La brutícia a Barcelona és un dels problemes que any rere any repeteix com un dels més preocupants pels veïns de la ciutat. Segons una enquesta de l'OCU, Barcelona es posiciona com la sisena ciutat de l'estat espanyol més bruta. Tots els partits polítics confirmen que és un dels problemes recurrents i torna a entrar en la taula de debat en aquestes eleccions municipals 2023. Les declaracions que han ofert els veïns i veïnes a ElNacional.cat confirmen que en molts casos la ciutadania està descontenta amb el sistema de neteja de la ciutat:

🔴 Debat TV3 | Debat electoral de Barcelona i fact-checking, DIRECTE
 

🗓️ Calendari de les eleccions municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

 

 

Barcelona: bruta o neta?

La manca de neteja és el segon problema observat pels barcelonins i barcelonines: més de la meitat considera que l'estat de la ciutat ha empitjorat en els últims anys. Tot i que el govern de BComú d'Ada Colau ha impulsat un pla de xoc per millorar la situació de neteja amb una inversió extraordinària de 70 milions d'euros i el lema "Cuidem Barcelona", el problema de la brutícia continua persistint. El reforç de centenars de treballadors i l'estrena de nova maquinària des del març del 2022 sembla ser insuficient pels barcelonins.

L'incivisme empitjora l'estat de neteja de Barcelona 

Segons les declaracions, la sensació al carrer és que "està fet tot una merda, molt brut" i "està ple de deixalles, de trossos de diaris, de bosses...". Són mostres de com la neteja es consolida al capdavant de la llista dels principals problemes de Barcelona. Tot i això, alguns veïns diuen: "Barcelona és una ciutat neta, no és una ciutat bruta. El que passa és que hi ha gent que embruta depèn quins barris". Aquest tipus de comentaris, repetits en més d'una ocasió, destapen un segon problema: l'incivisme. Les pintades a les persianes, parets i mobiliari urbà, molesten el veïnat, que comenta que "les pintades s'haurien de penalitzar" i es queixen de la falta de càstig a aquest tipus d'activitats, que també inclouen els pixats a portals i cantonades: "Ja no sabem què fer. Al portal de casa hem posat una llum automàtica, però, tot i això, continuen pixant a l'entrada, és un fàstic".

🔴Les dues cares de les superilles: controvèrsia entre veïns i veïnes | VÍDEO

Desigualtat evident entre barris: el Raval i Sant Andreu

Tot i que el nou pla de neteja ha incorporat noves brigades de barri, destinades a fer un reforç de neteges específiques, alguns dels barris barcelonins, com el del Raval, semblen fora d'aquesta estratègia. En caminar pels seus carrers, destaca la quantitat de deixalles que es troben a qualsevol part i a qualsevol hora del dia. Des de bosses d'escombraries amb menjar podrit fins a mobles, que afavoreixen les plagues. Fins i tot, es poden veure rates entre les escombraries a plena llum del dia.

La mala olor i les restes de menjar podrit envaeixen els carrers del Raval

Al barri de Sant Andreu la situació és diferent: es va implementar un nou mètode de neteja, la recollida selectiva porta a porta (PaP), que consisteix a lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats. El veïnat, però, no acaba d'estar conforme amb el canvi: comenten que genera més brutícia als carrers, ja que les bosses que no compleixen la normativa no són recollides. A més, s'ha incrementat l'incivisme i molta gent opta per llençar a les petites escombraries de pas dels carrers les bosses de deixalles de casa. Els veïns denuncien que el barri està més brut perquè la gent no respecta el sistema: "Ho fem, la majoria, molt malament. Estan totes les papereres plenes, la gent ho deixa tot pel mig". "Si fos un sistema de recollida efectiu, s'hauria estès a la resta de Barcelona. Ens hem quedat només aquí, al barri, amb aquest sistema que no funciona i ara, qui fa un pas enrere?". Tot i això, també hi ha veïns a favor, que comenten que amb aquest sistema de recollida totes les escombraries es recullen, al contrari que amb el pas del camió, on a vegades es queden deixalles sense recollir a terra.