La UE demanarà reformes ambicioses els Estats a canvi de les ajudes postcovid

Adrià Rovira / Núria Segura i M. Clàudia Cerdans

Dilluns, 18 de gener de 2021

El govern espanyol i les principals associacions d'autònoms negocien allargar els ajuts a aquest col·lectiu fins al 31 de maig, la mateixa data de la pròrroga que s'estudia per als Expedients de Regulació d'Ocupació Temporal (ERTO). Aquest dilluns les dues parts s'han reunit i diverses fonts destaquen el clima positiu de la negociació, que facilita l'acord per implementar la mesura. 

Els ciutadans dels països de la Unió Europea (UE) veuen amb incertesa i inquietud la propagació a tota velocitat de la tercera onada de la Covid-19 mentre els diferents governs no són capaços d'aconseguir un mètode homogeni per frenar-la. A més, el ritme de vacunació tampoc no és el mateix a tot arreu, la qual cosa està provocant importants diferències, sobre les quals ja han cridat l'atenció les instàncies comunitàries.

La Comissió Europea demanarà a Espanya i a la resta de països de la Unió Europea que els seus plans de recuperació incloguin "compromisos de reformes" i detalls sobre el calendari i els objectius dels mateixos per poder accedir als ajuts del fons de recuperació després de la pandèmia de Covid-19.

La Confederació Empresarial d'Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat) ha reclamat aquest dilluns en un comunicat que s'acceleri el procés de vacunació de la Covid per "salvar" la temporada turística de l'estiu

El consell de govern de Castella a Manxa ha acordat aquest dilluns avançar a les deu de la nit el toc de queda i estendre'l fins a les 7.00 hores, tancar perimetralment tots els municipis així com tota l'hostaleria i les grans superfícies, excepte aquelles botigues que venguin productes essencials. Amb aquestes mesures espera poder frenar la pandèmia de la Covid-19.

Un total de 2.315 a tota Espanya ja han rebut les dues dosis del tractament de  Pfizer, segons el darrer informe de vacunació del ministeri de Sanitat. 

Espanya acaba de notificar més de 84.000 casos i 455 morts, el màxim registrat en un cap de setmana. Tot i això, Fernando Simón ja comença a veure la llum al final del túnel. El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, del Ministeri de Sanitat, ha assegurat que l'Estat espanyol, malgrat les greus xifres, ja està arribant al pic de la tercera onada de coronavirus, si no ho ha fet ja. S'ha basat en els increments diaris, que són més "suaus" que les jornades anteriors, i que podrien indicar la ralentització de la pandèmia. 

La cancellera alemanya, Angela Merkel, té previst reunir-se demà amb els líders regionals, però a menys de 24 hores abans de la trobada tot apunta que es perllongaran fins a mitjans de febrer les dràstiques restriccions que estan vigents al país pel temor d'una propagació de les noves variants de la Covid-19.

La situació a Espanya està desbocada. Els nous positius de coronavirus segueixen pujant sense fre i fora de control. Segons les darreres dades del ministeri de Sanitat, s'han detectat 84.287 casos de Covid en un cap de setmana, és a dir, des de divendres passat que és el darrer dia que les autoritats donen xifres. Aquesta és la dada més elevada que s'ha donat en un cap de setmana des que es va iniciar la pandèmia

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha assegurat aquest dilluns que avançarà el toc de queda a les 20.00 hores si el Govern dona aquesta possibilitat a les comunitats autònomes per fer front a la pandèmia de la Covid-19. En declaracions als mitjans de comunicació a Menorca, la presidenta ha reclamat l'Executiu que doni "totes les eines possibles a les CCAA".

La Federació Catalana de Malalties Minoritàries reclama que els familiars dels nens afectats per alguna patologia rara siguin inclosos en la primera etapa de vacunació de la Covid-19. Lamenten que els familiars no s'hagin considerat com a col·lectiu prioritari i estiguin "a la cua" de les vacunacions. Des de la Federació, juntament amb altres associacions de malalties rares, han fet arribar una queixa al Síndic de Greuges i han trucat a la porta de Salut perquè se'ls tingui en compte. 

Catalunya ha fet més de 5 milions de proves diagnòstiques de Covid-19 des de l'inici de la pandèmia. En total, ha fet 5.013.772 proves sumant PCR i tests d'antígens, segons ha informat el Ministeri de Sanitat.

Efe

Acaba la roda de premsa de Fernando Simón

Simón explica que s'està estudiant i seqüenciant l'avenç de la soca britànica a Espanya. Segons diu, tenen alguns informes amb mostres recollides en algunes comunitats autònomes que assenyalen que la prevalença de la variant britànica és molt baixa, per sota del 5%. De tota manera, encara és aviat per treure conclusions en ferm. En el futur és molt probable que, a causa de la seva major transmissibilitat, "progressivament vagi ocupant espai".

Simón: "Com millor controlem la transmissió, els hospitals podran atendre més pacients que no siguin de Covid".

Simón: "Si es rebaixa una mesura, es rebaixa una mesura concreta, però les altres haurien de complir-se igual o millor. El cert és que la realitat no és així. Si no volem escanyar la societat, hem de valorar molt bé les mesures a aplicar".

Simón: "Soc partidari que s'apliquin bé les mesures de control. Poques i ben aplicades".

Simón: "Cada dia tenim més immunes per la vacunació i això ens dona una perspectiva de futur molt diferent".

Simón: "Les alternatives generen unes repercussions socioeconòmiques importants, són mesures que no són populars i cal pensar-ho molt".

Simón assegura que "Si apliquem realment bé les mesures actuals, no seran necessàries d'altres", donant a entendre que no s'estan aplicant les mesures tant bé que es podria.