Seguiment en directe de la primera sessió de control al nou Consell Executiu de Pere Aragonès. Primerament, el president de la Generalitat ha comparegut davant el Ple del Parlament, tal com és preceptiu, per a donar compte de la modificació i remodelació de l'estructura i composició del Govern, després que Junts per Catalunya decidís en una consulta a la militància sortir de l'executiu. Es tracta d'un Govern en minoria que, ara com ara, només compta amb el suport de 33 dels 135 diputats a la cambra catalana. S'han estrenat a les preguntes amb resposta oral els consellers Manuel Balcells (Salut), Natàlia Mas (Economia i Hisenda), Gemma Ubasart (Justícia, Drets i Memòria), Juli Fernàndez (Territori) i Carles Campuzano (Drets Socials). També ho han fet Meritxell Serret (Acció Exterior i Unió Europea) i Joaquim Nadal (Recerca i Universitats), tot i que ja havien estat consellers en governs anteriors. Per a més inri, aquesta primera sessió de control arriba en plena crisi als Mossos d'Esquadra fruit de la destitució del comissari en cap Josep Maria Estela, una decisió que ha estat durament criticada per l'oposició. T'hem informat, en directe, de tot el que ha passat durant el Ple del Parlament.
-
Pere Aragonès i el seu Govern tasten la seva crua solitud al Parlament
-
Pere Aragonès estrena el nou Govern de la Generalitat: els consellers prenen possessió
- El comissari Estela, destituït de cap dels Mossos després d'una reunió final a Interior
- Junts assenyala Aragonès i Elena pel cessament del cap dels Mossos: "És inadmissible"
Comença l'homenatge al exdiputat Josep Fornas i Martínez.
Acaba la sessió de control al Govern al Parlament.
Illa respon a Aragonès que els Mossos mereixen un respecte i ara sembla que "hagin de demanar perdó per les seves actuacions". "Les notícies que ens arriben del cos són molt preocupants", li retreu el cap de l'oposició al president i li demana que prengui les regnes del cos.
Illa pregunta a Aragonès si s'ha plantejat destituir al conseller Elena i el president li respon que el conseller compta amb la seva confiança.
"Els reptes d'Europa són els nostres reptes. Tenim l'oportunitat de liderar projectes com l'hidrogen verd o el xip europeu. Reprenem les relacions amb la Comissió Europea i Catalunya torna a ser a Europa", explica Aragonès, que defineix el seu viatge com una de les grans notícies de la setmana.
Josep Maria Jové (ERC) remarca la importància de la visita de Pere Aragonès i Meritxell Batet a Brussel·les, on es reuniran amb comissaris europeus.
Aragonès assegura que el més important és treballar en mecanismes per garantir el compliment de les inversions: "Soc partidari que els interessos del país es faci assumint totes les responsabilitats".
Batet: "President, li demanem que defensi la dignitat de Catalunya. Si és així, Junts hi serà".
Aragonès li demana a Junts que "s'aclareixi" sobre quina posició han de tenir els independentistes per aprovar els pressupostos, i Batet recorda que Sánchez no és de fiar i que no es mereix cap xec en blanc.
Albert Batet: "El govern espanyol, només ha executat el 16% de la inversió prevista i en el cas de Renfe el grau de compliment és més vergonyós. Amb aquest ritme, la inversió serà similar a la de l'any passat. Compartim que el govern espanyol dispensa un maltractament a Catalunya. Creu que els partits independentistes han de facilitar els pressupostos de Pedro Sánchez?".
Pregunta Ignacio Garriga, de Vox.
Aragonès: "Creiem que no es tracta perseguint la dissidència, sinó de protegir els funcionaris públics. No comparteixo les seves afirmacions que asseguren que els Mossos són un cos armat que fan xantatge al Govern".
Pellicer (CUP): "No es pot navegar entre dues aigües i s'han de començar a dir les coses pel seu nom: "Tenim un problema molt greu amb el cos dels Mossos d'Esquadra. És inconcebible en una societat democràtica. La permissivitat amb el cos han d'acabar, no pot ser que un cos de seguretat fixi les seves polítiques".
Davant la pregunta de la CUP, Aragonès assegura que el seu Govern està totalment compromès amb el dret a la manifestació.
Albiach: "Té dotze dies per demostrar que pot complir el seu compromís amb En Comú Podem i demostrar que, almenys, en matèria pressupostària, sí que compleix el que pacten".
Albiach retreu a Aragonès que només s'han reunit dos cops per comprovar el compliment de l'acord de pressupostos i li pregunta si té la intenció de complir-lo. Ara, el president li proposa tornar-se a trobar i li recorda a la líder dels comuns que el compliment és "molt elevat".
Aragonès, a Carrizosa: "Em sento orgullós de militar a un partit com ERC. No soc pactes secrets amb el PSOE, són públics. Si li fa mandra buscar-los, li farem arribar. Tampoc estem incomplint cap sentència, ja que el TSJC ha declarat la impossibilitat de complir-la".

Aragonès a Carrizosa, sobre les polítiques per protegir el català a l'escola: "El Consell de Garanties Estatutàries va deixar clar que s'adeqüen a l'Estatut i la Constitució".
Aragonès li retreu a Fernández l'impost al sol, aplicat pel govern de Mariano Rajoy, mentre treu pit de les iniciatives que s'han fet a Catalunya per millorar en l'autoconsum.
Fernández, del PP, retreu a Aragonès que Catalunya porta anys centrada en el 'no', també a les energies renovables, encara que el Govern es posicioni a favor. "Catalunya ha de liderar les energies renovables a Espanya. Tenim sol i vent de sobres".
Aragonès respon a Alejandro Fernández, preguntat per l'endarreriment de la implantació d'energies renovables: "Seguirem la política de l'acceleració de la implantació d'aquesta mena d'energies. Fomentarem l'autoconsum i el desenvolupament de les innovacions".
🔴 Comencen les preguntes al president del Govern, Pere Aragonès, el qual arrenca enviant el seu condol a les famílies de les víctimes de l'accident de globus de Turquia.
Anna Grau (Cs) pregunta al conseller de Salut, Manel Balcells, per les teràpies per curar el càncer. El conseller i doctor recorda que avui és el dia Mundial del Càncer de Mama i subratlla que el tractament oncològic a Catalunya està garantit per a tota la població.
La consellera Teresa Jordà recorda que la sequera s'està patint a tot Europa i apunta que "la gestió és complicada". Ara bé, la titular d'Acció Climàtica indica que es treballa en infraestructures per fer front al problema.
El PSC pregunta també per les afectacions de la sequera: "El passat mes de març vam fer arribar una proposta de pacte nacional de l'aigua i la resposta del Govern va ser donar un missatge de tranquil·litat i assegurar que el Govern tenia els deures fets. Ara tenim molts municipis amb limitacions d'ús d'aigua".
El PSC pregunta al conseller d'Educació sobre les escoles públiques de la Bisbal d'Empordà i assegura que estan en molt males condicions. El diputat socialista demana solucions als centres educatius amb problemes. Cambray, per la seva banda, lamenta la situació de la Bisbal però explica que s'ha treballat per arreglar els danys.
Elena relata als diputats que donarà explicacions en una compareixença i que es fixarà data i hora "com abans millor". El diputat dels comuns, però, lamenta que "el desordre intern tapi la bona feina del cos" i deixa clar que el seu grup parlamentari li ha donat suport en moltes ocasions. Ara bé, demana que no "es dinamiti el cos de Mossos".
Els comuns pregunten al conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, en plena crisi al cos del mossos. El diputat lamenta que "el cos de Mossos no para d'obrir telenotícies per les desavinences entre la direcció política i policial". El conseller manifesta que el cos de Mossos sempre és notícia "per la seva magnífica feina" i recorda que els ciutadans valoren molt bé el cos.
Cambray: "Tothom que vulgui cursar estudis de formació professional ho pot fer perquè hi ha 16.000 vacants", apunta el conseller.
ERC pregunta sobre la Formació Professional al conseller Cambray i subratlla el compromís del Govern amb aquesta formació. El titular d'Educació explica que hi ha tres conselleries que treballen amb el repte de ser "la legislatura de la FP" i que això s'ha fet incrementant l'oferta per cinc.
Joaquim Nadal assegura que no derogaran el pla d'enfortiment del català a les universitats. El conseller explica que les mesures d'aquest pla no pretenen menystenir cap altra llengua. "Les llengües del món estan en l'àmbit de la universitat com un fet essencial, no es tracta d'una política de persecució, és una política d'enfortiment de la llengua catalana".
La diputada espanyolista acusa el departament de voler "carregar-se el castellà". Lorena Roldán assegura que s'està perseguint professors que fan servir el castellà a les seves classes i li pregunta al nou conseller si ell seguirà la mateixa línia.
Joaquim Nadal, el conseller d'Universitats, apunta a la diputada del PP Lorena Roldán la importància de "protegir les llengües del món" i que per tant protegir el català en aquest àmbit és imprescindible.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, al ple del Parlament / Carlos Baglietto
Torrent explica a Tremosa que les competències en la regulació del mercat elèctric no les té la Generalitat ni tampoc del tot el govern espanyol, ja que hi ha un mercat europeu que ho regula. El conseller demana que es parli també de la transició verda, "és l'alternativa més beneficiosa des d'un punt de vista elèctric".
Ramon Tremosa (Junts), pregunta al conseller d'Empresa, Roger Torrent, i li recorda que tota la cambra "comparteix la situació greu derivada de la crisi energètica". Ara bé, Tremosa vol saber si s'està fent alguna gestió directa amb el govern espanyol per resoldre la situació.

El diputat de Jxcat, Ramon Tremosa, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
Junts: "La renuncia a la república catalana és obvia i la renuncia a la república digital, també". Per la seva banda, Torrent demana que es rebaixi el to al mateix temps que lloa la feina feta pel vicepresident Puigneró. El conseller assegura que tots els consellers tenen "una dimensió digital" i que "treballaran per situar Catalunya en projectes tecnològics i de talent".
Junts recorda "el llegat del vicepresident Jordi Puigneró" i critica que "no es contempli tenir aquesta conselleria". Junts indica que s'està passant de ser capdavanters pel que fa a polítiques digitals a situar-se a la cua.

La diputada de JxCat, Monica Sales, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
Junts per Catalunya pregunta al conseller Roger Torrent però abans recorda que s'ha eliminat el departament de polítiques digitals. La diputada de Junts demana a Torrent per què s'ha eliminat la conselleria. Torrent, per la seva banda, critica el to dels diputats de Junts i explica que la distribució del nou Govern pel que fa a les polítiques digitals està vinculat a Territori, Empresa i Treball i Presidència.
Teresa Jordà explica que el sector de la pagesia ho està passant malament i que ja ho passava abans de la guerra d'Ucraïna. Ara bé, la consellera assegura que el departament, conjuntament amb el sector, treballen colze amb colze. "Allà fora hi ha molta gent que pateix i és un sector imprescindible pel país, nosaltres farem polítiques transformadores per aquest sector".
Juns per Catalunya assegura que el departament de Teresa Jordà "sempre arriba tard" i apunta que la seva formació li ha perdut la confiança.
Junts per Catalunya pregunta a la consellera Teresa Jordà per la pagesia catalana. La titular del Departament d'Acció Climàtica assegura que totes les polítiques que es fan són concertades amb el sector agrícola.
La diputada de la CUP es torna a dirigir a Cambray i li recorda que "la lluita col·lectiva i les vagues no són per engrossir els pressupostos", per això demana que els diners s'inverteixin en el sistema educatiu.
El conseller d'Educació, Josep González Cambray, assegura que està d'acord amb l'esforç màxim dels professors a causa de la pandèmia. El conseller recorda que el passat 1 de setembre es va arribar a un acord amb els representants del sector que dona resposta a la retallada de professors de fa més de 10 anys i que s'incorporaran 3.500 mestres a partir de l'1 de gener.

El conseller d'Educació, Josep González Cambray, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
La CUP pregunta pels professors i el seu "sobresforç". "El professorat està al límit de les seves forces i per això ha convocat jornades de vaga sense precedents al nostre sistema educatiu", apunta la diputada Nogay Ndiaye i Mir.
El conseller de Territori assegura que es reduiran les tones de CO2 si es milloren les infraestructures ferroviàries; "El nostre compromís davant el negacionisme climàtic és prendre mesures per millorar la vida de la gent".
Vox pregunta al conseller de Territori, Juli Fernández, i l'acusa de malgastar els diners dels catalans "amb conselleries prescindibles". Fernánez aprofita per compartir amb tots els diputats les prioritats del seu departament: "Els trens, tots els trens i a tot arreu; Rodalies, Ferrocarrils..."
La Mesa del Parlament denuncia que "la situació de Mohamed no és única ja que hi ha moltes persones a l'estat espanyol que són víctimes de processos irregulars de l'entitat d'estrangeria". A més, l'acord al que s'ha arribat recorda que aquests processos tenen conseqüènces per a la salut mental i a les famílies dels afectats.
El secretari tercer de la Mesa del Parlament, Carles Riera, llegeix l'acord on es reafirma el compromís de Mohamed Said Badaoui amb Catalunya: "Fa més de 30 anys que viu aquí i té tots els permisos de residència i treball en vigor. La Policia Nacional el vol expulsar al·legant un suposat radicalisme religiós sense proves".
🔴 Es reprèn la sessió al Parlament i Alba Vergés llegeix l'acord de la junta de portaveus per condemnar la detenció de Mohamed Said Badaoui, el reusenc que volen expulsar de l'Estat per "seguretat nacional". Els diputats de Ciutadans protesten per aquesta lectura.
El líder del PSC, Salvador Illa, ha tornat a oferir-se per aprovar pressupostos: "Si vostè vol negociem i pot portar dimarts que ve al Govern uns pressupostos amb el suport del meu grup. Si vostè vol hi ha pressupostos en vigor l'1 de gener", ha dit dirigint-se al president de la Generalitat. Però la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha demanat que no es doni per fet el seu suport als comptes i ha avisat que "les majories no es decreten, sinó que es negocien".
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, ha valorat el nou Govern que avui es presenta a la cambra a través de les seves xarxes socials. "Repeteixen que és un govern compromès i que compleix quan la realitat és que es troba en la situació de màxima fragilitat", ha afirmat, un posicionament compartit pel seu partit que així ho ha expressat al ple.


🔴 Finalitza el primer punt de l'ordre del dia i se suspèn la sessió 10 minuts perquè es reuneixi la Junta de portaveus.
Reivindica les dues grans majories del Parlament: la independentista i la progressista, per finalitzar la seva intervenció.
Vilalta recorda que des del 2012 s'han donat molts tipus de Govern diferents. "Fets, polítiques mesures, el que ajuda a la gent, sabem que és possible".
Torna a prendre la paraula Marta Vilalta, en representació d'Esquerra Republicana de Catalunya. "Igual que hem arribat a acords en temes de pressupostos, doncs ho haurem de seguir fent. Som-hi".
Intervé Alejandro Fernández (PP): "Vostès cauen en la impostura i el tacticisme. Tenen dret a pactar? Sí. Tenen dret a crear aquesta incertesa? No".
"Seguirem combatent els excessos del separatisme", afirma Carrizosa, qui remarca la debilitat del nou Govern i finalitza la seva intervenció.
Torna a intervenir Carlos Carrizosa en nom de Ciutadans. "Amb els nostres diputats volem influir en l'economia de Catalunya", subratlla.

El líder de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
"Si això avui fos una investidura no sortiria escollit, per tant, no pot actuar com si sí o fes", retreu la diputada Albiach. A més, afirma que és insensat presentar els mateixos pressupostos de quan Junts estava a l'Executiu, finalitzant així la seva intervenció.
És el torn d'En Comú Podem, intervé Jèssica Albiach. "Estan perdent credibilitat a tota velocitat. Han d'assumir que estan en minoria, per tal cal més humilitat i menys paternalisme", remarca.
Pellicer demana fomentar la mobilització de la gent. "Cal trencar la distància amb el carrer", conclou.
Intervé la CUP, pren la paraula el diputat Xavier Pellicer, qui es dirigeix a Vox: "Parla com un fatxa, actua com un fatxa, segurament és un fatxa".

El diputat de la CUP, Xavier Pellicer, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
Intervé de nou Vox. El seu torna de paraules la formació d'extrema dreta ha titllat a Mohamed Said Badaoui de potencial terrorista, davant del que Alba Vergès tallat la intervenció.
"Vostè ja sap on som, qui som i quin és el nostre projecte polític. I si vol acord amb nosaltres ja sap qui és el camí que a recuperar", assegura Batet a Aragonès.
"No érem un Govern de coalició, érem un Govern d'un sol partit que no respectava els pactes", torna a retreure el diputat de Junts.
Intervé Albert Batet en nom de Junts per Catalunya. "No té la confiança d'aquesta cambra", insisteix el diputat i remarca la debilitat del nou Executiu.

El president de JxCat al Parlament, Albert Batet, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
El líder de l'oposició torna a insistir a Aragonès amb què convoqui la taula de partits. "Posi en marxa l'instrument perquè de forma ordenada i metòdica tots els grups de la cambra expressin el projecte que tenen per Catalunya. Sense diàleg té molt difícil sortir-se'n". Conclou la seva intervenció apel·lant a la responsabilitat del president de la Generalitat.
Illa insisteix en el seu compromís en seure per negociar els pressupostos i recorda que es va oferir ja el 21 d'agost d'aquest any.
Comença el torn de rèplica a la intervenció del president Aragonès. El primer a respondre és Salvador Illa, qui afirma: "Si no vol convocar eleccions segui a parlar amb nosaltres".
"La nostra acció política no es basa en com sigui una persona recordada als llibres d'història, sinó en què pot fer per la ciutadania", conclou el president Aragonès.
Aragonès es dirigeix a la CUP i afirma que està disposat a parlar de la via cap a la independència, remarcant que la seva posició passa per l'acord de Claredat però obert al diàleg.
"Els pressupostos, fa deu dies eren vàlids i ara ja no?", pregunta Aragonès a Junts i avança que es farà "pesat" amb els pressupostos.
"Si l'acció d'aquest Govern ha estat tan desastrosa, quina valoració fa el 42% del seu partit que volia quedar-s'hi?", qüestiona Aragonès a Batet.
Aragonès es respon a l'acusació de Batet, qui ha afirmat que el president és el culpable que una coalició es desintegri: "Vostès van fer una consulta, jo no he votat que sortissin del Govern".
Defensa que des del 2001 és el conseller d'Interior qui anomena els comissaris dels Mossos, davant de les crítiques per la destitució d'Estela.
Aragonès: "Fins que no s'acabi amb la repressió, no hi ha endreça". Ha reivindicat la seva proposta d'un acord de Claredat.
"No convocaré eleccions", sentencia Pere Aragonès i exposa que en aquest context de crisi uns nous comicis no són una opció.

Pere Aragonès, president de la Generalitat, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
Després de la intervenció de tots els grups parlamentaris és el torn del president Aragonès per respondre.
"Reiterem: un Govern que se situa al costat de les urgències en aquesta crisi, que defensa la república catalana i la independència", conclou Vilalta.
"Ha canviat la configuració del Govern, però no el programa ni els objectius", ha remarcat Vilalta, qui assenyala que els que han decidit sortir de l'Executiu no ha estat el seu partit.

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
La diputada d'ERC reivindica que el 40% del pla de Govern ja s'ha complert i retreu les crítiques que afirmen que l'Executiu no avança.
Vilalta remarca que fa anys que no hi ha majories absolutes al Parlament "i probablement no en tornarà a haver". Per això remarca que cal diàleg entre les formacions.
"Volem fer un agraïment als nous consellers i conselleres. Als que heu fet un pas sense dubtes per servir el país. En una època de crisi econòmica el país ens demana governar", ha explicat Vilalta.
Intervé Esquerra Republicana de Catalunya, pren la paraula Marta Vilalta celebrant el nou Executiu i els seus objectius.
El diputat del PP demana Aragonès que aclareixi si té una nova majoria parlament. "Si no la té, convoqui eleccions", ha sentenciat i conclou la seva intervenció demanat que el president digui la veritat.
Fernández es dirigeix als nous conseller: "No saben si estaran una setmana, un més o un any, així no es pot treballar".
És el torn del Partit Popular. Intervé Alejandro Fernández. "Fa temps que el procés va deixar de ser independentista per ser una batalla per la poltrona", ha afirmat.

El president del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fernández, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
Finalitza la intervenció de Carrizosa retraient al conseller d'Interior el relleu del comissari Estela.
Carrizosa afirma la pròrroga pressupostària seria una trampa per la ciutadania de Catalunya. "Si de veritat li importa Catalunya el que ha de fer és convocar eleccions", ha insistit.
"Aquest Govern no podrà ser mai un Govern per la Catalunya sencera, sinó per la república de fireta", ha remarcat i li ha retret que segueixi governant.
Intervé Carlos Carrizosa en nom del grup parlamentari de Ciutadans. "Senyor Aragonès, el seu govern és la mostra que ERC i Junts són fàcilment intercanviables".
Albiach reclama planificació al nou Govern d'Aragonès. "Si volen obrir una nova etapa cal un fi explícit a la via unilateral", ha remarcat i ha finalitzat la seva intervenció.
"Amb qui té intenció de governar president? Estan vostès en pensant més en tensar l'espai de Junts que no en aprovar polítiques en aquest Parlament", afirma la diputada d'En Comú Podem.
Albiach retreu a Aragonès que no ha aprofitat el canvi d'Executiu per cessar al conseller d'Educació, Josep González Cambray, qui ha estat criticat per les seves polítiques.

La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
És el torn d'En Comú Podem, intervé Jèssica Albiach. "Són el Govern en minoria absoluta, que parla del 80%, però té el suport del 21%".
Pellicer finalitza la seva intervenció afirmant que el consens del 80% del país és en contra dels desnonaments. "Cal un govern que il·lusió i mobilitzi", ha conclòs.
El diputat es dirigeix a Junts i els retreu el contracte de Desokupa com assessor a Premià de Dalt, als que titlla d'organització mafiosa i denuncia les seves connexions amb el feixisme.
Pellicer afirma que s'ha cremat l'oportunitat d'un nou cicle. "És més del mateix perquè sabem que les propostes que fèiem fa un més són igual de rebutjades per aquest Govern que l'anterior".

El diputat de la CUP Xavier Pellicer al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
"Ni aquest Govern ni l'anterior té cap voluntat d'afrontar les problemàtiques que afecten el nostre país. Avui ens presenta un govern que és del 80%, però per nosaltres és el mateix de sempre", ha afirmat Pellicer.
És el torn de la CUP. Intervé el diputat Xavier Pellicer. "President fa massa setmanes que compareix al Parlament i ho fa per parlar de Govern i desgoverns. Fa massa que assistim a aquest espectacle".
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, està seguint el ple des de la tribuna de convidats de l'hemicicle.

La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, al Ple del Parlament / Carlos Baglietto
Intervé el grup parlamentari de Vox.
Finalitza la intervenció amb l'afirmació de Batet: "Junts per Catalunya serem lleials a les necessitats de la ciutadania i el país".
"Junts per Catalunya serem exigents i propositius, en defensa de la solvència i la independència", ha subratllat Batet, qui ha remarcat que el seu partit serà llei al mandat de l'1 d'Octubre.
"Curiosament de totes les majories que ha esmentat que tenia avui en aquest Parlament, l'única que no ha mencionat és la de la independència", ha retret Batet a Aragonès. El president del grup parlamentari de Junts afirma que l'Executiu "ha dimitit en el projecte de culminar el procés d'independència de Catalunya".

El president de JxCat al Parlament, Albert Batet / Carlos Baglietto
Batet afirma que Aragonès ha triat estar sol al Govern, ja que només havia de seguir els acords establerts amb Junts. "El màxim responsable del trencament d'una col·lació és sempre del president", ha sentenciat i ha afegit que el president de la Generalitat mai fa autocrítica.
Comença la intervenció de Junts per Catalunya, pren la paraula Albert Batet. "Aquest és un Govern sense la confiança del Parlament. És un Govern que neix dèbil", ha subratllat.
Per a Illa, l'altre primer pas fallit del nou Govern és la crisi als Mossos. El director general de la Policia, Pere Ferrer, ha destituït Josep Maria Estela com a comissari en cap dels Mossos d’Esquadra.
En la mateixa línia, Illa no entén com Aragonès pot preferir a Junts per negociar el pressupost després que aquests hagin marxat: "Em sembla difícil, no ho puc entendre".
Illa es mostra preocupat "pels primers passos del nou Govern". El líder del PSC es refereix a l'anunci que va fer Aragonès de prorrogar els pressupostos (que no podran estar llestos l'1 de gener) i per això li allarga la mà per negociar i li promet que si ho fan poden arribar a un acord per tenir comptes l'1 de gener.
"Senyor Aragonès, fa un any i mig que va ser investit, al cap de poc la CUP li va retirar el suport i després ha sigut Junts. El seu només té 33 diputats, el més dèbil que hi ha hagut mai", recorda el líder socialista que aprofita per felicitar els nous consellers i agrair la tasca dels sortints.
Illa demana reforçar la sanitat i potenciar l'educació i recorda que "s'han deixat 20.000 estudiants de Formació Professional que no s'han pogut matricular al curs que volien".
El primer secretari del PSC demana "endreçar la política catalana i acabar amb les dinàmiques de confrontació per aturar el deteriorament de la política i les institucions". Illa demana un "govern fiable" i assegura que convé garantia de que es compleixin els acords. Illa aprofita per demanar que es convoqui la taula de diàleg de la política catalana.

Intervenen els representants dels grups parlamentaris per un màxim de 10 minuts. Pren la paraula Salvador Illa que comença preguntant-se "què necessita actualment Catalunya en un moment tant complexe". "Crec que els catalans ens demanen que resolem els seus problemes reals i actuem amb més sentit comú i sentit de país".
Acaba el discurs de Pere Aragonès per explicar el nou Govern i donar la benvinguda als nous consellers.
"Iniciem una nova etapa que ens obliga a tots a treballar amb la mentalitat oberta i la mà estesa, sempre em trobareu amb aquesta actitud", ha volgut insistir el president abans de demanar a les formacions que aclareixin si pot comptar "amb la seva voluntat d'acord".
El líder d'ERC fa referència als pressupostos, que va preparar el ja exconseller Jaume Giró. Aragonès es dirigeix a Junts i demana el seu suport als comptes, ja que no entendria que els mateixos pressupostos que quan eren al Govern estaven disposats a votar a favor i ara que són a l'oposició, no.
El president assegura que destinarà tots els seus esforços a "construir acords que ens facin avançar". "Les majories hi són, si posem al davant l'interès de país i deixem de banda el de partit", reafirma.
Aragonès pregunta als diputats si hi ha una majoria al Parlament que vulgui sumar esforços per acabar amb la repressió i ell mateix respon que està convençut que sí que hi és: "Ara tenim l'obligació de posar-nos d'acord". El mateix fa preguntant, de manera retòrica, si hi ha una majoria per aprovar el pressupost.
Aragonès assegura que "defensarà amb tota la força la posició de Catalunya davant l'Estat" tot i admetre que sap que no serà fàcil. "Obriré camí, aniré al davant, obriré un camí on hi pugui caminar amb comoditat el conjunt de la societat catalana, perquè serà un camí basat en la democràcia".
"La repressió existeix i si hi ha algun diputat o diputada que creu que la repressió no existeix, que miri aquest Parlament i veurà que hi ha diputats que estan sent represaliats per defensar el país", diu el president a l'hemicicle.
El president indica que "ara és el moment d'estar al costat de la ciutadania i de la gent" i que seguirà treballant en la transformació verda, la transformació en clau feminista i la transformació en clau democràtica.
Aragonès dona la benvinguda a Natàlia Mas i recorda que és la primera dona consellera d'Economia. El mateix fa amb la resta de nous consellers: Meritxell Serret, Juli Fernández, Joaquim Nadal, Carles Campuzano, Gemma Ubasart i Manel Balcells.
"Màxima ambició nacional i social sense cap renúncia", clama el president al mateix temps que assegura que un 80% de la població està a favor del dret a decidir i de la fi de la repressió.
El president demana que la sortida de Junts no dificulti vies d'entesa. "Cal preservar la legitimitat de les institucions democràtiques de Catalunya", apunta el president que també subratlla que les institucions "representen la pluralitat i diversitat de la societat catalana".

"Reitero que no comparteixo la decisió de Junts d'abandonar les responsabilitats de Govern de forma precipitada i amb la feina a mig fer, i menys en un moment de dificultats on la ciutadania ens exigeix que donem el millor de nosaltres mateixos", Aragonès recorda a Junts que es fa més feina des del Govern que des de l'oposició.
Pere Aragonès lamenta la sortida de Junts del Govern però al mateix temps enumera tots els projectes que han teixit junts dels quals se sent orgullós: "Són projectes que hem treballat amb tots els consellers sortints, a tots ells els dono les gràcies per la feina feta, també al vicepresident Puigneró, que tot i la pèrdua de confiança política no es pot desmerèixer la feina".
El president demana als diputats que tinguin la capacitat de teixir aliances per millorar la vida de la ciutadania i assegura que d'aquesta manera demostraran la seva vocació de servidors públics. "Cal arribar a acords i construir enteses, hi estic disposat, hem d'avançar projecte a projecte i mesura a mesura". Aragonès fa així una crida a totes les formacions que comparteixen que "la ciutadania de Catalunya té dret a decidir".
"Hem d'afrontar qüestions de fons com la fi de la repressió i la voluntat majoritària de decidir el futur del país votant", ha indicat Aragonès per deixar clar que aquests objectius segueixen sent primordials per al nou Govern. De la mateixa manera, agraeix als nous consellers el valor de "fer un pas endavant" i dona les gràcies per la seva tasca als consellers sortints.
Pren la paraula el president Pere Aragonès que arrenca el seu discurs explicant que la seva compareixença és fruit d'uns canvis per un abandonament que ell no desitjava (l'abandonament de Junts del Govern).

Arrenca el primer ple del Govern en minoria. La vicepresidenta del Parlament, que exerceix les funcions de presidenta en funcions, Alba Vergés, dona per començat el ple. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat una junta de portaveus extraordinària després de la detenció de Mohamed Saïd.
La compareixença començarà d'aquí a cinc minuts i no tindrà límit de temps. En acabar, prendran la paraula els grups parlamentaris per un temps màxim de deu minuts. L'ordre serà el següent: PSC, Junts, Vox, CUP, comuns, Ciutadans, PP i ERC. El president podrà respondre individualment o conjuntament, sense límit de temps i obrint un nou torn d'intervencions.
En aquest ple, que s'allargarà fins divendres, els grups interpel·laran el Govern sobre l'hidrogen verd (ERC), la presincripció a FP (PSC), la "paràlisi recurrent del Govern" (Cs), la dissolució de les cambres de la propietat (CUP), les polítiques d'habitatge (comuns) i el parc d'habitatge social (Vox).
Per la seva part, i per primera vegada des de l'oposició, Junts interpel·larà el Govern sobre "la situació política actual i la continuïtat de la catorzena legislatura amb un govern en minoria", després que aquest dilluns exigissin un 'acord de claredat' a Aragonès per saber amb qui pensa aprovar els Pressupostos.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, compareixerà d'aquí a quinze minuts (a les 9.00 hores). A continuació, la cambra farà la sessió de control. El ple s'allargarà fins divendres al migdia.
Després de la sessió de control, el Parlament celebrarà un homenatge a l'exdiputat republicà Josep Fornas, mort l'any passat: el president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, glossarà la trajectòria de Fornas, parlamentari de la primera legislatura
Una altra de les qüestions que previsiblement apareixerà en la sessió de control és la destitució del comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, per la qual tota l'oposició ha demanat explicacions al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, pendent de comparèixer davant del Parlament per aquests fets.
La sessió de control arriba en plena crisi als Mossos d'Esquadra, fruit de la destitució del comissari Josep Maria Estela. Una decisió que ha estat durament criticada per l'oposició.
Aragonès i el Govern s'enfrontaran a la sessió de control: els set nous consellers s'estrenaran amb les preguntes de l'oposició, en un ple en el que els fins ara diputats d'ERC Meritxell Serret i Juli Fernández s'asseuran per primera vegada a la bancada del Govern.
A la sessió de control s'estrenaran els consellers Manuel Balcells (Salut), Natàlia Mas (Economia i Hisenda), Gemma Ubasart (Justícia, Drets i Memòria), Juli Fernández (Territori) i Carles Campuzano (Drets Socials). També ho faran Meritxell Serret (Acció Exterior i Unió Europea) i Joaquim Nadal (Recerca i Universitats), tot i que ja havien estat consellers en governs anteriors.

Seguim en directe a ElNacional.cat la compareixença al Parlament del president de la Generalitat, Pere Aragonès, sobre els canvis en el Govern. Així, donarà compte de la modificació i remodelació tant de la seva estructura com de la seva composició. Tot, després que Junts decidís en una consulta a la militància sortir de l'executiu. Ara és un Govern en minoria, amb el suport de 33 dels 135 diputats a la cambra catalana.