Els Jocs Olímpics són uns dels esdeveniments més importants del món, amb milions de seguidors. I aquesta edició, la 32a, aglutina un bon grapat de curiositats. Repassem 5 d'elles.

1) Els Jocs Olímpics de Tòquio, els primers que s'ajornen

Fins aquesta edició s'havien arribat a cancel·lar 3 Jocs Olímpics, tots ells per conflictes bèl·lics. Els primers van ser els de 1916, previstos per a Berlín, però van haver de ser cancel·lats per l'esclat de la I Guerra Mundial.

Després arribarien els històrics Jocs Olímpics d'Anvers 1920, i després d'aquests París 1924, Amsterdam 1928 i Los Angeles 1932. Tot va canviar a Berlín 1936, els Jocs Olímpics del nazisme, que van anar seguits de 2 cancel·lacions, per la guerra entre el Japó i la Xina i la II Guerra Mundial.

I des d'aleshores, cada 4 anys, s'han anat celebrant Jocs Olímpics fins que l'estiu passat la gran festa de l'esport mundial, com tants i tants altres esdeveniments, va sucumbir davant de la virulència de la pandèmia del coronavirus. Per primera vegada, els Jocs Olímpics es van ajornar, per a un any després, i sense públic a les seves grades.

Tòquio ha hagut d'adaptar els Jocs Olímpics als temps de pandèmia / EFE

2) Els Jocs Olímpics de 1940 haurien estat al Japó

Els primers Jocs Olímpics d'estiu que es va celebrar al continent asiàtic van ser els de Tòquio 1964, que van suposar un gran pas endavant del Japó cap a la modernitat. El que pocs saben és que la capital nipona havia estat designada molt abans, per als Jocs Olímpics de 1940, una elecció que es va produir el 1936, quan Tòquio va guanyar la votació a Hèlsinki. A més, també es va elegir Sapporo per acollir els Jocs Olímpics d'hivern.

Finalment, el Japó va haver de renunciar a organitzar ambdós Jocs Olímpics per l'inici de la Segona Guerra Sinojaponesa, que va esclatar el 1937. L'organització va passar a Hèlsinki, que també va haver de renunciar per l'inici de la II Guerra Mundial. ​

3) Les medalles són ecològiques... i més de plata que d'or

Les medalles que s'estan lliurant en aquests Jocs Olímpics, el premi més preat per tots els participants, són ecològiques, ja que s'han fabricat reutilitzant més de 6 milions de dispositius electrònics, donats per ciutadans japonesos.

Les medalles han estat dissenyades per l'artista Junichi Kawanishi, guanyador d'un concurs en què van participar més de 400 persones. La imatge en el costat anvers del trofeu representa la deessa grega de la victòria Niké, i al revers es pot veure el símbol dels Jocs Olímpics.

A més, mentre que les medalles de bronze són de bronze en un 95% i les de plata són 100% de plata, les d'or només tenen 56 grams d'or, per 500 de plata.

Les medalles dels Jocs Olímpics Tòquio 2020 / Europa Press

4) Miraitowa i Someity, les mascotes de Tòquio 2020

En un país tan donat al moviment kawaii i als ninots entranyables, les seves mascotes no podrien ser menys. Després d'un concurs al qual es van presentar més de 100 projectes, les mascotes guanyadores van ser Miraitowa i Someity.

El nom Miraitowa prové de les paraules japoneses mirai, que significa futur, i towa, que és eternitat. Així, representa el desig que els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 conduiran a un futur d'esperança eterna als cors de tot el món. La personalitat de Miraitowa està inspirada en el proverbi japonès "Aprèn del passat i desenvolupa noves idees". Miraitowa és una mascota alegre, atlètica i compte amb un gran sentit de la integritat.

Someity, per la seva part, és la mascota dels Jocs Paralímpics. El seu nom ve de Someiyoshino, una popular flor del cirerer, i de la seva combinació amb l'expressió en anglès so mighty (molt poderós). Someity és capaç de mostrar una gran força mental i física, que representa els atletes Paralímpics, que han superat obstacles i han redefinit els límits del possible.

5) L'atleta més famós del Japó és a Osaka

Per molt que ho pugui intentar, Tòquio mai no podrà tenir a la seva ciutat l'atleta més conegut i fotografiat del Japó. I és que aquest es troba a Osaka, al preciós i actiu barri de Dotonbori. Allà, al costat del canal, hi ha l'anunci de neó del Glico Man, símbol de l'empresa de dolços Glico i símbol de la ciutat d'Osaka.

L'històric Glico Man, al barri Dotonbori d'Osaka / Wikimedia Commons / AudaCity3371

Aquest neó, que mostra un atleta amb els braços en alt sobre una pista d'atletisme blau, va ser instal·lat originalment el 1935 i tenia unes mesures de 20 metres d'alt per 10 metres d'ample. El mític Glico Man està a sobre del pont Ebisu, un punt de trobada dels habitants d'Osaka.

 

Imatge principal: la històrica cruïlla de Shibuya, un dels punts neuràlgics de Tòquio / Unplash