Diumenge, 25 de març de 2018
Tal dia com avui de l’any 1892, fa 126 anys, els delegats representants de les associacions catalanistes del país, reunits a la sala de sessions de la Casa de la Ciutat de Manresa, començaven el debat del projecte per a la redacció d’una Constitució Regional Catalana, que seria coneguda també com les Bases de Manresa. Llegeix tot l'article aquí
Alfred-Maurice de Zayas (l'Havana, 1947) és expert independent de l'ONU des de 2012. Va néixer a la Cuba dels anys quaranta, però va créixer a Chicago i va estudiar dret a la Universitat d'Harvard. Zayas és advocat, escriptor i historiador expert en drets humans. Aquesta setmana va participar en unes jornades sobre la regressió dels drets i el dret a l'autodeterminació de Catalunya que van tenir lloc a la seu de Nacions Unides a Ginebra, on va ser entrevistat per El Nacional.
El processament de 25 dels 28 investigats en el procés del referèndum ni és un pas qualsevol en tot el camí judicial, ni molt menys el final. Estem, segurament, al principi del que serà el major cas judicial dels últims anys a Espanya. I per descomptat a Catalunya. Llegeix la notícia completa aquí
Pere Martell (1181-1244) és una de les figures més destacades de la història medieval catalana i al mateix temps, inexplicablement, la més desconeguda. La figura i la trajectòria de Pere Martell no tan sols expliquen com es negociaven les grans empreses militars a la Catalunya medieval, sinó que també posa en relleu la destacada participació dels estaments mercantilsen l’expansió territorial de la corona catalanoaragonesa: el braç financer del poder militar.
Tothom ha sentit a parlar del desastre colonial de 1898, quan l'imperi espanyol del Carib i del Pacífic es va esfondrar, i també es va enfonsar la moral de la potència colonitzadora i va obligar a qüestionar el model d'Estat i de societat. En canvi la retirada espanyola de Guinea, el 1968 i 1969, no va provocar cap daltabaix a l'Estat colonial: no va desencadenar rius de sang, i tampoc de tinta, en una societat preocupada més pel rock i pels biquinis que pel colonialisme.
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dissabte que l'independentisme "aposta pel caos" i ha considerat que "continua erosionant la convivència entre catalans" perquè els seus partidaris diuen defensar la democràcia però, segons ell, segueixen amb la "seva via unilateral". A través d'un vídeo publicat a la pàgina web del PSOE, el el líder socialista ha considerat que "ningú no ha fet tant mal a les institucions catalanes com l'independentisme".
La ciutat de Barcelona s'ha adherit a la iniciativa per a conscienciar a la ciutadania sobre l'escalfament global i ha apagat durant una hora les fonts ornamentals, la façana de l'Ajuntament, l'Arc de Triomf i altres monuments emblemàtics.
L'acció contra el canvi climàtic s'ha dut a terme entre la 20.30 i les 21.30 hores, coincidint amb iniciatives similars que s'han celebrat en moltes ciutats del món.