El Congrés dels Diputats ha de votar aquest dijous la proposició de llei per derogar el delicte de sedició i modificar el delicte de malversació, així com la modificació de les majories necessàries per renovar els membres del Tribunal Constitucional que han de ser escollits pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En el cas dels canvis que afecten la renovació del Tribunal, amb la reforma plantejada pel Govern de Pedro Sánchez, només farà falta la majoria simple dels vocals del CGPJ per triar els magistrats del tribunal. A més, el president tindrà cinc dies des de l’entrada en vigor de la reforma per a convocar el ple del Consell. Si s'incompleix la llei, pot implicar responsabilitats penals. A més a més, es modifica la llei del TC i se suprimeix l'exigència del plàcet del tribunal per a evitar que des de dins del tribunal es bloquegin els nomenaments. Encara que els diputats estaven pendents del Tribunal Constitucional, que es reunia aquest matí per veure un recurs d'empara del Partit Popular en què sol·licitaven que l'alt tribunal suspengués la votació de la reforma, finalment la tramitació parlamentària tira endavant, atès que el TC ha posposat fins al dilluns el ple en què estudiaran el recurs dels populars.
-
El PSOE reclama al Constitucional que rebutgi el recurs del PP per frenar la reforma del CGPJ
-
La sedició i la malversació arriben a la votació final amb fort malestar intern al PSOE
-
El fiscal Anticorrupció, preocupat per la reforma del Codi Penal: "No fem passos enrere"
-
Bolaños assegura que Catalunya "ja no és un problema" enmig de tensions al PSOE
Fins aquí la cobertura en directe d'ElNacional.cat sobre el debat i la votació de la reforma exprés del Codi Penal, en una jornada tensa marcada per la possible ingerència del Tribunal Constitucional en l'activitat del Congrés dels Diputats.
El diputat dels comuns Jaume Asens celebra la reforma exprés del Codi Penal: "Eliminem el delicte de sedició, deroguem un delicte que perseguia els vaguistes, rebaixem el rigor punitiu del Codi Penal del PP contra el 15-M". "Aprovem en el Congrés la reforma del Codi Penal, malgrat el trumpisme de la dreta. Seguirem lluitant per més", ha dit a Twitter.
Arriben les primeres reaccions a l'aprovació de la reforma exprés del Codi Penal. Òmnium Cultural ha assegurat que "avui la desobediència civil i la protesta estan més perseguides i es fa evident que calen solucions col·lectives: amnistia i autodeterminació". "Derogar la sedició és un imperatiu en qualsevol estat que es vulgui democràtic, però no es poden sacrificar drets fonamentals pel camí", ha dit l'entitat en una piulada.
El Congrés aprova la reforma exprés de Codi Penal enmig de l'ofensiva del Constitucional | Informa Abel Degà
Amb la votació i l'última intervenció de Cuca Gamarra acaba la sessió plenària que ha tirat endavant la reforma del Codi Penal (sedició, malversació i Tribunal Constitucional). Ha estat un debat tens, amb retrets i crits constants entre la dreta i l'esquerra. Entre uns i altres s'han acusat reiteradament de donar un cop d'estat a la democràcia, quan al matí semblava que el TC podria haver evitat la votació. Però el tribunal de garanties finalment ha ajornat el seu ple fins dilluns, de manera que la votació ha pogut fer-se.
La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula just després de la votació per explicar que el seu grup parlamentari no ha votat la reforma del Codi Penal. Els populars i Ciutadans insistiran en la via judicial per intentar aturar-la.
🔴 ÚLTIMA HORA | El Congrés dels Diputats aprova la reforma del Codi Penal, després de l'amenaça d'ingerència del Tribunal Constitucional. És a dir, s'aprova la reforma de la sedició, de la malversació i de les majories per renovar el TC.
Abans de la votació, un diputat de Vox torna a demanar que se suspengui la votació fins que el Tribunal Constitucional prengui una decisió al respecte. La presidenta del Congrés dels Diputats, Mertixell Batet, rebutja la petició perquè el tribunal de garanties no ha comunicat tal cosa. Llavors, continua endavant amb la votació.
Tot a punt per a la votació en el Congrés dels Diputats.
El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, considera que aquest dijous ha estat "un dels dies més complicats" que ha viscut la democràcia espanyola des de l'intent de cop d'estat del 23 de febrer de 1981 perquè "ha sobrevolat" per la Cambra "l'esperit" del coronel de la Guàrdia Civil José Antonio Tejero —qui va entrar aquell dia a l'hemicicle pistola en mà— "però vestit de negre en lloc de verd". Baldoví es referia d'aquesta manera, als passadissos del Congrés, a la deliberació que ha obert el Tribunal Constitucional i després ha suspès fins dilluns per decidir sobre les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel PP amb l'objectiu que el Ple de la Cambra no votés aquest dijous les esmenes relatives al Consell General del Poder Judicial i al mateix TC que s'han inclòs en la reforma del Codi Penal.
Abans del debat sobre la reforma del Codi Penal, el Congrés dels Diputats ha aprovat la llei de l'avortament (que queda així).
El corrent del PSOE Esquerra Socialista ha mostrat el seu suport aquest dijous a iniciatives legislatives del Govern "legítim" de Pedro Sánchez com eliminar el delicte de sedició, en considerar que són mesurades "legítimes" davant de la "deriva antidemocràtica" de les dretes, que acusa de donar un "cop d'Estat encobert".
Un cop votades (i rebutjades) les esmenes, Meritxell Batet ajorna la votació fins d'aquí a 45 minuts (les 18.15 hores).
Comença la votació de les esmenes dels grups parlamentaris.
La votació es produirà d'aquí a tres minuts.
La portaveu del PP, Cuca Gamarra, demana la paraula per respondre al PSOE sobre les al·lusions al cop d'estat del 23-F. "Han iniciat un procés de memòria democràtica per reescriure la història. Però vull deixar constància que la memòria democràtica és fràgil i que el 23-F governava el centredreta, quan es va donar un cop d'estat. Han de revisar la història i no podran canviar-ne el futur. Vergonya".
Felipe Sicilia continua enganxant-se amb el PP i els hi retreu totes les mesures que han impulsat per frenar les investigacions de corrupció. A més, recorda que entre les files dels populars hi ha un imputat per corrupció: Alberto Casero. "Vostès segueixin presentant recursos (als tribunals), que nosaltres seguirem presentant lleis. Davant de qui ens vulguin aturar, nosaltres seguirem avançant", conclou.
Després que el PP s'hagi queixat per haver estat equiparats a Tejero, Felipe Sicilia es pregunta: "Tejero seria d'esquerres?". Dit això, afegeix que la dreta ara han volgut aturar un ple amb les togues dels jutges i que sempre fan servir els tribunals per guanyar el que no guanyen a les urnes. "Només els importa el poder i fan tot el possible per tenir-lo. I si no el tenen, fan el possible perquè la resta no l'exerceixin", continua.
Té la paraula el socialista Felipe Sicilia. Els diputats de la dreta el xiulen abans que comenci el seu discurs i Meritxell Batet els crida l'atenció. Sicilia recorda que la dreta ja va voler aturar un ple del Congrés amb tricornis i que ara ho han volgut tornar a fer. Els diputats del PP esclaten contra ell.
Intervé l'ultradretà Javier Ortega Smith, de Vox — el grup del qual havia abandonat l'hemicicle per protestar.