L'endemà del discurs del president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres 27 de setembre se celebra la segona sessió del debat de política general. Aquest dimarts Aragonès va obrir la sessió i avui arriba el torn dels grups parlamentaris. Les formacions intervindran al ple de major a menor representació, excepte ERC, que serà l'última, i a partir d'aquí Aragonès podrà replicar-les, la qual cosa obrirà nous torns de paraula. Les propostes de resolució que es portin al ple es debatran i votaran el dia 29. Aquest és el primer debat de política general del govern d'Esquerra en minoria després que fa gairebé un any Junts per Catalunya decidís sortir del Govern.
🔴 Investidura de Feijóo, DIRECTE | Discursos i última hora de la votació al Congrés
Fins aquí la cobertura en directe d'ElNacional.cat del debat de política general del Parlament, que ha estat marcat per la negociació amb el PSOE. Aquest divendres, a les 9.00 hores, es votaran les propostes de resolució.
La intervenció més cridanera de la tarda ha sigut la d'Alejandro Fernández (PP), que ha burxat Salvador Illa amb l'amnistia i l'ha instat a no ser "còmplice de la segona fase" del procés. Per la seva banda, Carlos Carrizosa (Ciutadans) ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat que el seu partit es presenti a unes possibles noves eleccions.
Les intervencions d'aquesta tarda (Carlos Carrizosa, de Ciutadans; Alejandro Fernández, del PP; i Josep Maria Jové, d'ERC) no han fet variar la tònica que s'ha vist al matí: que la negociació amb el PSOE ha marcat el debat de política general.
S'acaba el debat de política general en el Parlament. Aquest divendres es reprendrà la sessió per a la votació de les propostes de resolució, a les 9.00 hores.
"Fa quatre anys es va iniciar el camí de revertir la repressió. Es va acceptar que la ciutadania de Catalunya es posicionaria a les urnes sobre el resultat d'aquest procés de negociació. En aquests dos anys i mig darrers, els presos polítics han estat alliberats i hem aconseguit la derogació del delicte de sedició. Aquest és el camí i ara tenim l'oportunitat d'aprofundir-hi", conclou Pere Aragonès sobre les converses a Madrid.
Pere Aragonès assegura ara que "abordar el dèficit fiscal és una obligació", demanant que "les esquerres també n'han de demanar la fi". "Un 8% de la riquesa que es produeix a Catalunya inalterable, de drenatge de la nostra competitivitat", diu.
Pere Aragonès replica Josep Maria Jové (ERC), agraint la feina feta pel grup parlamentari. "Aquests 33 diputats, gràcies a la feina, heu aconseguit ser molts més", remarca. El president també destaca que la feina continuada ha de ser la línia en diferents qüestions, com l'ecologisme, el feminisme o la cultura.
"Que ningú pretengui interpretar el que pensa ERC amb indicis o filtracions. Que ningú doni per descomptats els vots d'ERC, ja vam forçar eleccions l'any 2019", demana el republicà Josep Maria Jové. Per acabar, torna a exigir la negociació de l'autodeterminació amb el govern espanyol.
"Amnistia com a punt de partida, no com a punt d'arribada", insisteix Josep Maria Jové (ERC). A més, assegura que és viable i que no s'ha de perdre més temps: "Que s'aprovi de manera urgent". "Però deixem-ho molt clar. Amb l'amnistia no es resol el conflicte, només es resoldrà quan puguem votar. Amnistia sí, però també autodeterminació", afegeix.
La repressió arriba ara a la intervenció de Josep Maria Jové (ERC), que valora positivament que la qüestió hagi arribat al govern espanyol i que acceptés que la solució no passa per la via judicial era una cosa impensable. "Era impensable que s'acceptés que el conflicte era entre Catalunya i l'Estat, no pas entre catalans", diu, alhora que destaca la taula de diàleg i la derogació de la sedició. A més, assegura que si ara es pot parlar d'amnistia és gràcies al seu partit.
El discurs de Josep Maria Jové (ERC) continua recordant que "l'eix central del bastió és la llengua", motiu pel qual la seva defensa és essencial. "Una nació completa que també defensa la llengua al País Valencià, les Balears i la Catalunya Nord", afirma.
Josep Maria Jové (ERC) considera que les eleccions generals del juliol van donar a l'independentisme la clau de la investidura, tot deixant enrere la pèrdua de vots i la victòria del PSC a Catalunya. "Hi ha marge, existeix l'oportunitat i depèn de la voluntat política de qui vol ser investit. Quan vulguin, hi parlem", afegeix.
Peticions de Josep Maria Jové (ERC) a Pere Aragonès, amb una reivindicació de l'acció de Govern dels últims anys i reconeixent errors. "Volem progrés social i els recursos per fer-ho. Som la dotzena comunitat en progrés social. Treballem per la gent amb una mà lligada a l'esquena", diu, tot criticant l'Estat pel dèficit fiscal.
Josep Maria Jové (ERC) reivindica que "l'actualitat" els dona una altra via per defensar el país, en referència a les negociacions a Madrid. També valora positivament els últims pressupostos i reconeix que "queda molta feina per fer", acusant la dreta neoliberal d'agreujar els problemes de la societat.
És el torn de Josep Maria Jové, per part d'ERC. Les primeres paraules van dirigides al fet que el debat de política general serveixi com a punt de trobada amb diputats d'altres formacions del Parlament. "Mantenim el rumb programàtic pactat amb els grups que van facilitar la investidura", assegura.
Recupera la paraula Alejandro Fernández (PP), que recorda a Pere Aragonès que qui parla de decadència de Catalunya són entitats com el Cercle d'Economia o Pimec. "El que sí que perjudica les inversions és sortir durant els últims deu anys en telenotícies de tot el món amb contenidors cremant. Obrir Eurosport perquè posen claus als ciclistes. Que empresaris vagin plens de pintura. Què ha de dir d'això? El noto molt valent amb mi i molt covard amb els antisistema", respon.
Pere Aragonès defensa que "Catalunya l'ha de defensar tothom i no s'ha de dependre d'una aritmètica del Congrés". "I malgrat així, ha avançat. És el gran fracàs del Règim del 78", afegeix. Per acabar, torna a lamentar el discurs del PP sobre la suposada decadència del país perquè és posar-ho més difícil a les empreses catalanes i als investigadors catalans. "Tenim diferències profundes en el model ideològic de la nostra societat. Mai, mai, mai ens cansarem de treballar al servei del poble de Catalunya", conclou.
Pel que fa a l'ensenyament, Pere Aragonès reivindica que els coneixements, els valors i l'educació emocional no són excloents. A més, assenyala la necessitat de reforçar l'educació sexual per les conseqüències negatives que té el consum de pornografia entre el jovent.
Pere Aragonès recorda a Alejandro Fernández (PP) que "és sota aquest Govern que el MWC va designar Barcelona com a seu permanent". També rebat les idees sobre la manca d'inversions a Tarragona, les acusacions de turismofòbia i de mala gestió de la sequera.
En la mateixa línia, Pere Aragonès lamenta que el PP no pensa en les conseqüències de parlar de decadència a Catalunya. Per exemple, els problemes que pot tenir un investigador quan busca una beca o en l'atracció del turisme. "Fan un mal favor a Catalunya", afegeix.