El talent d'Alexia Putellas és infinit. En el segon partit d'Espanya en uns Jocs Olímpics, la futbolista catalana s'ha vestit d'heroïna per rescatar un equip que no ha mostrat la seva millor cara en atac. Malgrat aclaparar la possessió de la pilota i viure constatant prop de l'àrea nigeriana, només una genialitat seva ha pogut enderrocar el mur africà. Quan faltaven cinc minuts per al final del partit, la capitana del Barça ha segellat la classificació per als quarts de final amb una obra d'art, un gol de falta que s'ha colat a l'escaire esquerre de la portera de Nigèria, que no ha pogut fer res per aturar el xut. Només podia ser ella, la dues vegades Pilota d'Or, que continua demostrant que té més ganes que mai d'ampliar la seva llegenda amb una medalla olímpica. Amb aquest triomf, les de Montse Tomé encararan el darrer compromís de fase de grup contra el Brasil sense res en joc, amb la possibilitat de rotar i començar a prepara-se per a les rondes eliminatòries.

Hermetisme nigerià i poca verticalitat espanyola

Des de la primera jugada del partit s'han pogut veure les intencions d'ambdós conjunts: Espanya volia ser la reina del partit a través de la pilota, mentre que Nigèria optava per replegar-se al costat de la seva porteria, aguantar el 0-0 i buscar algunes ocasions al contracop. Aplegant en moltes jugades fins a set defensores a prop de la seva àrea, la defensa africana s'ha convertit en una teranyina de cames que dificultava el joc ofensiu espanyol. Les de Montse Tomé, sense renunciar al seu estil, tocaven i tocaven sense pressa, però no trobaven la forma de penetrar en la numèrica defensa nigeriana.

Alexia Putellas y Aitana Bonmati lamentan ocasión fallada España Juegos Olímpicos SEFutbolFEm
Alexia Putellas i Aitana Bonmati lamenten una oportunitat desaprofitada / Foto: @SEFutbolFEm

Els únics intents, des de la distància o a pilota aturada. Primer, a través de les botes de Salma Paralluelo, que ho ha provat amb un xut llunyà que ha acabat bloquejant la porteria nigeriana en dos temps. Posteriorment, des d'un córner que Irene Paredes no ha pogut enviar a gol per poc. Dos intents que al minut 35 han rebut la rèplica de part de Nigèria. Malgrat tenir una actitud defensiva durant tot el primer temps, Oshoala ha connectat amb Ajibade a l'espai, plantant-se solo davant la portera. Tanmateix, Cata Colll s'ha fet gran i ha evitat l'ensurt. Aquest esglai ha despertat les jugadores espanyoles, que en els darrers minuts del primer acte han assetjat la porteria de Nnadozie. I just abans del descans, Alexia Putellas ha gaudit d'una ocasió clara des de dintre de l'àrea, que ha obligat la portera nigeriana a exhibir el seu millor moment i que no ha servit per estrenar el marcador.

Espanya puja el ritme, però no troba la via del gol

Aquest esperançador tram final de primer part ha servit per donar força a un combinat espanyol que ha tornat del pas del vestidor amb més ambició. Amb un doble canvi inclòs (Olga Carmona i Athenea per Oihane i Lucía García), les campiones del món han començat a posar en problemes el combinat nigerià. De fet, passats només set minuts, Salma Paralluelo ha trobat el gol. Tanmateix, el VAR ha anul·lat la diana per un fora de joc previ d'Alexia Putellas. El canvi de rumb del partit era evident, però el gol continuava sense arribar.

Mariona Caldentey da un pase durante un partido de los Juegos Olímpicos / Foto: EFE
Mariona Caldentey busca la via de gol / Foto: EFE

La intensitat d'Espanya estava sent molt alta, amb una pressió alta que deixava sense respir el conjunt nigerià. El duel ja era un setge constant de les espanyoles a la recerca del gol de la victòria, però el temps s'estava acabant. Nnadozie, amb diverses intervencions de primer nivell, s'estava convertint en l'heroïna nigeriana, mentre que el combinat de Montse Tomé començava a desesperar-se.

La màgia d'Alexia Putellas enderroca el mur Nigerià

Però quan pitjor pintaven les coses per a Espanya, ha aparegut Alexia Putellas per salvar els mobles. Un xut espectacular de la jugadora de Mollet del Vallès de falta directa ha rescatat a la selecció espanyola per donar-li tres punts més i segellar la seva classificació per als quarts de final (1-0, min.85). No ha estat el partit més brillant de les recents campiones del món, però tenir un talent com Alexia a les teves files és un factor massa decisiu.