Dijous, 26 de novembre de 2020
Salut intervé el centre de gent gran Cugat Residencial de Vilanova i la Geltrú, amb 5 morts i 16 positius per Covid-19.
El Departament de Salut ampliarà el cribratge intensiu que va començar dimarts al pavelló Onze de Setembre de Lleida i l'estendrà també als barris de la ciutat, després de les cues dels darrers dies que s'han format a l'exterior del pavelló de persones que volien sotmetre's al test ràpid d'antígens de detecció de la Covid-19. En concret, les proves que estaven previstes fins aquest divendres a l'Onze de Setembre s'amplien fins al 4 de desembre.
El Govern balear oferirà proves diagnòstiques PCR gratis a tots els residents de les illes que estiguin temporalment fora de l'arxipèlag i viatgin de la península a les Balears per passar el pont de la Constitució.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha subratllat aquest dijous que "la porta no està tancada" a fer garbellaments massius a la població, però han d'estar "ben pensats" i amb una "mica de lògica".
La incidència de contagis de Covid-19 continua a la baixa. Segons les darreres dades del Ministeri de Sanitat, aquest dijous la incidència acumulada dels darrers 14 dies és de 325 per cada 100.000 habitants. "L'evolució és favorable, però encara no estem en la situació que ens agradaria", ha explicat el cap del Centre d'Emergències Mèdiques, Fernando Simón.
El 42% de catalans valora el seu estat emocional com a "molt bo", davant el 39% registrat en tot Espanya a l'informe 'La salut dels espanyols durant la crisi Covid-19' que han presentat la Fundació Mapfre i Salvetti. Catalunya també destaca per ser una de les comunitats on el teletreball ha tingut més impacte en els últims mesos.
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha donat positiu per Covid-19. Ja estava en aïllament preventiu perquè havia tingut contacte directe amb la cap de comunicació de la Paeria, també positiu. El paer en cap no presenta cap símptoma i té previst mantenir la seva activitat telemàtica.
L'aturada econòmica causada per la Covid-19 ha colpejat amb duresa a la joventut, que encara no s'havia recuperat per complet de l'anterior crisi econòmica, de tal forma que en el primer semestre d'aquest any només un 17,3 per cent dels joves estava emancipat de la llar familiar, la pitjor dada des de 2001. I és que els joves han patit l'aturada en gran manera que la resta de la població, amb una baixada de l'ocupació i una caiguda en picat de la contractació, el que dificulta encara més l'accés a l'habitatge que, malgrat la crisi, no ha reduït el seu preu.
Simón alerta que, malgrat el descens, només hi ha dues comunitats on n'hi ha menys de 250, un nivell de transmissió que continua sent molt alt. "La situació està malament i per això les mesures han de seguir sentestrictes".
Segons Simón, quan arribi el moment, el registre de vacunes i el seguiment dels pacients ho faran els serveis sanitaris, no les farmàcies.
Segons Simón no és qüestió de no celebrar el Nadal, sinó de fer-ho bé. Cal celebrar-les amb mesures de precaució.
En ser preguntat sobre si els nens encomanen o no, Simón apunta que la informació que tenen fins ara indica que grups de nens infecten menys als seus majors, però hi ha altres estudis que indiquen que sí. Ha afegit que en principi, els nens s'infecten igual, però la càrrega viral sol menor. De tota manera, adverteix, són informacions que no tenen encara molt consolidades.
Simón assegura que no tindrem la certesa que no ens infectarem fins que ens vacunem, independentment de les proves que facin.
Pel que fa a la possibilitat de no comptar els nens per al límit de les reunions de Nadal, Simón assegura que és una opció, però que l'objectiu és reduir les persones, independentment de les edats. Els tècnics valoraran les posicions i prendran les decisions.
És difícil de valorar quan s'arribarà a l'objectiu marcat dels 50 casos per cada 100.000 habitants, principalment pel Pont de la Constitució i el Nadal. Simón situa aquesta possibilitat en com s'emportin aquestes situacions, que ha qualificat de crítiques.
Segons Simón la capacitat diagnostica es manté, però la positivitat de les proves va descendent s'ha passat d'un 14% a un 10%.
El president de Productors Audiovisuals Federats (Proa), Raimon Masllorens, ha alertat aquest dijous en un debat amb representants dels partits polítics catalans de la "situació límit" que viu el sector de l'audiovisual a causa de la pandèmia, i de la necessitat que Catalunya recuperi pes a la producció estatal amb propostes concretes. Masllorens ha dit que el sector audiovisual català cada vegada té "menys musculatura" i que en l'última dècada ha passat de representar el 40-45% del total de l'Estat a no arribar al 20%.
El ministre de sanitat, Salvador Illa, ha afirmat aquest dijous que Espanya ha complert l'"obligació mínima" de preparar-se davant de l'arribada de les primeres dosis de la vacuna contra el Covid-19 i ha subratllat que en aquest assumpte, per a ell, "no hi ha ideologia que valgui". A més, Illa ha compartit amb el parlamentari que "les vacunes salven vides" i que cal confiar en les agències regulatòries.