Estats Units supera les 300.000 morts de Covid

Adrià Rovira, Núria Segura i Maria Cerdans

Dilluns, 14 de desembre de 2020

Un equip de científics britànics ha detectat una "nova variant" de SARS-CoV-2 que es propaga amb gran rapidesa. En una declaració en la Cambra dels Comuns, el ministre de sanitat del Regne Unit, Matt Hancock, ha informat que aquesta nova soca s'ha localitzat al sud del país.

El primer ministre dels Països Baixos, Mark Rutte, ha decretat aquest dilluns el tancament de guarderies, escoles i instituts, i de tota l'activitat no essencial, la qual cosa inclou comerços, gimnasos, prostíbuls i museus, fins al 19 de gener. Aquest és el confinaments més rígid aplicat al país des de març. En un discurs a la nació, Rutte ha anunciat que l'aplicació d'aquesta mesura és de forma immediata, després de disparar-se els contagis a uns 10.000 casos per dia.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha alertat aquest dilluns que la vacuna que la multinacional Pfizer ha preparat per a la Covid-19, la primera que es començarà a subministrar a Espanya a partir de mitjan gener, immunitza el qui la rep a partir de la segona dosi, per la qual cosa ha recomanat prudència durant el procés de vacunació. Simón ha intentat, així, frenar la idea que un cop es rep la primera part de la vacuna ja es pot "abaixar la guàrdia" i relaxar les mesures de distanciament social o deixar de portar mascareta. També ha convidat a reduir riscos "al màxim" la setmana abans de Nadal per minimitzar l'impacte que pugui tenir l'augment de mobilitat d'aquells dies.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha avisat aquest dilluns que el fet que es relaxin algunes mesures "no implica, en cap cas", que es relaxin també les individuals i ha demanat d'extremar les precaucions abans de viatjar per Nadal. Ho ha fet en la seva habitual roda de premsa dels dilluns en la qual ha assenyalat que, "si de veritat ens prenem les mesures seriosament, a finals d'any podríem estar en una incidència de 150 casos per cada 100.000 habitants o per sota".

Joan-Antoni Mateo, president del Patronat de la Fundació Jaume Fiella de Tremp, ha afirmat que "en cap moment" els residents han quedat desatesos i ha afegit que així quedarà palès en les al·legacions que faran arribar a Salut amb relació als requeriments que s'han anunciat. Mateo ha dit que quedarà clar que han "actuat correctament".

Espanya registra un lleu increment de casos de la Covid-19 a deu dies de l'inici de les celebracions nadalenques, segons les darreres dades del ministeri de Sanitat publicades aquest dilluns. Al detall, s'han notificat un total de 21.309 nous casos positius al llarg del cap de setmana. Aquesta xifra és un 18% superior a fa una setmana, quan es van comptabilitzar 17.681 nous casos de divendres a diumenge. Pel que fa a la xifra global, des que es va iniciar la pandèmia, a Espanya s'han detectat 1.751.884 malalts de Covid-19. 

El Govern i la Fundació Arrels han signat un conveni extraordinari de 873.703 euros per fer front al sensellarisme a Barcelona. Segons ha explicat el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, l'acord busca "reforçar el treball de mirada llarga" en aquest àmbit. Per la seva banda, el director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, ha celebrat el conveni i ha dit que els servirà per mantenir projectes ja en marxa. En aquest sentit, ha assegurat que amb aquest finançament podran compensar les despeses derivades de la covid. "Més que arribar més lluny, el que ens permetrà és sobreviure al 2021 amb més tranquil·litat", ha resumit. Busquets calcula que, com a mínim, la pandèmia els ha fet gastar 200.000 euros més dels previstos.

La Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés ha rebutjat una proposició no de llei de Vox per la qual volia instar al Govern espanyol a oferir teleassistència gratuïta als grans mentre persisteixi la crisi provocada per la COVID-19.

S'acaba la roda de premsa de Simón per repassar les dades

Simón assegura que la situació ideal seria arribar a la fase de vacunació amb la menor incidència possible, per aquesta raó demana especial atenció en les mesures de prevenció personal. 

Simón explica que tot el referent a les conseqüències de la població se sabrà a mesura que es vagi vacunant.

La vacuna i la seva capacitat per reduir l'expansió del virus depèn de diversos factors. Simón, explica que una persona vacunada podria transmetre el virus.

Simón: "A Espanya estem detectant un percentatge molt alt de persones infectades pel virus. Dels que detectem, hi ha gran part asimptomàtics".

Simón: "La distribució de la vacuna serà local i l'arribada de les vacunes no condicionarà en què zona s'administrin abans. Totes les comunitats començaran a vacunar alhora".

Simón diu que les tendències són, en principi, favorables. Per això, es poden relaxar algunes mesures que tenen un impacte econòmic important, com l'hostaleria i els centres comercials.

Simón considera que la població espanyola és conscient i sap com protegir-se i autoaïllar-se davant dels símptomes. Això és el més eficaç, reduir-se els riscos individuals. Però la veritat és que dins del Govern no saben l'impacte de què passarà aquest Nadal, quan les persones es relaxin amb els amics i la família.

Simón assegura que algunes comunitats autònomes ja estan adquirint els refrigeradors en cas que es necessitin emmagatzemar vacunes. Segons ha dit, el procés de vacunació serà escalonat i s'anirà adaptant a les dificultats que es presentin.

Segons Simón, la logística de la vacuna és complicada però amb una bona planificació, factible.

Simón demana precaució a l'hora de valorar les dades. Segons diu, encara és aviat per saber la incidència del pla del pont de la constitució. Avui dia, les mesures de Nadal no es modificaran a cap comunitat, encara que no es descarta si la situació canvia.

Simón: "La forma en què es distribuiran les dosis serà proporcional, encara no tenim cap xifra específica tancada per part de les farmacèutiques".