La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha plantat cara i ha dit que no dimiteix: "Soc innocent". Així ho ha dit en una compareixença a la cambra catalana després que el TSJC l'hagi processat per prevaricació en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Formacions com ERC li havien demanat que vetlli per protegir la institució, però Borràs ha decidit no fer cap pas al costat: "No he comès cap delicte, em sento especialment orgullosa de la feina feta a la institució".
Fins aquí el seguiment en directe a ElNacional.cat de la compareixença de Laura Borràs, presidenta del Parlament, davant la petició de diversos partits i després d'haver estat processada per delictes vinculats amb la corrupció per la seva activitat al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.
Amb el rebuig del PSC, la Mesa del Parlament ha acordat mantenir vigent la delegació de vot de Lluís Puig "a tots els efectes", malgrat la notificació del Tribunal Constitucional. L'òrgan es tornarà a reunir aquest dimarts a la tarda per valorar com ho aplica.
El diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha carregat contra la decisió de Laura Borràs. "Per dignitat i per salvaguardar el prestigi de les institucions hauria d'haver dimitit. Però per a ella és molt més important la seva carrera personal", ha dit a Ràdio Estel.
Els comuns també han reaccionat a les declaracions de Laura Borràs. El diputat David Cid ha dit que la presidenta del Parlament "ha perdut l'oportunitat de posar els interessos de la institució per sobre de la seva carrera personal". "El reglament és clar: l'obertura de judici oral per un cas de presumpta corrupció implica la suspensió del càrrec. Així ho exigirem", ha afegit en una piulada.
Després que Laura Borràs hagi dit que no dimitirà, el diputat de Junts Josep Pagès ha declarat a Ràdio Estel que "el primer que s'ha de fer és preservar el dret a la seva presumpció d'innocència".
La reunió de la Mesa del Parlament es reprendrà a les 16.00 hores per decidir sobre l'anul·lació de la delegació del vot de Lluís Puig.
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha assegurat aquest dimarts que "el que passa en el Parlament no té per què afectar el Govern" en referir-se a l'impacte que pot tenir el processament de la presidenta de la cambra catalana, Laura Borràs, que ha dit que no dimitirà. "El Govern, en la seva totalitat, ha deixat constància explícita que hi ha independència absoluta entre el poder legislatiu i executiu. El que passa en el Parlament no té per què afectar el Govern", ha afirmat en roda de premsa posterior al Consell Exeuctiu.
L'actual presidenta del Parlament, Laura Borràs, no ha aconseguit el suport dels seus dos últims predecessors. Carme Forcadell demanava la setmana passada que Borràs prengués una decisió pensant en la institució i no en ella mateixa. Aquest dimarts, Roger Torrent s'ha emparat en la separació i la responsabilitat institucional per evitar pronunciar-se sobre el processament de l'actual presidenta del Parlament ni sobre com ha de respondre la cambra catalana.
Per la seva banda, Junts va reclamar dilluns a ERC i la CUP que construeixin un "front comú" per respondre al cas obert contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Demanem a la resta de forces del Parlament que no facin el joc a la guerra bruta de l'Estat", va reclamar el portaveu de la formació independentista, Josep Rius, a la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva.
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha dit en la seva intervenció que no farà cap pas al costat. Mitjançant l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, ERC va demanar la setmana passada que Borràs prengués una decisió pensant en la institució i no en ella mateixa. En aquesta mateixa línia es va manifestar ahir dilluns la portaveu republicana, Marta Vilalta, que va demanar-li que vetlli per protegir la institució: "No li direm a Borràs què ha de fer. Esperem que pugui valorar la seva situació i prendre decisions tenint en compte que no és només la senyora Borràs, sinó la presidenta, i com a tal té una motxilla afegida que és vetllar per protegir les institucions, l'exemplaritat i l'honorabilitat de les institucions".
Acaba la intervenció de la presidenta del Parlament, Laura Borràs.
"Sempre he dit sempre que no he comès cap delicte, no em sento interpel·lada per un article que parla de comissió de delicte perquè no he comès cap delicte".
Laura Borràs assegura que mai ha demanat que es retiri l'article 25.5 del reglament. "És la Mesa que va demanar quins articles es podien modificar o eliminar, el 25.4 vulnera clarament la presumpció d'innocència, demano que no se'm vulneri la presumpció d'innocència", afirma.
"És pensant en la dignitat del Parlament que considero que no he de dimitir"
La presidenta assegura que els partits independentistes han denunciat la degradació democràtica que suposa que la justícia actuï amb criteris polítics. "Ara hi ha polítics que volen fer de jutges", afirma.
"M'acusen alegrament de victimisme, la dignitat que se'm reclama miro de defensar-la cada dia, amb atenció a totes les entitats, institucions i col·lectius que volen presentar-me les seves propostes", assegura.
"Aquest cas no hauria arribat tan lluny judicialment per qui soc ni pel projecte polític que defenso. Censuro que se'm vulgui condemnar abans de ser jutjada. Tinc el convenciment que no he fet res punible, soc innocent", afirma.
"No faré un pas al costat", afirma Borràs. Carrega contra les veus que volen, "ras i curt", apartar-la de la vida política.
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, assegura que no pensa dimitir, tal com li han demanat diverses forces parlamentàries.
La reunió de la Mesa del Parlament ja ha finalitzat. S'espera la compareixença de la presidenta Laura Borràs en breu.
La compareixença de la presidenta Laura Borràs va amb gairebé una hora de retard i per ara no s'ha anunciat quan es farà finalment.
Els comuns han recordat que la seva formació va expressar al seu dia que els semblava "raonable" que es delegués el vot de Puig, i han afirmat que desconeix si existeix alguna alternativa per no complir el dictat pel Constitucional
Arran d'un recurs del líder del PSC, Salvador Illa, el TC va anul·lar l'acord de la presidència de la cambra del 25 de març de l'any passat que admetia la sol·licitud de Puig de delegar el seu vot. També anul·la l'acord de la Mesa de l'endemà que confirmava la delegació de vot. Segons el tribunal, els dos acords van vulnerar el dret del PSC i altres diputats a exercir funcions representatives i dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants.
El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha assegurat aquest dimarts al migdia que respectaran la decisió que adopti la Mesa del Parlament, però no volen que es repeteixi el "sainet" del cas del diputat de la CUP, Pau Juvillà. "No entrem en fer veure que fem allò que no fem", ha advertit Cid en una compareixença al faristol de la cambra abans de la compareixença pública de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que s'ha ajornat perquè la Mesa encara està reunida.
Els comuns han demanat que el Parlament faci el que sigui "viable" i "possible" en el cas del diputat de Junts Lluís Puig.
L'exconseller Puig va demanar la delegació de vot per al ple d'investidura del Parlament perquè es trobava a Brussel·les, una sol·licitud que van acceptar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el 25 de març del 2021 i, l'endemà, el conjunt de la Mesa.
Alícia Romero (PSC) manté que no hi ha cap requisit del Reglament que Puig compleixi, "i és el que estrictament estableixen els tribunals". "Les sentències s'han de complir, i és molt clara al respecte", ha assegurat.
Els socialistes no van ser els únics a presentar recurs contra l'aprovació del vot delegat de l'exconseller Lluís Puig, sinó que també hi van participar diverses altres formacions. Concretament, els altres grups polítics van ser els de la dreta espanyolista, Vox, Cs i el PP.
Va ser dilluns quan el TC va decidir anul·lar la delegació de vot, complint amb un recurs que va presentar el líder del PSC Salvador Illa contra l'acord de la presidència de la cambra del 25 de març de l'any passat que admetia la sol·licitud de Puig de delegar el seu vot. També va anul·lar l'acord de la Mesa de l'endemà que confirmava la delegació de vot.
El diputat de Junts i exconseller de Cultura, Lluís Puig, ja va respondre amb contundència després de la decisió del Tribunal Constitucional: "Gràcies a Salvador Illa i el PSC, la repressió continua endavant".
El TC ha pres la decisió en resposta a un recurs del líder del PSC, Salvador Illa. El tribunal anul·la l'acord del 25 de març de l'any passat que admetia la sol·licitud de Puig per delegar el seu vot. També anul·la l'acord de la Mesa de l'endemà que confirmava la delegació de vot. Segons el tribunal, els dos acords van vulnerar el dret del PSC i altres diputats a exercir funcions representatives i dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants.
La decisió del TC va arribar dilluns de la setmana passada però la cambra catalana no ha rebut la notificació oficial fins avui. Per això, en l'última Mesa es va decidir mantenir la delegació de vot al diputat de Junts per al ple de la setmana passada a l'espera de la notificació del TC. Borràs ha convocat una compareixença pública per a les 13 hores per valorar la situació.
El Tribunal Constitucional (TC) ha notificat al Parlament l'anul·lació de la delegació de vot del diputat de Junts Lluís Puig, segons ha pogut confirmar l'ACN. I, per tant, la Mesa, reunida de les 10.45 hores, ha de decidir si li manté la delegació o ja no permet que Puig voti al ple que comença demà dimecres.