La crisi entre la Federació Espanyola de Futbol i la selecció femenina és total, i ja és pública. Si fa setmanes es va filtrar que algunes futbolistes havien demanat que es considerés la continuïtat del seleccionador Jorge Vilda ara un bon nucli de l'equip, concretament 15 jugadores, han passat a l'acció i han renunciat a estar en futures convocatòries per la negativa de Luis Rubiales, president de la RFEF, a cessar el seleccionador.
Sis jugadores del Barça renuncien a la selecció espanyola
Durant aquest dijous, cadascuna d'aquestes jugadores van enviar correus electrònics a la Federació per lamentar que "l'actual situació generada els afecta de forma important en el seu 'estat emocional i en la seva salut i que, mentre no es reverteixi, renuncien a la selecció nacional d'Espanya", explica el comunicat que va publicar la Federació en resposta a l'anunci. Una resposta oficial que va ser molt dura amb les futbolistes, i el text resa que "la RFEF no permetrà que les jugadores qüestionin la continuïtat del seleccionador nacional i del seu cos tècnic, doncs prendre aquestes decisions no entra dins de les seves competències".
En aquest grup de 15 futbolistes no es troba Alexia Putellas, lesionada de gravetat però que ha optat per no posicionar-se tan taxativament, però sí que hi ha sis jugadores del Barça: la portera Sandra Paños, la defensa Mapi León, les migcampistes Aitana Bonmatí y Patri Guijarro i les davanteres Mariona Caldentey i Claudia Pina. També hi ha dos futbolistes que eren blaugrana fins aquest mateix estiu, Andrea Pereira, que juga a l'Amèrica de Mèxic i Leila Ouahabi, ara al Manchester City, que també té Laia Aleixandri a les seves files, una altra de les que ha renunciat.
La Federació recorda les conseqüències de renunciar a la selecció
També a Manchester, però al United, juguen Lucía García i Ona Batlle. Tornant a Espanya, també hi ha dues jugadores de la Reial Societat (Nerea Eizagirre i Amaiur Sarriegi), i dues jugadores de l'Atlètic de Madrid (Lola Gallardo i Ainhoa Vicente). El contraatac de la Federació ha estat mitjançant un comunicat amenaçador, on incideix que "no admetrà cap tipus de pressió per part de cap jugadora a l'hora d'adoptar mesures d'àmbit esportiu" i que "aquest tipus de maniobres es troben allunyades de l'exemplaritat i fora dels valors del futbol i de l'esport i són nocives".
A més, el fet de renunciar a la trucada de la selecció és qualificat "com una infracció molt greu i pot portar sancions d'entre dos i cinc anys d'inhabilitació", recorda l'organisme. Dins del grup de futbolistes hi ha una barreja de jugadores veteranes, algunes que encara tenen uns quants anys per davant i també jugadores joves que han de ser part clau de la selecció de la pròxima dècada, i fins i tot elles han decidit donar un pas que pot comprometre tota la seva carrera.
Ningú cedeix en la guerra oberta entre Federació i futbolistes
La RFEF, de moment, es mostra inflexible, i lamenta que "aquest fet ha passat a ser d'una qüestió esportiva a una qüestió de dignitat. La selecció és innegociable. És una situació sense precedents en la història del futbol, tant masculí com femení, en l'àmbit espanyol i mundial". A més, volen posar de relleu el futur de la selecció, que segons el comunicat, està en el potencial de les categories inferiors i de jugadores que aquest mateix estiu s'han proclamat campiones del món sub 20 i campiones d'Europa sub 19, a més d'obtenir el subcampionat d'Europa sub 17 juvenil," recorda.
Conclou la RFEF esgrimint que "la selecció necessita jugadores compromeses amb el projecte, amb la defensa dels nostres colors i orgulloses de vestir la samarreta d'Espanya. Les futbolistes que han presentat la seva renúncia únicament tornaran en un futur a la disciplina de la selecció si assumeixen el seu error i demanen perdó". La guerra està servida, i ningú no sembla disposat a cedir.