Almeida creu que el PP ha d'analitzar per què no ha mobilitzat votants el 14-F

Adrià Rovira, Núria Segura Insa i Laura Cercós

Dilluns, 15 de febrer de 2021

L'alcalde de Madrid i portaveu nacional del PP, José Luis Martínez Almeida, creu que el seu partit ha d'analitzar per què "gran part" del vot constitucionalista a Catalunya s'ha quedat "a casa" i ha apostat per "examinar les causes" de la caiguda dels populars i intentar posar-hi "remei".
 

El portaveu del corrent crític de Ciutadans Renovadors Cs, Antonio Espinosa, ha lamentat en un comunicat la "patacada electoral més estrepitosa" de la història del partit i ha exigit "de forma imprescindible i inajornable responsabilitats i canvis de lideratge", així com canvis en l'organització del partit "i en les persones que la componen". 

La Generalitat ha rebut fins a les vuit del vespre d'aquest dilluns 7.043 sol·licituds de cooperatives, microempreses i petites empreses de fins a 50 treballadors per acollir-se al nou pla trimestral d'ajuts directes per a afectats per la crisi econòmica derivada de la Covid-19. De la mateixa manera, també han presentat sol·licitud 58.896 treballadors afectats per ERTO o treballadors fixos discontinus amb dret a la prestació extraordinària.

El Govern aposta per fer tests d'antígens ràpids a les empreses i polígons de Catalunya.

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, el president del Consell Nacional, Josep Maria Jové, el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, i la número dos dels republicans, Laura Vilagrà, formaran el grup negociador que explorarà pactes per intentar formar govern a la Generalitat, segons ha decidit l'Executiva Nacional dels republicans l'endemà de les eleccions que els ha situat com a primer partit independentista a la cambra catalana. ERC començarà les negociacions per la CUP.

La política catalana va saltant d'excepcionalitat a excepcionalitat a cada pantalla que avança. Més enllà dels resultats sense precedents, el 14-F obre un nou escenari inèdit. Mai abans s'havien postulat dos candidats a una investidura. L'empat tècnic entre PSC i ERC ha dut els seus respectius caps de llista a fer el pas i anunciar que pensen presentar-s'hi.

Un centenar de persones s'han manifestat a la plaça Sant Jaume de Barcelona contra l'entrada de Vox al Parlament, en una de la trentena de concentracions convocades aquest dilluns per part d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). 

Foto: ACN

Què hauria passat a les eleccions al Parlament d'aquest diumenge si Junts per Catalunya i el PDeCAT haguessin anat units?  La resposta és que el resultat dels comicis del 14-F s'hauria capgirat totalment: JxCat hauria guanyat, segons una simulació electoral elaborada per Feedback per a ElNacional.cat en base a la llei d'Hondt, el sistema amb el qual s'atribueixen els escons.

La formació política Poble Lliure, integrada dins de la candidatura de la CUP aquestes eleccions del 14-F, vol contribuir a la formació d'un nou Govern independentista. Així ho defensen en un comunicat emès aquest dilluns, on es proposen contribuir en la formació d'un executiu català que defineixi un pla de desconnexió amb l'Estat que culmini amb un Referèndum per a l'Autodeterminació el 2025. 

El ministre-president de Flandes, Jan Jambon, ha reclamat aquest dilluns una "solució" a l'afer català que "respecti la voluntat popular dels catalans" expressada en les eleccions del 14-F. En un comunicat, Jambon, de l'N-VA, ha remarcat que l'independentisme ha aconseguit la majoria en els comicis i ha instat el futur govern a "continuar el diàleg amb el govern espanyol" per trobar una "solució al conflicte".

La tercera onada de coronavirus continua de baixada a Espanya, però la xifra de defuncions continua sent molt alta. Aquest dilluns el ministeri de Sanitat ha sumat 30.251 nous contagis 702 morts per Covid-19 des de divendres. "Això ens situa 200 defuncions diàries, són xifres molt altes", ha lamentat l'epidemiòleg Fernando Simón en la roda de premsa d'avui. Amb el nou informe, la xifra global de defuncions supera el llindar de 65.000 persones

Protestes dels treballadors de la restauració a Gènova (Itàlia)

Foto: EFE

Israel no ha autoritzat avui l'entrada de les primeres vacunes contra la Covid-19 a la bloquejada Gaza, ha denunciat l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), qui ha fet l'enviament. "Les autoritats d'ocupació israelianes han impedit avui l'accés de vacunes contra el coronavirus" a l'enclavament, que va intentar enviar l'ANP com una primera remesa de 2.000 dosis de les 10.000 que ha rebut de Rússia, va informar el Ministeri de Sanitat palestí en un comunicat.

Finalitza la roda de premsa de Fernando Simón

"En l'àmbit nacional, l'evolució és molt homogènia en tots els grups d'edat"

"A Catalunya, un de cada quatre tenen la variant britànica, però a Catalunya està descendint com qualsevol altra comunitat autònoma, per la qual cosa un de cada quatre és molt menor que fa uns dies en quant a nombres absoluts"

"L'evolució en la qual som, anem en l'adequada, però continuem sent molt lluny del desitjat. Hem d'anar a poc a poc en la relaxació de les mesures per evitar una quarta onada, que arribaríem en un moment amb una elevada ocupació en les UCI"

"La FFP2 en protegeix més a qui la porta, la quirúrgica a l'altre, però si volem que tots estiguin protegits, el que hem d'aconseguir és que tots portin mascareta"

"A Espanya es proposa l'ús de màscara FFP2 es proposa per a les activitats de risc. El problema de la màscara FFP2 és per fer-la obligatòria per a què i per a qui"

"Hem d'anar amb molt de compte i precaució, però si tenim certesa que és més transmissible hem de tenir precaució en la relaxació de les mesures"