Més de 4.300 persones han mort i almenys 19.000 han resultat ferides a la sèrie de devastadors terratrèmols que han sacsejat el sud-est de Turquia, a prop de la frontera amb Síria, i que ha deixat milers d'edificis derruïts en què se segueix buscant supervivents enmig de baixes temperatures. Unes 25.000 persones, entre les quals hi ha soldats, participen en les tasques de rescat. Les baixes temperatures que s'han registrat aquesta nit compliquen la possibilitats de sobreviure dels atrapats sota les runes.
Fins aquí l'última hora sobre el terratrèmol a Turquia i Síria. Més de 6.000 persones han mort i almenys 26.000 han resultat ferides pels devastadors sismes que han sacsejat el sud-est de Turquia, a prop de la frontera amb Síria. Les tasques de rescat continuen, enmig de baixes temperatures, per intentar trobar supervivents sota les runes.
🔴 Nova actualització: les dades oficials mostren que el nombre de morts ja supera les 6.000 víctimes, mentre els equips de rescat encara busquen supervivents entre les runes. Les autoritats han confirmat que 4.544 persones han mort a Turquia, mentre que 1.712 han perdut la vida a Síria a causa del terratrèmol.
"Mentre la gent de la regió lluita contra les devastadores conseqüències d'aquesta tragèdia, els volem dir que no estan sols", ha afirmat el cap humanitari de l'organització, Martin Griffiths. "La comunitat humanitària els recolzarà a cada pas de la sortida a aquesta crisi", ha afegit en un comunicat.
Per la seva part, l'ONU ha anunciat una primera ajuda de 25 milions de dòlars per donar suport humanitari als afectats pels terratrèmols. Els diners procedeixen del Fons Central de Resposta a Emergències de les Nacions Unides, que l'organització utilitza habitualment per actuar immediatament davant d'aquestes crisis.
El president de K9 de Creixell ha advertit que el temps és un factor primordial en la seva tasca: "No tenim gaire temps si no volem que la gent no mori de fred, inanició o ferides. Hem de ser molt ràpids".
L'ONG de rescat caní K9 de Creixell es prepara per partir cap a Turquia per ajudar amb les tasques de rescat. "Marxem cap a Turquia un equip de la unitat amb 20 gossos. Hem d'ajudar que el nombre de víctimes no creixi molt més", ha explicat el president i fundador de l'entitat, Pere Frutos, en una entrevista a Catalunya Ràdio.
La preocupació més gran a hores d'ara són el nombre desconegut de persones atrapades sota les runes dels edificis, les quals, a mesura que passen les hores, tenen menys probabilitats de sobreviure.
Les autoritats turques han anunciat el desplegament d'uns 28.000 efectius de les forces de seguretat a les zones del sud-est del país més afectades pels sismes. El ministre de l'Interior, Suleyman Soylu, ha indicat que 18.000 membres de la policia turca procedents de tot el país es desplaçaran fins a la zona i 10.000 efectius procedents de les forces de seguretat.
De fet, l'OMS calcula que prop de 23 milions de persones poden quedar afectades per les conseqüències dels terratrèmols. "Els mapes del succés mostren que 23 milions de persones estan potencialment en risc, incloses 5 milions de persones vulnerables", ha assegurat Adelheid Marschang, funcionària de l'OMS.
El cap de Save the Chlidren ha advertit que "el fred matarà gent" i, per això, des del Regne Unit han alertat que els primers tres dies després del desastre seran "crítics". "Ara és una carrera contra el temps", ha afegit el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Cada minut, cada hora que passa, les possibilitats de trobar supervivents vius disminueixen".
Més de 5.200 persones han mort i gairebé 26.000 han resultat ferides a causa dels terratrèmols d'aquest dilluns a Turquia i Síria. Les tasques de rescat continuen, amb la preocupació que encara hi hagi centenars o milers de persones sota les restes dels edificis.
Corea del Sud també se suma a l'ajuda humanitària a Turquia, destinant 4,6 milions d'euros. A banda, el govern coreà ha informat que enviarà 110 efectius per treballar a les tasques de recerca i rescat de desapareguts després de la tragèdia.
La ministra d'Exteriors d'Alemanya, Annalena Baerbock, ha reclamat aquest dimarts l'obertura de passos fronterers amb Síria per permetre l'arribada d'ajuda humanitària després dels terratrèmols registrats dilluns al sud de Turquia, prop de la frontera comuna.
Les autoritats de Nova Zelanda han informat aquest dimarts que faran una entrega inicial d'uns 880.000 euros en ajuda humanitària per fer front a les conseqüències devastadores dels terratrèmols a Turquia i Síria, on s'han registrat més de 5.000 morts.
La xifra de refugiats palestins morts a Turquia i Síria pels terratrèmols d'aquest dilluns s'ha elevat a 57, segons ha informat aquest dimarts l'Autoritat Nacional Palestina (ANP). La xifra total de morts no para d'escalar i supera ja els 5.200.
El govern libanès eximirà companyies de transport aeri i marítim del pagament de totes les taxes per facilitar l'arribada d'ajuda humanitària destinada a atendre les víctimes dels sismes que deixen ja més de 1.552 morts i 3.549 ferits a Síria.
El papa Francesc ha assegurat aquest dimarts que està "a prop" de les persones afectades pel terratrèmol a Turquia i Síria, pels quals ha demanat que l'ajuda "els sostingui" en la "immensa tragèdia". "Soc a prop, amb tot el cor, de les persones afectades pel terratrèmol a Turquia i Síria. Continuo resant pels que han perdut la vida, pels ferits, els familiars i els equips de rescat. Que l'ajuda concreta de tots nosaltres els sostingui en aquesta immensa tragèdia", ha escrit el pontífex en el seu perfil de Twitter.
Uns 2.100 miners s'han afegit a les tasques de recerca de víctimes entre les runes dels dos grans terratrèmols que dilluns van devastar el sud-est de Turquia, i que han causat almenys 3.500 morts i 22.000 ferits al país. Els treballadors pertanyen tant a consorcis estatals com a empreses privades, segons ha anunciat el Ministeri d'Energia.
Els equips d'emergències treballen aquest dimarts a contrarellotge per rescatar a centenars de persones que continuen atrapades sotes les runes a les zones afectades pels terratrèmols a Síria, on ha començat a arribar ajuda internacional amb comptagotes mentre els morts s'eleven ja a 1.622.
El rei d'Espanya, Felip VI, ha transmès aquest dimarts la seva solidaritat a Turquia i Síria per "la immensa tragèdia" patida pels terratrèmols ocorreguts ahir en aquests països, i que han ocasionat ara per ara més de 5.000 morts, i els va oferir "tota la solidaritat i l'ajuda necessària" per superar la tragèdia.