Segueix en directe les reaccions després de la cimera hispanofrancesa a Barcelona, en la que Pedro Sánchez i Emmanuel Macron s'han reunit al MNAC, amb presència de Pere Aragonès. França i Espanya han signat un Tractat d'Amistat i Cooperació per enfortir les relacions bilaterals i posteriorment els presidents han visitat el Museu Picasso. L'independentisme ha mostrat el seu rebuig a la cimera en una mobilització convocada per l'ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República amb el suport d'una trentena d'entitats i amb la presència dels principals partits de l'independentisme (ERC, Junts i la CUP)
- Pere Aragonès adverteix a Sánchez a la cimera hispanofrancesa que el conflicte polític no s'ha resolt
- Sánchez agraeix a Aragonès la rebuda a la cimera: "La Constitució es compleix a Catalunya"
- Sánchez i Macron no esquiven una nova escridassada durant la visita al Museu Picasso
- El Pacte signat a la cimera compromet Espanya i França a millorar l'execució de les euroordres
Fins aquí el seguiment de la cimera hispanofrancesa, que ha aplegat al president espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Durant la recepció també ha estat present el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha abandonat l'acte abans que sonessin els himnes dels dos estats, sense abans traslladar-li a Sánchez que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya encara no s'ha resolt. Macron i Sánchez han mantingut diverses reunions i han signat un Tractat d'Amistat i Cooperació. L'independentisme ha mostrat el seu rebuig a la cimera en una manifestació que ha superat les expectatives, però que també ha registrat alguns incidents amb les forces policials. Els presidents espanyol i francès han conclòs la trobada amb una visita al Museu Picasso de Barcelona, i mentre que Macron ha anat al Liceu francès, Sánchez ha optat per reunir-se de forma extraoficial amb el secretari general del PSC, Salvador Illa.
Com ha informat la premsa internacional de la manifestació independentista? Diversos mitjans del Regne Unit, Alemanya o els Estats Units se n'han fet ressò i han explicat a la comunitat internacional que el moviment independentista, "està dividit i debilitat, però no està mort".
La petició de Junts arriba després que aquest migdia, alguns agents dels Mossos d'Esquadra hagin donat cops de porra als manifestants. Entre els afectats hi ha el vicepresident de l'ANC, Jordi Pesarrodona, així com l'exvicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa, que ha responsabilitzat directament Elena.
🔴 Junts reclama que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, comparegui per tal que doni "totes les explicacions oportunes" sobre les actuacions policials en la cimera.
En ser preguntat sobre l’oficialitat del català a les institucions europees, Macron ha assenyalat que França, de la mateixa manera que Espanya, té “especificitats culturals i lingüístiques” en alguns territoris, però ha evitat pronunciar-se sobre la qüestió, que era una de les que havia plantejat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.
Després de la visita al Museu Picasso, el president francès, Emmanuel Macron, s'ha dirigit al Liceu francès per reunir-se amb la comunitat francesa local.
🔴 Pedro Sánchez es reuneix amb Salvador Illa a Barcelona
Malgrat la gran posada en escena amb la signatura del Tractat de Barcelona entre Espanya i França, hi ha un element sobre el qual no han aconseguit posar-se d’acord: l'obertura dels passos fronterers, que Macron manté tancats des del 2019. Amb tot, han assegurat que crearan un "grup de treball" per abordar la qüestió.
El president francès, Emmanuel Macron, ha reconegut en una entrevista al diari El País, feta per l'escriptor Javier Cercas, que la política espanyola està condicionada per Catalunya. "No crec que l'aventura europea càpiga en cap motlle. Tenim tradicions que a vegades són un fre nacional. I el debat, la dialèctica permanent que hi ha entre la qüestió espanyola i la qüestió catalana, per exemple, ho mostra molt bé.", ha afirmat Macron.
L'exposició que Sánchez i Macron recorren al Museu Picasso està dedicada al marxant d'art Daniel-Henry Kahnweiler. És el mateix director del museu, Emmanuel Guigon, qui fa una visita guiada als presidents i els seus ministres.
La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reivindicat que els republicans es manifestin a les portes de la cimera hispanofrancesa a Barcelona i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hi participi. Des de Ginebra, Rovira ha assegurat que, malgrat les crítiques, des del partit ho viuen "de meravella". "Volem ser presents arreu i això ERC no ho viu com una contradicció sinó com una oportunitat", ha dit.
Al Museu Picasso, Sánchez i Macron s'han trobat amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l'escriptor Javier Cercas, que ja els esperaven a l'edifici.
Desenes de manifestants independentistes han rebut Macron i Sánchez amb xiulets, banderes independentistes i crits d'"independència".
Els dos presidents ja han arribat al Museu Picasso de Barcelona, al carrer Montcada, on alguns manifestants els han escridassat, tot i que el cordó policial els ha impedit apropar-s'hi.
Pedro Sánchez ha tret ferro a les manifestacions de rebuig que s'han produït a Barcelona i ha agraït fins a tres vegades al president, Pere Aragonès, la seva presència a la cimera. En aquest sentit, s'ha referit al fet que "altres presidents autonòmics", en referència implícita a la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, o el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, ni tan sols han assistit a altres actes del govern espanyol.
El president espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emmanuel Macron, han reivindicat les seves semblances i objectius comuns en l'àmbit nacional i europeu en la 27a cimera hispanofrancesa.
Macron fa una reivindicació final sobre la necessitat de defensar la democràcia davant l'auge de l'extrema dreta i així finalitza la compareixença dels dos presidents després de la signatura del Tractat d'Amistat i Cooperació entre Espanya i França.
Quant als passos fronterers, que romanen tancats, Sánchez ha explicat que han acordat "crear un grup de treball" per "crear equips conjunts de les forces de seguretat dels estats espanyol i francès". Macron, per la seva part, ha afirmat que volen acabar "aixecant els passos" i alhora millorar l'"eficàcia de la lluita comuna contra la immigració clandestina".
En ser preguntat sobre una resolució del Parlament Europeu que censurava el Marroc respecte al Qatargate en la qual el PSOE ha votat en contra juntament amb l'extrema dreta, Sánchez ha reconegut que hi havia discrepàncies, però ha assegurat que les relacions amb el Marroc "tenen bona salut".
Sánchez ha agraït la presència del president Aragonès a la recepció a Macron "a diferència d'altres presidents autonòmics", i en ser preguntat sobre si li ha semblat una "falta de respecte" que hagi abandonat l'acte abans que sonessin els himnes dels dos països, Sánchez no ha respost en cap sentit.