Amb més sort que futbol, com ve sent habitual, Anglaterra estarà a Dortmund dimecres vinent per disputar les semifinals de l'Eurocopa. La selecció anglesa es va imposar en la tanda de penals a Suïssa (5-3) després d'empatar a un en els quarts de final. Suïssa es va avançar per mitjà d'Embolo, però Bukayo Saka, el jugador més desequilibrant dels de Gareth Southgate, va igualar el partit amb una gran jugada individual a falta de 10 minuts per al final. El marcador no es va moure i la loteria dels penals va caure del costat d'Anglaterra.

Les defenses es van imposar en l'Arena de Düsseldorf

El primer acte no va tenir gaire història. Hi havia molt en joc, estar en unes semifinals d'Eurocopa, i això es va veure reflectit en la gespa. Anglaterra i Suïssa van voler controlar el partit a través de la possessió, però cap de les dues seleccions va arriscar i va generar ocasions de gol. La selecció anglesa va proposar més, però el seu joc era molt previsible i no va aconseguir ficar-li mà a Suïssa en cap moment. La selecció helvètica, per la seva part, disputava uns quarts de final d'un gran torneig per cinquena vegada en tota la seva història i això es va notar en els jugadors de Murat Yakin, que, a diferència de la resta de partits de la present Eurocopa, se'ls va veure tímids en atac i sense atrevir-se de mig del camp cap endavant.

Xhaka i Saka disputant-se la pilota durant el Suïssa - Anglaterra / Foto: EFE

Les defenses es van imposar en l'Arena de Düsseldorf, bloquejant qualsevol intent de xut rival i refusant totes les centrades que arribaven des de les bandes. La primera i única ocasió de la primera part va arribar a pilota aturada. En l'equador de la primera meitat, Harry Kane va rematar un córner servit per Kieran Trippier, però el cop de cap del capità d'Anglaterra va marxar molt desviat de la porteria de Sommer. Saka va ser el jugador més determinant i el principal animador dels primers 45 minuts. L'extrem de l'Arsenal va desbordar una vegada i una altra a Aebischer i Ricardo Rodríguez per banda, però totes les seves internades eren aclarides per la defensa helvètica. A l'última acció abans del descans, Saka va arribar a línia de fons i va posar una passada enrere per a Kobbie Mainoo, però Xhaka va estar providencial per evitar la rematada del jove migcampista del Manchester United.

Saka evita la desfeta anglesa a deu minuts del final

Després del pas per vestidors, Suïssa es va deixar anar i va arriscar més. Als 5 minuts de la segona meitat, Freuler va connectar amb Embolo, que davant de la pressió de Konsa es va treure un tímid xut que va acabar a les mans de Pickford. Sis minuts més tard, el davanter suís va rematar una gran centrada de Ricardo Rodríguez, però Konsa va bloquejar l'intent i la pilota la va aturar sense problemes el porter de l'Everton. Sobre l'hora de partit, la va tenir Aebischer, que va aprofitar un mal refús de la defensa anglesa per enganxar una volea. El seu xut no va anar entre els tres pals. La tercera és la bona i això devia pensar Embolo, que en el minut 75 va avançar a Suïssa. Després d'una gran jugada col·lectiva, Fabian Schar va jugar amb Ndoye, que va posar una centrada rasa que va desviar Stones i va aprofitar Embolo per enviar la pilota al fons de la xarxa.

Gol d'Embolo a l'Anglaterra - Suïssa / Foto: EFE

Amb el 0-1, Gareth Southgate, que complia 100 partits al capdavant de la selecció anglesa, es va veure obligat a moure fitxa amb un triple canvi. Eze, Palmer i Luke Shaw van entrar en lloc de Mainoo, Konsa i Trippier. Anglaterra va reaccionar ràpidament, i com no, va ser per mitjà del seu millor jugador, Bukayo Saka. A falta de deu minuts per al final, l'extrem anglès va rebre en banda, va retallar cap a dins i va connectar un precís xut, que després de tocar al pal es va colar a la porteria d'un Sommer que no va poder fer res. Amb l'empat i quan faltaven pocs minuts per jugar, ambdues seleccions van veure amb bons ulls la pròrroga, però abans del temps extra la van tenir Eze per a Anglaterra, després d'una gran jugada individual, i Zuber per a Suïssa, després d'una gran centrada de Fabian Schar. Les seves rematades se'n van anar desviades i el marcador no es va moure.

Sommer i Pickford, els protagonistes de la pròrroga

Anglaterra va estar millor en la primera part del temps suplementari, però va aparèixer Sommer per mantenir amb vida Suïssa. En el minut 95, la va tenir Declan Rice amb un gran xut des de la frontal que el porter suís va desviar a córner amb una de fantàstica estirada. També va gaudir d'una oportunitat Jude Bellingham, l'heroi anglès en els vuitens de final. El migcampista del Madrid se les va enginyar dins de l'àrea per definir davant de la multitud de jugadors suïssos, però el seu xut el va tornar a parar Sommer. Si la primera part de la pròrroga va ser per als anglesos, la segona va ser per a Suïssa. Va entrar Shaqiri per Embolo, que en el minut 117, a punt va estar de sorprendre tots. El veterà extrem suís va intentar un gol olímpic que només la creueta va impedir. En l'últim minut, Amdouni va buscar superar Pickford amb un xut des de la frontal, però el porter anglès va respondre amb una gran intervenció. Es van complir els 120 minuts i Anglaterra i Suïssa es van jugar el pas a semifinals des dels 11 metres.

Pickford durant l'Anglaterra - Suïssa / Foto: EFE

La loteria dels penals va acabar amb el somni suís i va caure del costat d'Anglaterra, que va transformar els cinc llançaments des dels 11 metres i manté la il·lusió de "portar a casa" l'Eurocopa. Alexander-Arnold va marcar el cinquè i definitiu, mentre que Akanji, que va protagonitzar una gran Eurocopa i un partit descomunal, va fallar el seu penal per a la selecció helvètica. Patint, una vegada més, Anglaterra es va classificar per a les semifinals. De la manera més cruel possible, Suïssa va quedar eliminada i continua sense superar la barrera dels quarts de final d'un gran torneig.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!