Dinamarca no només se'n va haver d'anar dimecres de Wembley amb la sensació que havien privat el seu somni de jugar la final de l'Eurocopa amb un escandalós penal inexistent sobre Sterling, sinó que al llarg d'aquest divendres ha transcendit que part dels 8.000 danesos que van poder anar a l'estadi, pels 50.000 que van anar a recolzar a Anglaterra, van ser humiliats i agredits per aficionats anglesos, abans, durant i després del partit.

Anglaterra Dinamarca Eurocopa EFE

Un aficionat anglès, vivint amb passió el partit contra Dinamarca / EFE

"Marxa, no ets d'aquí"

"Va ser terrorífic. Quan sortíem de l'estadi després del partit, la gent va començar a cridar-nos que ens n'anéssim d'allà. 'Marxa, no ets d'aquí'. Van tractar de treure'ns la bandera de Dinamarca i com no ho van aconseguir, van començar a tirar-me del cabell", explica Jeanette Jorgensen, una danesa resident a Londres des de fa el 2006 al diari The Guardian. A més, el mateix rotatiu explica la dura experiència que va viure un danès dins d'un autobús, on va ser agredit per un grup de seguidors anglesos davanter del seu fill simplement per lluir una samarreta de Dinamarca.

"Les meves filles de 14 i 11 anys no es van atrevir a lluir les seves samarretes i barrets danesos perquè van ser intimidades pels fanàtics anglesos", recorda al portal danès DR Sigrun Matthiesen Campbell, que a més denuncia que ja a Wembley diversos aficionats la van escopir i van insultar.

EuropaPress Anglaterra Dinamarca Eurocopa Europa Press

La històrica recta de Wembley, farcida d'aficionats després de l'Anglaterra-Dinamarca / Europa Press

Un nen danès, tret a empentes del seu seient

Malgrat que Wembley hauria de ser un estadi neutral en ser una Eurocopa multiseu, les restriccions d'Anglaterra per la pandèmia del coronavirus eviten que les aficions d'altres països puguin desplaçar-se a Londres, convertint de facto Anglaterra en l'amfitriona. Dinamarca, de fet, només va poder tenir el suport de 8.000 danesos, que en residir al país van poder accedir a comprar l'entrada.

Teòricament, aquests 8.000 seguidors, ubicats en uns dels fons, haurien d'haver estat protegits de la resta, on s'ubicaven uns 50.000 anglesos, però segons denuncien diversos aficionats de Dinamarca, a la seva zona es van colar molts hooligans, que no van dubtar en fer servir la violència. "Vaig veure com un anglès treia a empentes un nen del seu seient per poder ocupar-lo. Vam haver de comprar les nostres entrades a través de la DBU perquè volien que tots ens asseguéssim junts. No estic segura del que va succeir, però definitivament hi havia molts fanàtics anglesos entre nosaltres, la qual cosa va fer que l'ambient s'entumís. Crec que algunes persones es van espantar una mica perquè eren molt agressius", afegeix Jorgensen al The Guardian.

A tot això cal afegir les protestes de la pròpia selecció danesa, que va veure com el públic de Wembley va esbroncar el seu himne, va fer servir bengales i pirotècnia durant el partit i un làser per molestar Kasper Schmeichel. Només va faltar el penal inventat sobre Sterling per acabar convertint el que podria haver estat una festa històrica en un malson inoblidable.

 

Imatge principal: els jugadors de Dinamarca, agraint a la seva afició el suport mostrat a Wembley / EFE