Diumenge, 14 de febrer de 2021
En aquesta jornada històrica en què Catalunya ha votat enmig de la pandèmia de Covid, s'ha registrat la participació més baixa de l'època de la democràcia. Han votat el 53,55% dels electors. El PSC ha estat la força més votada, una fita que no assolia des del 2003 quan el candidat de la presidència era Pasqual Maragall. Amb tot, ha empatat amb escons amb ERC. Ambdues formacions han obtingut 33 escons. JxCAT té un diputat menys. Les forces independentistes han sumat, per primer cop, més del 50% dels vots. La formació d'ultradreta de Vox entra amb força i es proclama la quarta força. La CUP duplica resultats; En Comú Podem es manté, mentre que Cs perd 30 escons. Per la seva part, el PP treu els seus pitjors resultats de la història i el PdeCAT es queda fora del Parlament. En aquest mapa pots consultar al detall tots els resultats.
Aquestes eleccions ens han deixat amb la primera victòria independentista amb més d'un 50% dels vots juntament amb el canvi de lideratge dins de l'espai, que a partir d'ara serà d'ERC. A més, també han estat les segones eleccions que el PSC ha guanyat en percentatge de vots, després dels comicis del 1999, quan Pasqual Maragall va obtenir més vots que Jordi Pujol.
La mala nit dels Comuns de Jéssica Albiach i Ada Colau no ha acabat només amb l'escrutini de les eleccions d'aquest 14-F. El seguiment dels resultats que els postcomunistes estaven fent a la seva seu ha tingut la visita inesperada d'una patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona, precisament la policia que comanda, com a alcaldessa de la ciutat, la mateixa Ada Colau.
Nit electoral de decepció pel PDeCAT. El partit hereu del CDC, que presentava la seva candidatura en solitari per primera vegada, ha fracassat en el seu objectiu d'aconseguir representació al Parlament de Catalunya en les eleccions del 14-F. Amb prop del 100% dels vots escrutats, només ha aconseguit el 2,72% (76.836 vots), de manera que no ha pogut superar la barrera del 3%.
En total han votat 2.869.070 electors i, per primera vegada, les forces independentistes han tingut més del 50% dels vots si se suma les formacions que tenen representació al Parlament com les que no. En total han obtingut 1.451.349 vots, dels quals ERC n'ha recollit 602.658; JxCAT, 567.421; la CUP, 195.246; PdeCAT, 76.967; Moviment Primàries per la Independència de Catalunya (MIC), 5.931; el Front Nacional Català, 4.967; el Partit Nacionalista de Catalunya, 4.575. Això representa el 51,32% dels vots.
ERC ha assolit l'hegemonia de l'independentisme al Parlament de Catalunya per primer cop a la història des que es va iniciar el procés. La candidatura encapçalada per Pere Aragonès s'ha situat aquest diumenge com a segona força i ha obtingut un total de 33 escons, un més que JxCat.
Aquestes han estat les paraules del líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, després que la formació s'hagi convertit en la quarta força del Parlament.
Un cop s'han confirmat els resultats electorals que deixa la candidatura de Laura Borràs en tercera posició, la resposta de Junts ha estat posar l'accent en la victòria "històrica" de l'independentisme i la derrota del 155. Tant el president del partit, Carles Puigdemont, com la presidenciable han emplaçat ERC i la CUP a treballar plegats perquè aquesta majoria permeti avançar cap a la república catalana.
La CUP torna a agafar força després d'aquest 14-F. Aquestes eleccions al Parlament de Catalunya, la formació anticapitalista encapçalada per Dolors Sabater ha aconseguit 9 escons, més del doble dels 4 diputats que van aconseguir el 2017, i molt a prop de la màxima del partit de 10 escons el 2015. D'aquesta manera, la CUP torna a situar-se com la formació clau per constituir un Govern independentista, ja que només amb els cupaires els diputats d'ERC (33) i Junts per Catalunya (32) arriben a la majoria.
Junts per Catalunya (JxCat) s’ha imposat un cop més a la demarcació de Girona en les eleccions catalanes, on ha aconseguit 7 escons i el 32,68% dels vots. D’aquesta manera, la formació manté el mateix nombre d’escons que va aconseguir en les eleccions del 2017. Per darrere de JxCat, se situa Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), amb el 21,8% dels vots i 4 escons, com en les eleccions de 2017. La CUP hi ha obtingut 2 escons i un 9,04% dels vots.
El PSC no guanyava unes eleccions a Catalunya des del 2003, quan el candidat a la presidència va ser Pasqual Maragall
Això és el que ha dit el candidat del PSC, Salvador Illa, que ha estat la força més votada en les eleccions de Catalunya.
"Comparto con muchos catalanes: la sensación de tristeza. El separatismo sale reforzado de estas elecciones. Se avecinan años duros. A pesar de no tener mayoría, el separatismo ha visto reforzada su mayoría en escaños". Amb aquestes paraules Inés Arrimadas ha lamentat els resultats de les eleccions catalanes d'aquest diumenge.
El PSC ha guanyat en vots, però empata amb escons amb ERC. Ambdues forces obtenen 33 escons, només un per sobre de JxCAT. La formació ultradretana de Vox (11) s'imposa com a quarta força, mentre que la CUP (9) es queda en cinquè lloc, els Comuns (8), en sisè, C's (6), en setè, el PP (3), vuitè i el PdeCAT es queda fora de Parlament. Vols saber quins són els possibles pactes? Els pots descobrir en el nostre pactòmetre.
A falta de tenir les dades definitives, ja queda clara la victòria independentista a les urnes. Malgrat el descens en participació, que és el més destacable d'aquests comicis, forçats i creant un clima absolutament inaudit. Tanmateix, aquesta majoria podria estar sota amenaça. Algú podria tenir un as a la màniga?
Entre crits de "llibertat" o "Ignacio", el líder de Vox, Santiago Abascal, i el candidat de la formació d'ultradreta per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F, Ignacio Garriga, han comparegut per valorar els resultats. "Ens han dit 'no passareu', els vull dir que hem passat, passarem i seguirem passant".
En unes eleccions marcades pels alts i baixos en la majoria de partits, En Común Podem ha aconseguit mantenir els 8 diputats que va obtenir als comicis del 2017, un resultat menor del desitjat, ja que l'aspiració era apropar-se als 11 del 2015, però vist com un mal menor, sobretot perquè l'objectiu dels comuns, el de convèncer al PSC i a ERC de formar un tripartit d'esquerres, una opció que ambdós partits han negat per activa i per passiva durant tota la campanya electoral, continua sent matemàticament possible. El PSC, sent la força més votada, li allargarà la mà a En Comú Podem per a la votació de la investidura, repetint la fórmula existent al Govern espanyol, una suma insuficient sense l'entrada a l'equació d'ERC.
El president Quim Torra ha reclamat a ERC, Junts i la CUP "encarrilar un projecte d’unitat independentista", arran dels resultats del 14-F. "La ciutadania ha parlat i cal ara escoltar el seu mandat: històrica victòria independentista. Demano a ERC, Junts i la CUP, més que mai, concretar un horitzó i encarrilar un projecte d’unitat independentista. Enhorabona a tots tres pels resultats. Visca Catalunya Lliure!", ha indicat
L'efecte Illa ha donat la victòria al PSC, però no ha servit perquè la formació eviti trobar-se en la mateixa situació que la candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ara fa una mica més de tres anys, quan també va guanyar els comicis però sense cap opció real de poder formar Govern.
Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han empatat a la demarcació de Lleida en les Eleccions de Catalunya de 2021, on cada partit hi ha obtingut 5 escons. Mentre que JxCat ha aconseguit el 28,04% dels vots, ERC hi ha aconseguit el 26,58%. D'aquesta manera, ERC els ha mantingut, mentre que JxCat n'ha perdut un.