Seguim en directe l'última hora després de la mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra aquest dimecres a la tarda als 96 anys, així com la proclamació de Carles III com a rei d'Anglaterra. Les alarmes sobre la salut d'Elisabet II saltaven al migdia, quan els metges de la reina d'Anglaterra decidien que la monarca romangués sota supervisió mèdica després d'una avaluació. La seva mort a Balmoral, Escòcia, deixa el món consternat i ara queden diverses qüestions a resoldre, com ara la proclamació de Carles III com a rei d'Anglaterra o com es procedirà amb el "London Bridge" un cop acabin les cerimònies i funeral de la reina Elisabet II d'Anglaterra.
Fins aquí la cobertura d'ElNacional.cat de la jornada en què el rei Carles III ha pronunciat el seu primer discurs com a monarca, just l'endemà de la mort de la seva mare, Elisabet II. Aquest dissabte, Carles serà proclamat oficialment nou cap d'Estat i hi haurà nou dies més de dol fins al dilluns 19 de setembre, quan tindrà lloc el funeral d'Elisabet II.
Un dels anuncis —ja previsible— que ha fet Carles III és que traspassa el títol de príncep de Gal·les al seu fill Guillem, qui alhora es converteix en l'hereu al tron. La dona de Guillem, Caterina, també esdevé princesa de Gal·les.
Carles III ha assenyalat que "renova" la "promesa de servei" que la seva mare va complir durant 70 anys i s'ha compromès a servir els ciutadans amb "amor, lleialtat i respecte".
Carles III ha centrat bona part del seu discurs en elogiar la tasca realitzada per Elisabet II durant les set dècades en què va regnar. Visiblement afectat, però amb l'emoció continguda, el ja expríncep de Gal·les s'ha mostrat molt agraït a la seva mare per "l'amor dedicat a la nostra família i la família de nacions".
El rei Carles III d'Anglaterra ha pronunciat el seu primer discurs, una intervenció televisada en què ha volgut reivindicar el llegat de la seva mare, Elisabet II, i ha volgut subratllar que assumeix la corona "fins al dia que Déu" li permeti.
"A la meva estimada mare no li puc dir res més que gràcies, que es torni a reunir amb el meu estimat pare", diu el rei Carles III per acabar el seu primer discurs com a monarca, després de la mort de la reina Elisabet II.
"També voldria expressar el meu afecte per l'Enric i la Meghan mentre continuen construint la seva vida a l'altra banda de l'oceà. En aquests dies ens unirem com a Commonwealth per enterrar la reina. En nom de tota la meva família no puc fer una altra cosa que oferir el nostre agraïment pel vostre condol".
"La meva vida canviarà. Ja no podré fer la feina benèfica que feia, però això queda en mans d'altres. Compto amb l'ajuda de la meva estimada dona, la Camil·la. Ha estat amb mi des que ens vam casar fa 17 anys i sé que complirà amb el seu rol i el seu deure. El meu hereu, Guillem, em succeeix com a duc de Cornualla".
"Els nostres valors s'han mantingut i s'han de mantenir constants. Els de la monarquia, també. En aquesta fe i els valors inspira l'església d'Anglaterra és com m'han educat. Com la mateixa reina va fer amb tanta devoció, jo també prometo solemnement que durant la resta del temps que déu em permeti mantenir el dret constitucional. Prometo servir-vos amb lleialtat, respecte i amor".
"Va combinar aquestes qualitats amb la calidesa, l'humor i la qualitat per veure el millor de les persones. Vull homenatjar el record de la meva mare i honrar la seva vida pel país. Comparteixo la pèrdua més enllà del que us pugueu imaginar. Quan la reina va arribar al tron, Gran Bretanya i el món havien de fer front a les conseqüències de la Segona Guerra Mundial. Hem vist com la nostra societat es convertia en una de multicultural".
"Va prometre que dedicaria tota la seva vida, tant si era curta com llarga, al servei dels seus pobles. Va ser un compromís personal profund que va marcar la seva vida. La seva devoció com a sobirana mai va flaquejar, en èpoques d'alegria i en èpoques de tristesa".
Comença el primer discurs del rei Carles III: "La reina Elisabet II va viure una bona vida, una promesa complerta amb el destí i la plorarem de la manera més profunda".
D'aquí a deu minuts està previst que el rei Carles III s'adreci a la nació, en el seu primer discurs públic com a monarca després de la mort de la reina Elisabet II.
Ambaixades britàniques d'arreu del planeta s'omplen de flors per acomiadar la reina Elisabet II. Aquí, l'edifici de Tòquio (Japó).
La família reial britànica s'ha fet ressò a les seves xarxes socials de la "càlida" rebuda que ha tingut el rei Carles III al palau de Buckingham.
El rei Carles III del Regne Unit ha mantingut aquest divendres al palau de Buckingham la seva primera audiència amb la primera ministra britànica, Liz Truss, abans d'oferir aquesta tarda un missatge televisat a la nació. La reunió d'avui entre Truss i Carles III ha estat la primera de les entrevistes setmanals que tradicionalment mantenen el cap de Govern i el cap d'Estat del Regne Unit.
Les veles de l'òpera de Sídney s'han il·luminat la nit d'aquest divendres en homenatge a la reina Isabel II, que era la seva cap d'Estat i que va inaugurar l'icònic edifici el 1973.
L'antiga companyia estatal de correus del Regne Unit, Royal Mail, ha confirmat aquest divendres que els actuals segells que porten la imatge de la reina Elisabet II continuaran sent vàlids després de la seva mort i que no hi haurà nous anuncis sobre noves emissions fins i tot passat el funeral.
També des d'Àsia, el president xinès, Xi Jinping, ha enviat avui les seves condolences en "el seu nom i el del poble xinès" al nou rei britànic, Carles III, per la mort ahir a la nit de la reina Elisabet II, recullen avui mitjans estatals. Xi, que va ser rebut per la reina al palau de Buckingham el 2015, ha expressat les seves "profundes condolences" a "la família reial, al Govern i al poble britànics" per la defunció d'Elisabet.
Les reaccions a la notícia no paren d'arribar. L'emperador Naruhito del Japó ha expressat aquest divendres "el seu més profund dolor i condolences" per la mort d'Elisabet II d'Anglaterra, de qui va dir sentir "respecte i gratitud pels seus èxits i contribucions". Per la seva part, el primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha traslladat també avui les seves condolences per la mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra, i ha enaltit les seves contribucions per fonamentar els llaços entre el seu país i el Regne Unit durant el seu llarg regnat.