La Moncloa ha acollit la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest divendres a Madrid. Els presidents de Catalunya i Espanya s'han reunit aquest divendres a la Moncloa després del CatalanGate i l'esclat de Pegasus. Aquesta reunió d'Aragonès i Sànchez es produeix 10 mesos després des de l'última reunió de la taula. La cita arriba a les portes de l'estiu, després que la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños acordessin la represa de les relacions entre el govern de Catalunya i Espanya. En les rodes de premsa posteriors s'ha anunciat la convocatòria de la taula de diàleg l'última setmana de juliol a Madrid.
Fins aquí el directe d'ElNacional.cat sobre la reunió que han mantingut el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez. La reunió ha servit per convocar una nova reunió de la taula de diàleg per a l'última setmana de juliol a Madrid. El cap del Govern ha insistit en la importància de desjudicialitzar el conflicte i posar fi a la repressió de l'estat espanyol sobre l'independentisme.
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat avui divendres que el president del govern central, Pedro Sánchez, serà president "durant el temps que vulgui" el president català, Pere Aragonès, amb el qual ha mantingut una reunió aquest divendres a la Moncloa. Feijóo ha apuntat que no és fàcil pronunciar-se davant una trobada l'agenda de la qual és "oculta" i ha agregat que la Generalitat vol parlar de "modificar el Codi Penal" i del "projecte sobiranista".
La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha carregat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per reunir-se aquest divendres a la Moncloa amb el cap de l'executiu català, Pere Aragonès, per lliurar-li el "cap sagnant" de l'exdirectora del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Paz Esteban.
La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, s'ha mostrat "expectant" davant de la reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el seu homòleg en la Generalitat, Pere Aragonès, i ha defensat que el "diàleg" és l'única eina possible per afrontar els "problemes polítics".
El secretari general del PPC, Santi Rodríguez, ha emmarcat la reunió entre presidents d'aquest divendres a la Moncloa com "un pas més en l'estratègia de Pedro Sánchez per apuntalar un govern que cau". I creu que "aquest teatre beneficia a Aragonès en la reciprocitat" per a garantir els vots de PSC i comuns al Parlament per la "inestabilitat de JxCat". "Aquesta reunió només serveix per a prolongar l'agonia d'un govern esgotat", ho ha reblat. En aquesta línia, ha lamentat que la trobada se celebra "per parlar dels seus problemes, i no dels problemes dels catalans".
De la reunió que han mantingut aquest divendres el president català, Pere Aragonès, i el president espanyol, Pedro Sánchez, es desprèn principalment la convocatòria de la taula de diàleg per a l'última setmana de juliol a Madrid. A més, Aragonès ha deixat clar que es tractarà principalment la desjudicialització del conflicte i la fi de la repressió sobre l'independentisme.
Acaba la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de la reunió que ha mantingut amb el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez.
"Hi ha hagut acords, un acord metodològic. Sobre els acords que s'adoptin a la mesa, informarem després de la mesa", apunta sobre els suposats "acords concrets".
"La normalització de la relació entre els dos governs es produirà si hi ha acords concrets. Des de la repressió fins a la qüestió de fons, que és que Catalunya esculli el seu futur. En nom del president Carles Puigdemont, parla ell. Jo sempre he treballat en la seva línia: que ningú vagi en el seu nom a negociar una qüestió concreta", diu sobre la decisió europea sobre els líders independentistes exiliats.
Sobre la reforma del delicte de sedició, Pere Aragonès es limita a dir que "la voluntat de pactes és cosa del govern espanyol i dels partits". "Jo comparec aquí com a president de la Generalitat", diu.
"El procés de negociació s'ha de portar a terme sigui quina sigui la circumstància. Serà un any electoral, però hem de superar els fets. La delegació espanyola la decidirà el govern espanyol. És un procés dinàmic que s'anirà construint, l'important és que se celebrarà aquesta reunió de la mesa".
"La reunió de la pròxima mesa serà sense presidents. És una negociació de govern a govern, som els qui tenim la responsabilitat. Una altra cosa són les reunions de partits Treballaré perquè com més sectors polítics puguin participar-hi", s'ha limitat a dir sobre la presència de Junts a la taula de diàleg.
"És molt important que el govern espanyol col·labori en tot allò que es derivi dels procediments judicials. El que és important en un procés de negociació més important que les paraules són els fets. Els fets s'han de produir a partir de la reunió de la pròxima mesa. Les conviccions, les voluntats, els compromisos... no han de ser amb paraules, han de ser amb fets".
"Hem acordat reunir la taula de diàleg l'última setmana de juliol a Madrid amb la voluntat d'abordar la desjudicialització del conflicte i acabar amb la repressió. Això és determinant per donar credibilitat a la negociació a curt termini. No hem d'enganar a ningú. Abordar la fi de la repressió és un dels grans objectius del procés de negociació, tot allò que ens ajudi a avançar en aquest sentit és una gran passa. Caldrà donar resposta a la voluntat àmplia de la ciutadania de Catalunya de ser un estat independent".
"Hem insistit a ratificar l'acord al qual van arribar la setmana passada Laura Vilagrà i Félix Bolaños. Com a Govern de Catalunya necessitem el respecte per mantenir el diàleg. Tothom coneix el meu malestar per l'espionatge a independentistes, és un fet molt greu que no és resol amb el relleu de la directora del CNI. Celebro el compromís del president del govern espanyol per col·laborar amb la justícia per tal d'aclarir els fets", diu Aragonès.
Acaba la compareixença de la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez. Compareix ara el president de la Generalitat, Pere Aragonès: "La reunió s'ha celebrat amb un clima calmat".
Isabel Rodríguez diu que el govern espanyol no té cap mena de consideració addicional sobre l'última decisió de la justícia europea respecte de Carles Puigdemont i la resta de líders independentistes exiliats. Així mateix, sobre el 25% de castellà s'ha limitat a dir que "la llengua és una riquesa".
Isabel Rodríguez, sobre la presència de Junts a la taula de diàleg, assegura que si decideixen no participar seran ells el que hauran de donar explicacions a la població catalana.
La ministra portaveu confirma que Sánchez i Aragonès no participessin en la segona taula de diàleg i delegaran en els membres del seu govern. Així també, ha explicat que durant la reunió no s'ha tractat la reforma del delicte de sedició, sinó que han tractat temes relacionats amb la situació econòmica i social d'Espanya.
Sobre el contingut de la reunió, Rodríguez ha volgut posar en valor el govern espanyol i, ha assenyalat que totes dues administracions no han cessat en treball en diferents vies per a buidar diferents assumptes, s'ha estat revisant permanentment l'agenda del rencuentro.