Pel que fa als enquestats entre 18 i 24 anys, la majoria és contrària a avançar les classes, però el suport supera el 50% entre els que tenen 35-49 anys . D'altra banda, un 72% dels enquestats valora positivament que els escoles hagin estat obertes en pandèmia i un 74% demana que es redueixin les ràtios.
El 45,2% està d'acord amb l'avançament del curs escolar mentre que el 36,5% no ho comparteix, segons l'enquesta Òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) realitzada entre el 17 de novembre i el 17 de desembre del 2021 a 1.200 persones. Els electors de la gran majoria de partits donen suport a la decisió del Govern.
Acaba la manifestació de la tercera jornada de vaga dels sindicats d'Educació. Dimarts que ve es reprèn la vaga.
“Continuem en lluita i seguim en vaga!”, ha destacat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, davant del Palau de la Generalitat. Insisteixen que la vaga no acabarà fins que no puguin negociar la reversió de les retallades.
Els manifestants han corejat 'Cap retallada en l'ensenyament', 'No són cinc dies de vacances, són deu anys de retallades' i 'Prou d'imposicions en l'ensenyament', entre d'altres.
Sergi Alcàzar
Els sindicats han demanat formalment en la lectura del manifest en acabar la manifestació una trobada amb el president de la Generalitat. Consideren que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ja no és un interlocutor vàlid.
Els sindicats reclamen la mediació del president de la Generalitat en el conflicte i li demanen que directament destitueixi el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray. També han proposat que els recursos que s'estalviarà el Departament d'Educació pels dies de vaga que estan fent els docents els inverteixin en les necessitats que tenen els centres educatius.
Aragonès ha insistit que té tota la confiança en el departament de Cambray i el el propi conseller, i ha asseverat que son ells els qui tenen el "coneixement exacte" per resoldre les "qüestions que generen neguit". "Estic convençut que podrem arribar a acords", ha afegit des de Berlín
🔴 El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha rebutjat ser l'interlocutor amb els sindicats d'educació. El cap del Govern ha reiterat que qui té "l'expertesa, el coneixement i la confiança" per dialogar amb la comunitat educativa és el departament d'Educació, amb "tot el Govern al costat". De fet, ha subratllat que el conseller, Josep González-Cambray, té tot el seu suport per generar el "màxim d'acords possibles".
Els sindicats demanen formalment una trobada amb el president de la Generalitat. Consideren que el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ja no és un interlocutor vàlid.
Uns 10.000 docents han tornat a sortir al carrer aquest dijous a Barcelona en el tercer dia consecutiu de vaga, en aquest cas només als centres educatius públics. En aquesta ocasió, la marxa ha començat a la plaça Universitat, ha baixat per Via Laietana i ha entrat a la plaça Sant Jaume.
Sergi Alcàzar
VÍDEO | Crit unànim dels docents: insisteixen que el problema no és el calendari, sinó “deu anys de retallades”
Abel Degà
Només els votants de Vox són més partidaris de no avançar el començament del curs i en el cas dels de Cs, estan dividits. Pel que fa als enquestats entre 18 i 24 anys, la majoria és contrària a avançar les classes tot i que el 24% d'aquest grup són partidaris de fer-ho. D'altra banda, un 72% dels enquestats valora positivament que els escoles hagin estat obertes en pandèmia i un 74% demana que es redueixin les ràtios.
La plaça Sant Jaume ja està plena de manifestants. “Docent, lluitant, també estàs educant”, canten els speakers. Molt soroll davant del Palau de la Generalitat, però cap tipus de tensió amb la policia, com sí que va passar dimarts i dimecres.
El 45,2% està d'acord amb l'avançament del curs escolar mentre que el 36,5% no ho comparteix, segons l'enquesta Òmniubus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) realitzada entre el 17 de novembre i el 17 de desembre del 2021 a 1.200 persones. Els electors de la gran majoria de partits donen suport a la decisió del Govern.
Per serveis territorials, el seguiment és del 13,7% a Barcelona; del 13,38% a Barcelona Comarques; del 12,6% al Maresme i el Vallès Oriental; de l'11,77% al Baix Llobregat; de l'11,09% al Vallès Occidental; del 10,66% a les Terres de l'Ebre; del 8,95% a Tarragona; del 6,28% a Catalunya Central; del 4,97% a Girona, i del 2,79% a Lleida.
VÍDEO | La manifestació de professors i mestres ja ha arribat a la plaça Sant Jaume
El Departament d'Educació ha informat aquest dijous que el seguiment de la vaga educativa en el tercer dia d'aturada als centres públics és del 9,85%, segons les dades comunicades pel 86,58% de les escoles. Aquest dijous estan convocats a la vaga el personal docent, el d'administració i serveis i el personal laboral només dels centres públics. Dimecres el seguiment va ser del 15%, i dimarts va ser del 31% a Primària i del 8,7% a Secundària.
Sergi Alcàzar
La manifestació, a punt d’arribar a la plaça Sant Jaume. La via Laietana està plena de manifestants. Des de la plaça Urquinaona fins a la plaça de l’Àngel.
Sergi Alcàzar
La Conselleria d'Educació ha reforçat l'orientació i la informació sobre Formació Professional (FP) al Saló de l'Ensenyament, que ahir va obrir les seves portes fins a aquest diumenge. Un total de 70 professionals, entre orientadors de centres educatius i dels equips d'assessorament psicopedagògic, són els encarregats de dur a terme tasques d'orientació a famílies i estudiants durant els cinc dies que dura el saló, ha informat la conselleria.
En el tercer dia de vaga en l'ensenyament català, al qual no estan cridats els docents de les escoles concertades, el 47% dels professors dels instituts públics catalans estan secundant l'aturada, segons el Sindicat de Professors de Secundària (ASPEPC), que considera que el seguiment "segueix sent considerable".
Abans d'iniciar el recorregut, la secretària de la Federació d'Educació de CCOO, Teresa Esperabé, ha recordat que en el plenari del Consell Escolar de Catalunya del passat 21 de febrer el conseller va dir que "si sortia molta gent a manifestar-se, es replantejaria les reivindicacions sindicals", per la qual cosa l'ha instat a complir el que va prometre.
La capçalera arriba davant la prefactura de la policia espanyola de la Via Laietana. Càntics de “menys policia i més educació”.
Sergi Alcàzar
Els docents s'han concentrat a les 11.30 hores a la plaça Universitat per iniciar un recorregut, després d'una pancarta amb el lema "Prou d'imposicions! Prou de retallades!.Per una educació pública i de qualitat", que està previst que acabi a la plaça Sant Jaume, davant del palau de la Generalitat, on demanaran ser rebuts per algun alt càrrec del Govern.
Educació rebaixa encara més el seguiment d’aquesta vaga: assegura que aquest dijous el seguiment ha estat inferior al 10%.
Sona l’'Estaca' de Lluís Llach a mida que avança la manifestació. La capçalera ja és a l’encreuament del carrer Fontanella i el portal de l’Àngel.
Els manifestants també demanen un "increment del personal d'atenció directa a l'alumnat"
Sergi Alcàzar
Segons l'enquesta del CEO, el 74% dels entrevistats està d'acord en reduir el nombre d'alumnes per aula als centres educatius.
La manifestació ja és a la plaça Catalunya. Passa per davant del Hard Rock Café alhora que sona pels altaveus ‘El Vals del Obrero’ d’Ska-P
La manifestació arriba a la Rambla, i els speakers es dirigeixen als turistes en anglès: “Som professors i estem lluitant pel nostre sistema educatiu”
Segons l'enquesta del CEO, el 57,4% creuen que el sistema educatiu ha de seguir com fins ara, amb centres públics i concertats. El 40% sosté que tots els centres haurien de ser de titularitat pública. Aquesta opinió és majoritària entre els votants de la CUP (71%) i dels Comuns (60%).
La manifestació ja avança a través del carrer Pelai. La cua, però, encara es troba a plaça Universitat
Sergi Alcàzar
Noves versions en els càntics d’aquest dijous a la protesta. Si durant el dimarts i dimecres s’entonava el “Cambray dimissió”, avui s’imposa el “Cambray cessament”
La mobilització d’aquest dijous compta amb la presència de Camil Ros. El líder d’UGT s’ha col·locat al capdavant de la manifestació
Sergi Alcàzar
Els manifestants han col·locat una traca davant la capçalera de la manifestació. Ha estat el tret d’inici d’aquesta manifestació; tercera mobilització consecutiva d’aquesta setmana
Una enquesta del CEO feta pública aquest dijous revela que el 45% dels catalans està a favor d'avançar l'inici del curs escolar, tal com ha acordat el Govern. Un 36,5% es mostra en contra
La manifestació es col·loca a l’inici de la Ronda Universitat per començar a desplaçar-se cap a la plaça Sant Jaume
Manifestants concentrats a la plaça Universitat, des d'on és previst que s'iniciï la marxa
El conjunt dels sindicats insisteix que el col·lectiu docent vol reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, davant la posició “immobilista” de Cambray. 24 hores més tard, la proposta de poder ajornar un curs el canvi de currículum continua sense convèncer els sindicalistes.
Iolanda Segura, portaveu del sindicat majoritari USTEC, assegura en declaracions als mitjans que la voluntat dels sindicats és “negociar” i aconseguir arribar a una etapa de “desescalada”
Els mestres i professors escalfen motors per la manifestació que és a punt de començar
Sergi Alcàzar
En pocs minuts comença la manifestació de la tercera jornada de vaga.
Avui, 17 de març i tercer dia de vaga a l'ensenyament català, el seguiment estimat entre el professorat de secundaria segueix sent considerable. L'estimació d'avui -dades pròpies a les 10:00- és d'un 47,8% als instituts públics catalans, segons el sindicat aspepc·sps
A hores d’ara ja s’ha reobert el trànsit i resten 7 quilòmetres d'aturades des de la Zona Franca en sentit Besòs i 7 quilòmetres més de cua des de Sant Adrià en sentit Llobregat.
Restablerta la circulació de la Ronda Litoral de Barcelona després que un grup de docents l’hagin en el marc del tercer dia de la vaga educativa. El tall s'ha produït al voltant de les 9 del matí a l'altura de la Barceloneta, on ja s'han generat algunes retencions de vehicles. Els manifestants s'han plantat en aquest punt amb pancartes i pots de fum per protestar contra les polítiques del departament d'Educació i fer palès el malestar del col·lectiu.
Els manifestants abandonen el tall a la Ronda Litoral i es dirigeixen a plaça Universitat.
Acaba el tall a la Ronda organitzat pels professors i mestres que fan vaga
Uns 10.000 docents es van manifestar aquest dimecres per segon dia consecutiu a Barcelona, entre la plaça dels Països Catalans, el carrer de Tarragona i l'avinguda Maria Cristina, amb alguns moments de tensió a les portes del Saló de l'Ensenyament.
Els sindicats han convocat per a les 11:30 hores d'aquest dijous una manifestació que partirà de la plaça de la Universitat i recorrerà el centre de Barcelona fins a arribar a la plaça de Sant Jaume.
Segons fonts sindicals, el tall es tracta d'un piquet que ha irromput a la calçada amb pancartes amb missatges com 'no És pel calendari, és pel mercenari' i pots de fum, en suport a les aturades convocades aquest març
Els sindicats educatius Ustec·Stes, CC.OO., Intersindical-CSC, Aspepc·Sps, UGT, CGT i Usoc, que van convocar la vaga després de l'avançament de l'inici de curs, reivindiquen invertir el 6% del PIB en educació, la "reversió de les retallades", l'estabilització del personal, la retirada del nou currículum i, també, de l'ordre de calendari escolar.
VÍDEO | Aquest és l'ambient al tall de la Ronda
La protesta provoca llargues cues a la ronda del Litoral en els dos sentits de la marxa. Les aturades ja són de 7 km des de la Zona Franca en sentit Besós, i de 6 km des de Sant Adrià en sentit Llobregat.
Imatges de les pintades a la Ronda Litoral per demanar la dimissió del conseller.
VÍDEO | El sindicat majoritari, USTEC, assegura que la BRIMO dels Mossos ja ha arribat al tall de la Ronda Litoral.
🚨 Tall a la Ronda Litoral per començar el 3r dia de #VagaEducació a BCN
— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) March 17, 2022
Arriba la BRIMO, l'equip negociador preferit d'aquesta conselleria 😤
Per més que es neguin a escoltar la comunitat educativa, seguirem fins que #CambrayDimissió i el govern obri una #NegociacióRealJa pic.twitter.com/QBJVH2obkl
A la protesta hi participen unes cent persones que han desplegat una pancarta on s’hi pot llegir ‘Cambray dimissió. Prou retallades’, i també han tirat bengales de fum. A més, han fet pintades a la calçada reclamant la dimissió del conseller.
Els mestres i professors han començat la tercera jornada de vaga amb un tall a la ronda del Litoral, en els dos sentits de la marxa, entre la Barceloneta i Bac de Roda.
La Guàrdia Urbana informa que la Ronda Litoral està tallada per una manifestació. Es tracta dels professors que fan vaga.
❌Tallada la Ronda del Litoral ambdós sentits a l'altura de la Barceloneta. Per manifestació. pic.twitter.com/pPpw7JArOT
— Guàrdia Urbana Barcelona (@GUBBarcelona) March 17, 2022