El surrealisme de les llistes fantasma ha portat a un cas, si més no curiós, on una llista a les eleccions municipals que tenia tres candidats a ser regidor ha obtingut dos vots, és a dir, no s'han votat ni ells mateixos. És a dir, com a mínim un dels tres integrants de la llista no ha votat la seva pròpia candidatura. Les llistes fantasma són aquelles candidatures que els partits, especialment els grans, presenten a tots els municipis possibles encara que els seus integrants ni tan sols hi estiguin empadronats. Aquest mecanisme acostuma a tenir mals resultats al poble en qüestió, però sí que ajuden a acumular vots per institucions supramunicipals com els consells comarcals o les diputacions. A més, per cada vot rebut (amb independència de si ha obtingut regidor o no) els partits reben un ingrés econòmic per part de l'administració a mode de subvenció per la campanya. Amb aquests incentius, la majoria de partits polítics no dubten a presentar candidatures a la majoria de municipis que poden encara que els qui en formen part ni hi visquin.
🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Resultats, guanyadors i escrutini
Amb aquest sistema, però, a vegades passen situacions curioses com la que aquestes eleccions municipals s'ha viscut a Cava, un municipi de l'Alt Urgell de només 52 habitants on una de les quatre llistes que s'hi presentaven ha obtingut menys vots que integrants tenia la llista. Es tracta de la Candidatura de Progrés (la marca amb què el PSC es presenta a alguns d'aquests municipis) i que ha obtingut dos vots. La cosa no passaria d'aquí si no fos perquè a l'Ajuntament de Cava el formen 3 regidors, de manera que quan una formació hi presenta una llista, aquesta llista ha de tenir tres noms. Tres noms, dos vots. Com a mínim un dels tres integrants de la candidatura no s'ha votat a ell mateix. Aquesta situació evidencia com, a vegades, la presentació de llistes fantasma provoca casos d'aquest tipus.
Governabilitat complicada
Per cert, la governabilitat en aquest municipi serà difícil perquè la CUP (que fins ara tenia l'alcaldia), ERC i Junts han obtingut un regidor cadascú. La formació que aconsegueixi pactar amb l'altre integrant del triangle obtindrà la majoria absoluta (situada en els 2 regidors). La CUP ha tornat a ser la formació més votada amb 15 vots. El 17 de juny, dia de la constitució dels ajuntaments, sortirem de dubtes. No sabem si, com a públic, hi assistiran els dos -o els tres- candidats a regidor de la candidatura amb menys vots que integrants.