alcaldessa de la ciutat, ho faria amb un bon currículum a les institucions. Ningú no podria acusar-la de falta d’experiència: durant els quatre anys de mandat de Manuela Carmena, va exercir com a coordinadora de la Junta del govern i Relacions amb el Ple; i els darrers quatre anys ha estat liderant l’oposició al govern d’Almeida.
Les enquestes, però, ho deixen tot a l’aire. Si bé tots els sondejos pronostiquen que Isabel Díaz Ayuso tornarà a arrasar a la Comunitat de Madrid, el seu company de partit, Martínez-Almeida, no genera tanta simpatia entre els ciutadans. Sí que és el favorit dels madrilenys, però la seva victòria no és clara i el conjunt de les esquerres —liderat pel Más Madrid de Rita Maestre— podria sumar més i arrabassar-li l’alcaldia. Perquè això passi, Maestre necessita que es compleixin dues coses.
La primera hauria de passar per abandonar el caïnisme, donar una mica de peixet a Podemos, i que la formació de Roberto Sotomayor superi el 5% dels vots a la ciutat, per així aconseguir un mínim de representació parlamentària. És una forma de no llançar a les escombraries les paperetes morades que, en cas que Podemos no es presentés a Madrid, anirien a parar a les mans de Rita Maestre.
L’altra de les dues condicions no depèn del que faci o deixi de fer Más Madrid i és —sorpresa— la supervivència de Ciutadans a la capital espanyola. Amb la lliçó apresa de l’error que va suposar pels taronges convertir-se en una crossa del PP, i ara amb una nova direcció en el partit; no es podria descartar que Ciutadans optés per desnonar Almeida de Cibeles. El baròmetre del CIS publicat fa uns dies calculava que la suma de Podemos i Ciutadans oscil·lava en una forquilla entre l’absència de representants i els set regidors.
Protestes a la Complutense
Maestre, filla d’un alt càrrec de l’Agència Tributària madrilenya i d’una funcionària de l’Ajuntament de Madrid, fou notícia la dècada passada per haver participat en una protesta en la qual va irrompre amb sostenidors en una capella de la Universitat Complutense. Per aquest fet, fou primer condemnada a una multa de 4.320 euros, però el 2016 va quedar absolta, tot i que el jutge va puntualitzar que l’acció va ser “irrespectuosa”. Abans, Maestre va ser una de les estudiants que va manifestar-se contra el pla Bolonya i va formar part d’associacions anticapitalistes com Contrapoder a la Facultat de Polítiques i Sociologia de la Complutense, on va llicenciar-se en Ciències Polítiques i de l’Administració.
🗓️ Quan seran les eleccions municipals 2023 a Espanya?: data i tots els detalls
Rita Maestre, una errejonista en mans de Yolanda Díaz
La seva carrera política va iniciar-se a Podemos, on va començar a exercir-hi com a responsable de Polítiques de Benestar quan només tenia 26 anys. És per això que, un any després, va presentar-se amb la coalició que Podemos va fer amb Manuela Carmena, Ahora Madrid, i així va introduir-se a l’Ajuntament. Al final de la legislatura va produir-se una trencadissa dins de Podemos entre Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, que va aliar-se amb Carmena.
Rita Maestre, per ideals o per inèrcia, va seguir el camí de Carmena i Errejón, va ser expulsada de la militància de Podemos, i va passar a ser membre d’una formació, Más Madrid, que llavors era molt més dèbil que Podemos. Ni Maestre ni Errejón haurien apostat en aquell moment que uns anys després apareixeria un personatge amb tanta set de poder —i amb un PSOE decidit a moure vents en favor seu— que seria capaç de rebentar Podemos i catapultar-los de nou al capdavant de l’espai situat a l’esquerra dels socialistes.
El personatge s’anomena Yolanda Díaz, i ha vist en Más Madrid un excel·lent aliat per integrar dins de Sumar. Si la jugada li surt bé, i si Maestre i Colau tenen sort en aquestes eleccions del 28-M, la vicepresidenta espanyola podria dirigir-se a les eleccions generals de finals d’any amb dos dels cromos més desitjats: les alcaldies de Barcelona i de Madrid.