Segueix en directe l'última hora de la sentència del TJUE, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que aquest dimarts s'ha pronunciat sobre les qüestions prejudicials enviades pel magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena. El TJUE avala rebutjar euroordres si hi ha "raons serioses i fundades" de vulneració de drets d'un individu i "deficiències" que "afecten la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones a les quals pertany l'interessat". El tribunal de Luxemburg diu que també es pot denegar una entrega si es demostren "deficiències sistèmiques o generalitzades" en el sistema judicial d'un país. Malgrat que la sentència es refereix als motius de Bèlgica per extradir Lluís Puig, també afecta Carles Puigdemont, pendent de resoldre el cas de la seva immunitat. Des de l'independentisme s'ha celebrat la resolució del TJUE, mentre que el govern espanyol ha qualificat aquesta satisfacció de "ridícul".
Fins aquí el directe d'ElNacional.cat amb l'última hora de la sentència del TJUE. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea s'ha pronunciat aquest dimarts sobre les qüestions prejudicials enviades pel magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena. En les seves respostes, avala rebutjar euroordres si hi ha risc de vulneració de drets d'un individu i "deficiències" que "afecten la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones a les quals pertany l'interessat". El tribunal de Luxemburg també diu que es pot denegar una entrega si es demostren "deficiències sistèmiques o generalitzades" en el sistema judicial d'un país. Des de l'independentisme s'ha celebrat la resolució del TJUE, mentre que el govern espanyol ha qualificat aquesta satisfacció de "ridícul".
El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha afirmat que la resolució del TJUE d'aquest dimarts "és un inventari dels llençols que el Suprem ha perdut en aquesta bugada (que ell va demanar, per cert)". "A mesura que es va analitzant línia a línia, mot a mot, la sentència agafa més força i valor", ha afegit, en referència a un fil de Twitter del jurista Josep Costa on analitza la sentència.
Molt bon fil de @josepcosta, aclaridor i pedagògic. És un inventari dels llençols que el Suprem ha perdut en aquesta bugada (que ell va demanar, per cert). A mesura que es va analitzant línia a línia, mot a mot, la sentència agafa més força i valor. https://t.co/bp8MIXUNB5
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) January 31, 2023
Puig també ha reaccionat a les paraules del govern espanyol, que ha qualificat la satisfacció de l'independentisme de "ridícul" i ha ironitzat dient que és necessari "llegir" més. "A vegades els discursos polítics són molt frívols i poc documentats", ha concretat. "Pensar que amb aquesta sentència tindran a Puigdemont és frívol".
Sobre el grup objectivament identificable, el conseller ha dit que "el que és evident és que cada vegada es manifesta més una persecució política a unes idees". En aquest sentit, ha recordat la llista de represaliats presentada per Òmnium Cultural. "Cada vegada estem més sòlids i fermament justificats a seguir-nos defensant", ha afegit.
Puig ha assegurat que estan convençuts que tard o d'hora el jutge Llarena farà una nova ordre, però que "aquestes respostes delimiten molt bé el camp de joc amb què es pot bellugar el país emissor i el país receptor". "A partir del moment que els jutges resolguin els temes pendents, podran presentar una nova petició d'extradició".
"Aquesta sentència no és un judici a favor o en contra, és una resposta d'allò que va preguntar el magistrat Llarena. Hi ha coses favorables al jutge i moltes d'altres que van a favor nostre", ha afirmat Lluís Puig aquesta nit en una entrevista a TV3. "Personalment, ens sentim molt satisfets, més del que m'esperava".
El president Carles Puigdemont i el conseller Lluís Puig s'han mostrat satisfets davant la sentència del TJUE que admet que es pot denegar una euroordre argumentant risc de vulneració de drets fonamentals i per deficiències del sistema judicial que afecti un "grup objectivament identificable de persones". "El TJUE blinda el que estem argumentant des de fa cinc anys: que estem defensant drets fonamentals i que lluitem contra un estat que ens vol perseguir per raons polítiques", ha subratllat Puigdemont.
La sentència del TJUE feta pública aquest dimarts dona resposta a cada una de les qüestions prejudicials plantejades pel magistrat espanyol Pablo Llarena sobre els líders independentistes exiliats i les ordres europees de detenció. El text contesta les 7 preguntes del jutge del Tribunal Suprem, encara que només n'ha admès 6, ja que la segona depenia de si li donava la raó en la primera, cosa que no ha passat. Aquí pots consultar quines són les qüestions resoltes pel TJUE.
A més a més, complicant la causa, va forçar encara més la interpretació de la llei: va dividir els processats, i els membres de la Mesa del Parlament només acusats de desobediència, els va fer jutjar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
El magistrat Llarena i la sala penal del Tribunal Suprem, però, sempre han argumentat que són el tribunal competent per jutjar l’1-O i el procés d’independència català. El TS va forçar la interpretació de l’article 57.2 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, que estableix que "serà competent per al coneixement de les causes que se segueixin contra els diputats del Parlament català el Tribunal Superior de Justícia. No obstant això, fora del territori de Catalunya, la responsabilitat penal serà exigible davant de la sala penal del Tribunal Suprem". Segons van defensar, com que hi havia algunes despeses en delegacions exteriors per l’1-O, es quedava ell la causa per jutjar els independentistes catalans.
De fet, els líders independentistes condemnats pel Tribunal Suprem sempre han considerat que s'ha vulnerat el seu dret al jutge predeterminat per la llei, ja que creuen que el tribunal presidit per Manuel Marchena no havia de jutjar-los, sinó que havia de ser el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en el cas de les persones aforades, o un jutjat ordinari de Barcelona o del lloc on van passar els fets, tal com marca la llei.
Això dona la raó a tots els independentistes catalans jutjats i processats. En el cas dels europarlamentaris catalans, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, no hi ha una normativa clara, cosa que exigeix ara el TJUE. El Tribunal Suprem, però, defensa que hi ha jurisprudència espanyola que els equipara a diputats i senadors.
Concretament, en el punt 100 de la resolució, el TJUE confirma que "no pot considerar-se un tribunal establert per llei un tribunal suprem nacional que resolgui en primera i última instància sobre un assumpte penal sense disposar d’una base legal expressa que li confereixi competència per enjudiciar la totalitat dels encausats", i es refereix a la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).
La resolució, a més de no posar fàcil l’entrega del president Carles Puigdemont i els consellers a l’exili, també obre la porta a desmuntar que el Tribunal Suprem sigui el tribunal competent per jutjar-los. En aquest sentit, el TJUE avala rebutjar euroordres si hi ha "raons serioses i fundades" de vulneració de drets d'un individu i "deficiències" que "afecten la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones a les quals pertany l'interessat".
Aquest dimarts, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea avala rebutjar euroordres si hi ha "raons serioses i fundades" de vulneració de drets d'un individu i "deficiències" que "afecten la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones a les quals pertany l'interessat". El tribunal de Luxemburg diu que també es pot denegar una entrega si es demostren "deficiències sistèmiques o generalitzades" en el sistema judicial d'un país.(TJUE) ha fet pública la sentència on respon a les preguntes que va fer el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre els líders independentistes exiliats i les ordres europees de detenció.
✍🏻 OPINIÓ | "Diu que el TS no podrà jutjar Carles Puigdemont", la reacció de Pilar Rahola a la sentència del TJUE.
Per la seva part, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha mostrat el seu "respecte més absolut al pronunciament" del TJUE. Davant les preguntes dels periodistes sobre si la sentència del tribunal europeu pot tancar la porta a entregar Puigdemont per falta de respecte de drets fonamentals a Espanya, la també ministra de Política Territorial ha asseverat que "la resposta que s’ha donat avala l’ordenament jurídic espanyol". "Es facilita que Puigdemont pugui rendir comptes davant la justícia espanyola", ha afirmat.
"L’independentisme més extremista viu en una mitologia", argumenten les fonts de l'executiu de Sánchez. Tot i aquesta reacció, a La Moncloa no canten victòria del tot. En aquest sentit, el govern espanyol també assenyala que encara han de rebre la resolució del Tribunal General de la Unió Europea sobre la immunitat dels eurodiputats exiliats, cosa que podria arribar abans de l’estiu.
Cal recordar que el govern espanyol ha qualificat de "ridícul" que l'independentisme celebri la sentència del TJUE. Fonts del govern espanyol apunten que des d’aquest dilluns el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha fet més fàcil l'entrega de Carles Puigdemont a Espanya. De fet, l'executiu ha atribuït la satisfacció dels exiliats a una tàctica per "convertir derrotes judicials en victòries".
L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha reaccionat a les respostes d'Inés Arrimadas i Adrián Vázquez Lázara sobre la sentència del TJUE. D'una banda, Arrimadas ha afirmat que és una "gran notícia" perquè "els colpistes estan més prop de rendir comptes a Espanya". "El TJUE reafirma la legitimitat de la democràcia espanyola: Bèlgica no pot negar el lliurament de fugits. És trist que Europa defensi més als nostres jutges que el Govern de Sánchez", ha escrit a Twitter. En la mateixa línia s'ha expressat el secretari general de Ciutadans, que ha escrit que "s'aplana el camí per al lliurament dels escapolits de la justícia". Davant d'aquestes paraules, Boye ha ironitzat assegurant que "deu ser un problema de comprensió lectora".